avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare Testament

Buna ziua,


O cunostinta mi-a facut testament notarial pe o casa la tara. Eu vreau sa ma apuc sa investesc in acea casa deoarece vreau sa ma mut in ea. Ma intereseaza daca aceasta cunostinta imi poate strica acest testament cat traieste s-au daca ma pot trezi peste vreo 5 ani ca a vandut casa.
Buna ziua,
Testamentele sunt anulabile.
Testatorul (cel care a facut testamentul) poate si ulterior intocmirii acelui act sa dispuna cum doreste de bunul sau deci il poate instraina cand vrea.
Pai poate peste 2 ani revoca testamentul... casa nu-i a dv. decat dupa decesul persoanei, cum sa va mutati in casa omului? E a lui, o poate inchiria, dona, vinde...

Daca va lasa sa stati in casa de acum, faceti un act pentru asta.
Buna ziua,

Pai ce act ar trebui sa fac, pentru ca ma lasa sa stau in casa, nu e problema.
Mentionez ca acel act este facut la notar si la sfarsit scrie:
- ,,În acest fel inteleg sa-i institui legatar cu titlu particular conf. disp. art.1057 c.civ.,,
- Acest testament a fost intocmit cu respectarea art.1044 c.civ. si reprezinta ultima mea vointa,,.

Nu cred ca am fost destul de clara: poate scrie ce o scrie, testamentul e pentru dupa mopartea celui care il lasa. Azi el nu are niciun efect. Acea ultima vointa e ultima vointa de pana in acel moment, nu poate omul promite ca niciodata vointa lui nu va fi alta pe viitor...

Pentru perioada cat e in viata, faceti un act intre vii. Testamentul e pentru cauza de moarte. Actul pe care il veti incheia depinde de ce anume doresc ambele parti, or aici eu nu stiu nimic.
Testamentul poate fi contestat.

Asadar, in cazul in care rezerva succesorala a mostenitorilor le este lezata, aceastia se poate adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii testamentului ( liberalitate care ii ataca rezerva succesorala), in termen de trei ani de zile de la data decesului autorului sau, sau in termen de trei ani de cand a cunoscut perfectarea testamentului.( act mortis causa ).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament atacabil ?? Irinabv Irinabv Bunica mea vrea sa imi lase mostenire apartamenul ei si nu fiicei ei (adica mamei mele ) prin testament. Acest testament poate fi atacat de mama ? Sau daca ... (vezi toată discuția)
Testament priestx priestx Buna seara! Detin mai multe proprietati impreuna cu mama mea (eu mostenind in urma decesului tatalui meu partile aferente...cred ca 3/8). Am fost casatorit ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare-cumparare EugenIoja EugenIoja Buna seara.Ma numesc Eugen Ioja si v-as ruga sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez.Despre ce e vorba:am o matusa care detine o garsoniera.Dorinta ei este ... (vezi toată discuția)