avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenzi circulatie, titlu executoriu..insa la 2 din 5 ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenzi circulatie, titlu executoriu..insa la 2 din 5 am dovada ca sunt platite, la restul nu mai am chitanta, iar unele au si peste 10 ani!

buna ziua!
mi-a venit somatie ca as avea de plata 5 amenzi de circulatie. Am sunat la ei, le-am spus ca eu am platit dar au zis ca daca nu am chitanta nu au ce face si ca asa sunt mii de oameni!!!!
A: PLATA
a.1) eu intotdeauna le platesc in termenul legal minim pt ca: pana la urma tot trebuie sa le platesc, nu pot scapa, si, daca tot trebuie sa le platesc am atata logica si creier sa le platesc in termenul de 48 ore, respectiv jumatate din suma.
Aceasta se poate vedea si verifica cerand toate amenzile/platile mele facute de-a lungul timpului, si se va vedea ca nici una nu a fost facuta la mai mult de 48 de ore!
a.2) dintre cele 5 la 2 am copie xerox..restul nu le gasesc, insa daca dovedesc si ca tot ce am platit pana acum a fost in max 48, si coroborat cu dovada ca 2 din cele 5(care ei spun ca sunt neplatite) au fost platite, nu arata un model, si totdata nu creeaza un precedent ca ei habar nu au ce fac sau nu isi fac treaba bine si restul de 3 chitante pot fi si ele platite la fel ca tot ce am platit pana acum si mai ales la fel ca cele 2 ce la ei nu apar desi eu am dovada?!?
a.3) dovada platii am trimis-o cu posta (normal, nu confirmare de primire) sau, dat chitanta unor politisti de circulatie pe strada, ca sa nu bat eu drumurile pana la udriste, deci nu pot dovedi nici depunerea lor, nici plata, dar asa am facut cu toate si unele au ajuns la ei ca „platite” altele nu!
a.4) sunt obligat sa pastrez chitantele ce fac dovada, si cat timp? Desi, ar trebui sa verifice ei in contul lor, cum este in tarile civilizate. Pe de alta parte exista: internet, mobil, fix, lumina, intretinere, rata, pensie alimentara, impozit masina, impozita casa..etc, daca ar pastra pt incompetenta tuturor toate chitantele ar trebui sa faca omul arhiva in casa??!
B: PRESCRIPTIA, Timpul, unora din ele
b.1) unele chitante sunt din 2001, 2002, 2003, si inca doua din 2009 si 2010. Primele 3 nu s-au prescris la 5 ani??

Daca ar fi dupa mine pe baza dovezii ca intotdeauna platesc in 48 ore, si, ca am 2 din cele 5 care ei spun ca nu sunt platite, i-as da in judecata de abuz, neglijenta sau chiar furt ori talharie ca asa este, imi baga mana in buzunar si ma forteaza cu executare silita sa platesc de 2 ori..este ca la clanurile de romi, ca la camatari..indamisibil, bataie de joc!
Sa contest somatia, sau ce sa fac? Suma totala 550 ron, nu ar fi mare..scazand cele 2 care le am ar fi vreo 435, insa atat de mult sunt satul de magariile si nesimtirea din ro, incat mi-e sila de tot ce se intampla in tara asta si mai mult pt a da o dovada, un ex, as vrea sa castig aceasta „japca” al politiei ori CF..oricare din ei nu si-au facut treaba.
Cum pot scap sa nu mai platesc inca o data? Nu este normal sa plateasca omul de 2 ori, ca cineva nu isi face treaba ori habar nu au de capul lor si ar trebui sa intelega sa-si faca treaba daca omul plateste, este corect! X-(

Va multumesc, saptamana buna!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 17:51, 17 Ianuarie 2014
xyz_Liviu a scris:

a.3) dovada platii am trimis-o cu posta (normal, nu confirmare de primire) sau, dat chitanta unor politisti de circulatie pe strada, ca sa nu bat eu drumurile pana la udriste, deci nu pot dovedi nici depunerea lor, nici plata, dar asa am facut cu toate si unele au ajuns la ei ca „platite” altele nu!

