avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna in invatamant pentru anul precedent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna in invatamant pentru anul precedent

Buna seara!
Am revenit de curand la serviciu, aproximativ o saptamana, din concediul de crestere si ingrijire copil! Mentionez ca lucrez in invatamant.
Am nascut pe 4 februarie 2013 si pana la data de 26 mai am fost in concediu medical de maternitate. Dupa aceasta data, pana pe 3 ianuarie 2014, am fost in concediu crestere si ingrijire copil.
Asadar, anul trecut scolar nu am beneficiat de zile de concediu de odihna si nici de remuneratie.
Intrebarea este, anul acesta pot beneficia de zilele de concediu de odihna si de remuneratia aferente anului precedent?
Multumesc mult!
Cu stima,
Loredana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 15 Ianuarie 2014
1. Pentru anul trecut , beneficiati de CO si indemnizatia aferenta numai pentru perioada 01.01.2013- 25.05.2013.

2. Art.146 alin.3 C.mun.: Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

3. Ordinul nr.5559/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ
art.1
...
(6)Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.
....
Multumesc mult!
Buna seara,
Revin cu inca o nelamurire! Cei de la secretariat mi-au spus ca pentru perioada in care am fost in concediu medical de maternitate nu se calculeaza zile de concediu de odihna.
Aveti idee, Legea invatamantului prevede asa ceva?
Multumesc!
Nu este adevarat .

Perioada de concediu medical / concediu de maternitate nu afecteaza durata concediului de odihna, salariatul beneficiand de acelasi numar de zile de concediu de odihna de care ar fi beneficiat daca ar fi lucrat in perioada cat a fost in concediu medical/concediu de maternitate.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007, pe langa legislatia nationala, in aplicarea corecta a dispozitiilor legale o importanta deosebita o au directivele europene.

Astfel, Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr-o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr-o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr-o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

In concluzie, concediul medical nu diminueaza durata concediului de odihna. Sunt considerate concedii medicale acele concedii acordate in baza unui certificat medical.

Mai multe detalii gasiti aici :
[ link extern ]

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pikitoi pikitoi Buna ziua, daca un angajat este in concediu medical 60 zile consecutiv, pentru aceasta perioada beneficeaza la sfarsitul anului sau la lichidare de concediu ... (vezi toată discuția)
Angajatul are dreptul la concediu de odihna pentru perioada in care a fost in concediu de maternitate? timcyke timcyke Buna ziua, In cazul in care angajata a fost in concediu de maternitate in anul 2014 (126 de zile), are dreptul la concediu de odihna pentru aceasta perioada? ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cristinaduca84 cristinaduca84 Buna ziua, Incepand cu anul 2013 , din luna iulie pana in anul 2014, luna aprilie, am fost in concediu medical si concediu de maternitate. Conform art.145 ... (vezi toată discuția)