avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proprietati dobandite in comun inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proprietati dobandite in comun inainte de casatorie

Cum sunt considerate bunurile imobile dobandite in comun de soti inaintea casatoriei?
Cazul concret la care ma refer este construirea, in comun, a unui imobil pe un teren ce a fost dobandit de unul din soti inaintea casatoriei. Cum se poate specifica inainte de casatorie cota parte ce revine fiecarui sot astfel ca in cazul unui divort aceste cote sa fie cele ce revin sotilor si nu cota de 50% pentru bunuri comune dobandite dupa casatorie? Mentionez ca imobilul nu este inca intabulat.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:23, 18 Ianuarie 2014
Am inteles.
Va multumesc din nou pentru amabilitate.
Eu nu sunt chiar confortabila cu aceasta solutie, vazand ca, prin aceasta conventie, apare ca un sot ii cam doneaza celuilalt, asa, pe de-a gratisul, o parte dintr-un imobil. In plus, ar avea drept si la teren, sigur, in functie de formulare, dar la un act notarial clasic, cam asa ceva ar fi...
In realitate insa, vorbim despre o contributie a ambilor soti la constructie; as face mai degraba un act prin care sotul 1 se obliga la o contributie in x lei, sotul 2 in y lei si la final, dupa intabulare pe un sot, se poate transfera un procent din imobilul constructie cu un drept de folosinta asupra terenului catre unul dintre soti... o dare in plata.
AStea costa destul, trebuie facut cadastrul si, dupa mine, v-ar trebui o redactare buna.

Daca ati fi intrebat inainte de constructie... era mai ieftin.

Cat despre divort, cele aratate de colega sau de mine nu va lasa fara dureri de cap; stabilirea cotelor la divort nu e singura bataie de cap, ci si atribuirea bunului catre cine etc. Asta daca nu credeti ca veti divorta dar veti ramane impreuna. :D
Totul suna mult mai complicat decat ne inchipuiam. :slap:

Cu alte cuvinte in varianta pe care o propuneti ar fi nevoie de 2 seturi de acte:
- primul facut inainte de intabularea locuintei in care se face specificarea contributiilor
- al doilea, dupa intabulare, pentru transferarea procentului si acordarea dreptului de folosinta pentru teren

As avea insa cateva intrebari:
1.Aceste acte cine le realizeaza? Tot notarul?
2.Ati putea sa-mi spuneti un cost orientativ la care s-ar ridica redactarea si emiterea acestor acte (fara partea de cadastru pentru ca aceasta oricum trebuie facuta pentru intabulare)?
3.Al doilea act nu s-ar putea face chiar in momentul intabularii? Astfel la cadastru s-ar specifica directcotele, iar la notar s-ar face o singura vizita (din cate stiu, pentru intabulare este oricum necesar un act notarial).

Puteti va rog sa-mi spuneti cum anume se putea proceda inainte de inceperea constructiei? Poate inca nu e prea tarziu. Constructia nu este inca gata. :)
De ce nu vinde un viitor partener celuilalt 1/2 din suprafata iar in final o intabulati pe ambii - ca lucrare realizata in comun. Discutati la primarie daca asa se accepta, chiar daca aprobarile le-a luat doar unul. Daca chiar sunteti inca in faza de inceput concepeti casa astfel ca in cazul divortului sa poata fi impartita in doua, fiecare cu intrarea sa si bucatica sa ca sa preveniti certurile viitoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe casuta ca si proprietate comuna (sa figuram proprietari comuni pe casa)? si care e procedura, costurile? eumariana eumariana Buna ziua! Situatia e urmatoarea: - inainte de casatorie sotul a primit gratuit un teren printr-un proiect de la primarie (ude conditia era: sa ridice casa in ... (vezi toată discuția)