Nu am trimis niciodata chitanta la politie, dupa plata amenzilor, nu oricine imi stabileste obligatii dupa cum vrea el, obligatia mea este sa platesc la fisc. Atat! Chitanta am pus-o intotdeuna intr-un dosar, la pastrare, pentru cazuri ca al tau.
Executarea o face fiscul, deci cand politia face diligentele necesare, fiscul verifica, constata plata si nu mai intreprinde nimic. Daca o trimiti la politie il scutesti pe puturosul de acolo sa mai faca adresa la fisc, adica le facem noi treaba, ca nu sunt ei capabili de organizare, sa-si interfateze bazele de date.
Asadar, pentru viitor: preferati plata online, scoateti un PDF cu ordinul de plata, sau pastrati mailul de la PayU. Iar daca platiti ceva pe chitanta, nu o dati nimanui!
A?adar, amenzile de circula?ie devin venituri la bugetele locale, plătindu-se la po?tă sau la agen?iile fiscale în contul SPIT - Serviciul Public de Impozite ?i Taxe al localită?ii în care efectua?i plata. Amenzile nu intră în contul ANAF (fisc) sau al Poli?iei Rutiere.

De exemplu, dvs, din Satu Mare, vă deplasa?i la Constan?a pentru o săptămână iar pe drum, la Doroban?u, lua?i o amendă. Pentru a beneficia de reducerea la jumătate, ave?i (teoretic) posibilitatea să o achita?i pe loc, caz în care poli?istul care vă încasează amenda va depune banii în contul Primăriei Doroban?u, sau o pute?i plăti, în 48 de ore, la Constan?a, caz în care banii intră în bugetul local Constan?a. Poli?ia Doroban?u nu ?tie unde, când ?i dacă ve?i plăti dvs amenda, a?a că cineva trebuie să îi informeze că acea amendă a fost achitată. Cel care încasează nu are obliga?ia să informeze serviciul rutier care v-a amendat că dvs a?i plătit, de altfel SPIT Constan?a (sau po?ta, după caz) nu au adresa Poli?iei Doroban?u, această obliga?ie vă revine dvs, e specificat în procesul-verbal.

Dacă sunte?i prea ?ocupat? pentru a o expedia celui care a întocmit P-V atunci o pute?i păstra în original pentru a o putea prezenta la SPIT de domiciliu în momentul în care această amendă va apare pe rolul dvs. În niciun caz nu o înmâna?i unui poli?ist de pe stradă, e prima oară când aud a?a ceva.

Sigur, nu este obligatoriu să cunoa?te?i aceste lucruri, este suficient să citi?i procesul-verbal ?i să proceda?i a?a cum se specifică acolo.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
silviu_n a scris:

Sigur, nu este obligatoriu să cunoa?te?i aceste lucruri, este suficient să citi?i procesul-verbal ?i să proceda?i a?a cum se specifică acolo.

Cred ca forumistul a inteles foarte bine si-i inteleg "dezinteresul" in a intelege traseul amenzilor; nu este nimic palpitant aici. Sper ca si dvs. o sa intelegeti, cu timpul, ca in formularul de proces verbal al politiei pot fi "specificate" si o multime de prostii - hartia suporta multe -, si care nu au putere de lege. Asa "a specificat" si primarul nu mai retin al carui sector al capitalei, intr-o decizie, ca masinile pot fi ridicate fara implicarea politiei rutiere, doar cu "ajutorul" politiei locale, si dispozitia a fost anulata ulterior in instanta. Adica, ati inteles, o primarie nu poate modifica o lege data de parlament. Deci nici politia circulatiei nu-mi poate stabili mie obligatii cetatenesti suplimntare, printr-un formular de PV, ca sa fac eu lucruri pe care ea nu poate sau ii este lene sa le faca: de acolo aflu doar ca am de platit o amenda si atat. Si nici felul in care baza de date a primariei din Dorobantu se interfateaza cu alte baze de date nu ma intereseaza; eu sunt cetatean european, si am drepturi! :)
Asadar, haideti sa incetam de a mai face noi, cetatenii, treburile altora, platiti tot din banii nostri. Nu de alta dar, daca suntem atat de intelegatori, poate politia ne cere in viitor sa predam personal chitanta si, cu ocazia asta, sa spalam si 10 m de trepte din sediul ei.
D-le Silviu, decat sa intrati aici sa va luati de lume asa cu aere de sus, ati face tutror un serviciu sa nu intrati deloc, lipsa o sa vi se simta in mod placut!
Asta app, de \"Dacă sunteti prea 'ocupat' pentru a o expedia..\"..frumoasa formulare, multumesc pt ajutor, mare caracter! Probabil suntei unul dintre cei de la birou din cauza caruia trebuie toti cetatenii sa piarda timp, sa faca drumuri prosteste ca sa dovedeasca o plata.

