avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cheltuieli combustibil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cheltuieli combustibil

Buna seara,
Sunt PFA cod 6209. Imi desfasor activitatea in mare parte la client. Pentru ajunge la client ma deplasez cu masina proprie pe care am contract de comodat pe PFA. As dori sa stiu cum imi pot deduce cheltuielile cu combustibilul. Masina o folosesc si in deplasari personale, nu este exclusiv pentru PFA.
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 07:12, 17 Ianuarie 2014
Deduceti cheltuielile cu combustibilul in baza bonului de benzina, a foii de parcurs si ordinului de deplasare. Puteti deduce 50% din valoarea combustibilului consumat.
Dar in codul fiscal art 48 lit l^1) nu este prevazut nimic in acest sens, adica nu sunt mentionate foi de parcurs si nici ordin de deplasare.
Necesitatea completarii ordinului de deplasare este prevazuta in Ordinul nr. 3512 din 2008 privind documentele financiar contabile, daca nu a intervenit altceva intre timp. Il cautati si veti gasi aproape tot ce va intereseaza acolo. Pe langa Codul Fiscal exista si alte norme legislative care reglementeaza modalitatea in care putem deconta cheltuieli, cum ar fi ordinul la care am facut referire, cuantumul acestor cheltuieli asa cum este prevazut in art. 145 indice 1 Cod fiscal si completat prin normele metodologice.
Am stat azi si am citit acest ordin pe care il mentionati si am gasit acest ordin de deplasare (delegatie) doar in anexa 4, la sfarsitul ordinului.
As aprecia daca mi-ati putea da exact paragraful unde este stipulata obligativitatea, necesitatea, de a completa acest ordin de deplasare. E posibil sa imi fi scapat mie acest lucru in timpul lecturii.
Daca ar fi sa ma iau dupa unele persoane care au comentat pe subiecte asemanatoare, ar trebui sa am si contract cu cei la care ma deplasez ca sa imi pot face aceasta decontare.

Va multumesc si astept sa imi dati si mie mai exact paragraful in care se mentioneaza aceasta necesitate, ca am citit acel ordin si tot nu sunt lamurit.
ORDIN DE DEPLASARE (DELEGATIE - Cod 14-5-4)

1. Serveste ca:
- dispozitie catre persoana delegata sa efectueze deplasarea;
- document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate;
- document pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
2. Se intocmeste intr-un exemplar, pentru fiecare deplasare, de catre persoana care urmeaza a efectua deplasarea, precum si pentru justificarea avansurilor acordate in vederea procurarii de valori materiale cu plata in numerar.
3. Circula:
- la persoana imputernicita sa dispuna deplasarea, pentru semnare;
- la persoana care efectueaza deplasarea;
- la persoanele autorizate ale unitatii la care s-a efectuat deplasarea, pentru confirmarea sosirii si plecarii persoanei delegate;
- la compartimentul financiar-contabil pentru verificarea decontului, pe baza actelor justificative anexate la acesta de catre titular, la intoarcerea din deplasare sau cu ocazia procurarii materialelor, stabilindu-se diferenta de primit sau de restituit, cu luarea in considerare a eventualelor penalizari si semnatura pentru verificare.
In cazul in care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decat avansul primit, pentru diferenta de primit de catre titularul de avans se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie.
In cazul in care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de Dispozitie de incasare catre casierie;
- la persoana autorizata sa exercite controlul financiar preventiv, pentru viza;
- la conducatorul unitatii pentru aprobarea cheltuielilor efectuate.
4. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Cum justificam o cheltuiala facuta cu combustibilul in eventualitatea unui control? Cu bonul fiscal de la benzinarie avem dovada ca am dat bani pe benzina, cu ordinul de serviciu/deplasare semnat si stampilat la locul unde ne-am deplasat facem dovada acelor deplasari, contractul de comodat confirma ca folosim autoturismul propriu la aceste deplasari.

Alte discuții în legătură

Delegatie cu masina firmei dana.cj.rojnita dana.cj.rojnita Buna ziua. Am cinci agenti vanzari, care merg in delegatie cu masinile firmei. Alimentarea masinilor se face cu card OMV . La ordinul de deplasare trebuie ... (vezi toată discuția)
Ordin de deplasare maraloiu maraloiu Buna ziua! Ordinul de deplasare tb completat in dublu exemplar?? Asa zice contabila mea. Sunt microintreprindere \" Intermedieri comertul electronic, ... (vezi toată discuția)
Ordine de deplasare ang10 ang10 stiu cum se complecteaza aceste ordine, problema mea este ca nu stiu cum se pastreaza, adica se foloseste un registru special in care sa tine evidenta lor, se ... (vezi toată discuția)