avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proprietati dobandite in comun inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proprietati dobandite in comun inainte de casatorie

Cum sunt considerate bunurile imobile dobandite in comun de soti inaintea casatoriei?
Cazul concret la care ma refer este construirea, in comun, a unui imobil pe un teren ce a fost dobandit de unul din soti inaintea casatoriei. Cum se poate specifica inainte de casatorie cota parte ce revine fiecarui sot astfel ca in cazul unui divort aceste cote sa fie cele ce revin sotilor si nu cota de 50% pentru bunuri comune dobandite dupa casatorie? Mentionez ca imobilul nu este inca intabulat.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:23, 18 Ianuarie 2014
Depinde ce acte au facut pana acum, cum au platit, care ce contributie are, o fi prin credit, altfel...
Constructia nu s-a facut prin credit ci din fonduri proprii.

Autorizatia de constructie s-a emis pe numele detinatorului titlului de proprietate al terenului.

Nu s-a facut nici un act notarial in acest sens. In acest moment singurele documente doveditoare ale contributiilor aduse sunt facturile pentru platile facute: materiale, manopera, bransamente. Cotele contributiilor aduse nu sunt egale (orientativ cotele ar fi cam 1/3 - 2/3).

Vrem sa stim cum este corect sa procedam. Trebuie facut un act notarial care sa ateste contributia fiecarei persoane la constructia imobilului sau este suficient ca la intabulare sa se inscrie in cartea funciara cota detinuta de fiecare? Totul se va face de comun acord pentru ca, dupa casatorie, in situatia nedorita a unui divort sa nu existe discutii.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
lowpy, utilizator
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.

Insa conform Codului civil aplicabil, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc.

Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.


Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil, regimul comunităţii convenţionale este definit ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi.

Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:

A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;

B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;

C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.


Prin aceasta conventie, bunul imobil ar fi comun, iar in ceea ce priveste constructia edificata, cota parte din dreptul de proprietate poate fi individualizata.

Va multumesc pentru raspunsul detaliat.

Ca sa vad daca am inteles esentialul va rog sa-mi confirmati afirmatia urmatoare:

Ar trebui sa se incheie o conventie matrimoniala in care sa se includa imobilul ca bun propriu dobandit inainte de casatorie specificand cota parte care revine fiecarui sot.

Aceasta conventie se incheie la notar?
Da, conventia se incheie in forma autentica, ad validitatem.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe casuta ca si proprietate comuna (sa figuram proprietari comuni pe casa)? si care e procedura, costurile? eumariana eumariana Buna ziua! Situatia e urmatoarea: - inainte de casatorie sotul a primit gratuit un teren printr-un proiect de la primarie (ude conditia era: sa ridice casa in ... (vezi toată discuția)