Am platit amenda, sa verifice, am platit taxa la societate, la fel, nu sa ma duc eu sa le arat ca am patit deoarece nu stiu sa caute singuri.. Doar in ro este asa si asta din cauza oamenilor slugarnici, care pupa..si sustin asemenea practici si orice li se pune in carca. In alte tari se poate si fara tigania asta si fara sa mearga omul in 10 locuri, sa piarda timp in loc sa munceasca! Iar daca le spui se scuza si verifica, nu trimit citatii cu abuz, si nu pun executii santajand sa platesc de doua ori.
Si poate gresesc nefiind in domeniu, dar legea imi spune sa platesc amenda, insa nu cred sa existe lege care sa imi spuna sa depun pv! Si faptul ca l-am trimis prin posta ca am pierdut timp si m-am rugat si de un politist sa imi ia xerox-ul este destul, dar sa si strabat Bucurestiul ca unii nu este sigur daca isi fac treaba..este prea mult pt ca nu era obligatatie \"prin lege\", ci o masura de siguranta pt ca unora nu le pasa si nu isi faca treaba!!!

D-le hotumattua, nu prea sunt \"forumist\" :)))) ci doar enervat, scarbit de ce se intampla iar si iar in tara si cu lucruri diverse. Aici pe site, incercam sa aflu cum sa scap din magaria asta pt ca nu ma pricep (recunosc) si am zis ca gasesc oameni cu bunavointa si profesionisti. Insa vad ca mereu sa gaseste cate unul sa-ti strice cheful si sa sa apara sila de tara asta..
In rest, aveti dreptate, asta spun si eu (si va multumesc pt sustinere) fiecare sa-si faca treaba. Am avut firma trebuia dupa ce plateam 7 op-uri sa merg sa stau si la alte cozi de ore in sir sa le depun, ca xxx sa le si vada..parca nu le vedeau oricum la balante, bilanturi, asa cum au vazut imediat cand am intarziat o luna si au trimis citatie. Deci ei le pot vedea, verifica dar cu nesimtire fataie lumea degeaba. Si repet doar la noi in tara este asa..
In cazul de fata sunt nesimtiti pt ca i-am sunat, explicat ca platesc mereu la timp si ca am doua chitante ce dovedesc..ca ei gresesc, si in loc sa le traga un semnal de alarma, sa verifice, ei spun sa le aduca pe alea, iar restul platesc \"inca o data\" daca nu pastrat chitantele..
Dar eu sunt ala raul..
Seara buna tuturor si multumesc deasemenea tuturor cu bunavointa si ajutor!
Hei, traim in sec XIX, exista o tehnologie a informatiei, baze de date s.a.m.d. De ce daca faci plata la unele administratii locale nu mai trebuie sa mai trimiti dovada? La sectorul 6 de exemplu de cel putin 10 ani e chestia asta...
De ce trebuie sa fac eu dovada agentului constatator ca i-am platit amenda, cand de bani nu beneficiaza Politia, ci se inregistreaza la la bugetul local? Hai sa ne-ngropam in hartii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce cont se vireaza o amenda contraventionala? mariusdumitrescu mariusdumitrescu Buna ziua! Am si eu urmatoarea problema: In urma cu un an (mai exact in 2010) am primit o amenda de circulatie in Bucuresti. Amenda am achitat-o injumatatit ... (vezi toată discuția)
Plata amenzii aplicate de politia din alta localitate MihaelaVlad10 MihaelaVlad10 Am primit o amenda pentru nepurtarea centurii in alt judet fata de cel din localitatea de domiciliu. Unde o pot plati? Dupa ce platesc amenda trebuie sa trimit ... (vezi toată discuția)
Unde se plateste o amenda de circulatie? Chirileanu Chirileanu Am avut de platit o amenda primita in Bucuresti si eu am domiciliul in Suceava, am intrat intr-o agentie CEC din Bucuresti si am fost refuzata apoi am trimis ... (vezi toată discuția)