avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura contract - riscuri, consecinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura contract - riscuri, consecinte

Vecinii mei tin neaparat sa izoleze blocul cu polistiren. Nu vreau sa fiu singurul care se opune, dar am pretentia sa foloseasca vata nu polistiren, cel putin la mine.

Maine merg la notar sa semnez ca cedez cotele indivize. Ma tem insa de o teapa, asa ca va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare.

Eu semnez ca cedez cotele de proprietate indivize (sper ca asa se numesc) dar in schimbul a CE? Nu trebuie totdata semnat si contractul acela cu antreprenorul, nu trebuie precizat cu aceeasi ocazie ca vreau vata bazaltica nu polistiren, nu trebuie sa vad nici un act in schimb si trebuie sa merg pe mana administratorului ?

Ce ar trebui sa solicit si cum se desfasoara in mod normal procedura?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: marijuan , utilizator 13:49, 28 Ianuarie 2014
Ideea folosirii polistirenului este dezastruoasa, este ca si cum ai pune un sac de cauciuc peste cladire, nu mai respira peretii si apare mucegaiul. Nu eu o spun. M-am supus in cele din urma majoritatii din bloc, care totusi nu s-a documentat si vrea aceasta solutie pentru ca "asa face toata lumea". No comment. Dar mirarea mea consta in procedura: deci noi semnam ca cedam cotele comune, APOI semnam contractul cu constructorul. Sper sa nu fiu inselat si in contract sa apara si la mine polistiren. In fine, ma intereseaza teribil de mult cine semneaza receptia lucrarii, fiecare locatar sau reprezentantul nostru, in care - sincer sa fiu, am o doza limitata de incredere.
V-am intrebat de legatura intre mansarda si termoizolatie ca sa aflu direct de la dv. ca se face o mansardare.
Bun! Constructorul poate sa construiasca daca dovedeste ca lucreaza pe o suprafata care este proprietatea lui sau a cuiva, altfel nu primeste autorizatie de constructie.
Deocamdata suprafata terasei este a proprietarilor din bloc, fiecare cu cota-parte indiviza a lui.
Nu inteleg ce inseamna pentru dv. "cedarea cotei-parti indivize", adica ce vi s-a oferit ca sa "o cedati".

Suprafata terasei poate fi concesionata sau vanduta.
Daca e concesionata, inseamna ca va ramane in proprietate, dar veti primi o chirie lunara de la locatarii din final ai apartamentelor de la mansarda.
Daca se vrea vanduta catre constructor (probabil) ca acesta sa poata obtine autorizatie de constructie si sa-si inceapa lucrarea, asta ar insemna ca trebuie sa primiti o suma de bani. Si legatura incerc sa o speculez eu aici, deoarece dv. ne dati informatii foarte putine, este ca in schimbul banilor pe care ar trebui sa-i primiti, constructorul va inveleste blocul.

Dv., proprietarii, in urma acestei "afaceri", ramaneti "pe cap", la figurat, dar si la propriu, cu o mansarda care va va aduce atat probleme tehnice, cat si de legalitate si...mai ramaneti cu blocul invelit nu se stie cum si pentru cat timp.

Dar, trebuie sa stiti ca, intr-un bloc, proprietatea comuna, adica si terasa, are caracter fortat si perpetuu. Ce inseamna asta? Ca ea nu poate fi vanduta decat odata cu principalul, altfel spus un proprietar nu-si poate vinde (instraina) cota-parte indiviza pe care o are oriunde in bloc decat atunci cand isi vinde si apartamentul, nu separat si nu pe bucatele. Deci acea cedare, legal, n-ar putea sa fie decat o concesionare a terasei. Or, pe o suprafata concesionata, fie si pe 49 de ani, nu se poate ridica o constructie care se presupune a dura mai mult decat atat.

Daca lucrurile vor incepe, constructia se va face si invelirea blocului asemenea, iar dv. va va ameti cu o semnatura pe un tabel, atunci intreg esafodajul este nelegal.
Niciun notar intreg la minte nu va accepta vanzare de cota-parte indiviza fortata inainte ca ea sa fi fost dezmembrata, iar acest aspect este mai dificil de facut si nu cred ca sta nimeni prin instante sa faca lucrul acesta.

Parerea mea este sa luati lucrurile de la bun inceput, sa va interesati ce este aceea "cedare" si ce vor sa faca tovarasii din conducerea asociatiei cu proprietatea dv., ca nu mi se pare a fi in regula deloc, deloc.
Va multumesc pentru raspunsul dvs documentat, este exact ce cautam, apreciez in mod deosebit efortul dvs.
Intr-adevar, astazi voi merge la notar sa semenz inca nu stiu ce, cedare acelei cota-parte indiviza probabil, despre care , asa cum banuiam, nu poate fi vanduta ci doar concesionata.

Voi vedea in cateva ore ce se petrece acolo.
Nici mie nu mi e pare in regula, suspectez pe cei care catalizeaza aceasta constructie si tranzactie deoportiva de prostie si interese proprii, dar sunt singurul care m-as opune iar acest lucru poate fi repede rezolvat in instanta, pot fi acuzat de abuz si obligat sa semenz, am vazut sentinte / precedent pe aceasta cauza, asadar tot ce pot face este sa ma asigur ca este legal ce facem. Pare ca suspiciunile sunt intemeiate si nu e legal.

Poate ca notarul face si actul de dezmembrare totodata cu aceea concesiuen, sa vedem astazi. Multumesc inca o data.
marijuan a scris:
M-am supus in cele din urma majoritatii din bloc

Din afirmatia dumneavoastra inteleg ca problema s-a rezolvat, ati acceptat, dar vedeti ca abia de acum vor incepe marile necazuri.
Din toate scrise pana acum reiese ca faceti un "troc" si o sa fiti la mana constructorului, acelasi constructor atat pentru mansardare cat si pentru lucarea de termohidroizolatie.
Ma intreb si eu daca la asociatia dumneavoastra se prezenta cineva care promitea ca va face curatenie pe casa scarii timp de 10 ani in schimbul cedarii terasei in vederea construirii de apartamente, proprietarii ar fi fost de acord!?
Am pus aceasta intrebare ca sa vedeti ca mansardarea nu trebuie sa aiba legatura cu alte lucari ori servicii facute de aceeasi firma.
Daca ati hotarat in adunarea generala sa cedati terasa pentru a se face o mansarda (ceea ce nu e bine, dupa parerea mea), e in regula, dar trebuia sa luati efectiv bani pentru aceasta. Cu banii incasati, asociatia putea sa-si faca orice fel de lucari, investitii ... cu orice alta firma pe baza de oferte, contracte, garantii...
Trocul s-a practicat mii de ani mai ales inainte de aparitia banilor. Dar, odata cu aparitia banilor, schimburile directe de marfa contra marfa ori produse contra servicii... sa- diminuat simtitor, pana aproape la disparitie.
Stiu, stimate domn ... aveti perfecta dreptate.Nu te poti insa opune unei majoritati de 9 din 10, care gandeste dupa principiul "asa face toata lumea"/ Tot ce pot face este sa imi protejez interesele atat cat se poate in aceasta dictatura a majoritatii, de aceea si intrebam initial cat este de firesc ca eu astazi sa semnez cedarea aceea de cota indiviza *ca e concesionare, cedare cu sau fara dezmembrare, ma rog* si sa primesc in schimb CE ? Nu un contract, ci delegarea presedintelui asociatiei sau a administratorului sa incheie contractul in numele meu. Mi se pare foarte ciudat ... si are un vag miros de teapa.

Cat priveste garantia, legea oricum o defineste ca teapa din start deoarece garantia de buna executie este de 2 la suta din valoarea lucrarii, si acesta este maximul, maxim pe care cosntructorul il recupereaza in primii doi ani daca nu sunt defecte, deci garantia este clar zero in orice situatie.

CE AR TREBUI sa solicit astazi odata cu semnarea acelei cedari, in orice forma o fi ea?
Ca deleg administratorul sa intocmeasca un conrtact care sa fie vizat de toti membrii asociatiei, sau cum sa ma protejez?
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
marijuan, utilizator

Alte discuții în legătură

Exista drept de proprietate in acest caz ? gabyteo gabyteo Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti ... (vezi toată discuția)
Mansardarea e legala sau nu? CotoDaVinci CotoDaVinci As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc nita21 nita21 Sunt posesorul a 2 apartamente la etajul 4 a unui bloc si doresc sa fac o mansarda cu extinderea de apartamente.De la primarie mi s-a spus ca am nevoie de ... (vezi toată discuția)