avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune refuzata de doua ori!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune refuzata de doua ori!

Buna ziua,
am o problema complicata si care dureaza de mult.
Suntem 3 frati. Tatal nostru a murit in 1989 si de atunci, eu impreuna cu mama noastra am deschis succesiunea de doua ori, dar fratii au refuzat sa vina la notariat de ambele dati. Intre timp, eu si fiica mea am intretinut-o pe mama, ea locuind in ultimii cinci ani la fiica mea. In Decembrie 2004 a murit si ea, iar acum, subit, fratii vor sa vanda casa si terenul, la un pret derizoriu - sau poate il cumpara chiar ei- si ne forteaza mana, ca sa acceptam si noi. Eu nu doresc sa vand casa - cel putin nu la acel pret, mai ales ca fratii mei nu au vrut sa stie nimic de noi si de mama lor atatia ani, unul dintre ei chiar renuntand la partea lui (inainte de moartea mamei), celalalt declarand ca nu-l intereseaza.
Acum, ce sanse sunt ca ei sa vanda casa chiar daca eu nu doresc? Pot ei sa ma oblige? Succesiunea nu e facuta nici acum, iar in casa parintilor nu locuieste nimeni, deoarece este arsa si nelocuibila.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: antonval , utilizator 21:01, 9 Iunie 2005
As mai vrea sa intreb: cum as putea totusi sa inchei succesiunea chiar daca ei refuza si daca exista vreo sansa ca sa obtin casa, platind eventual partea lor?
Casa nu vor putea sa o vanda, dar vor incerca sa vanda cota parte din dreptul lor de proprietate dupa ce vor face succesiunea prin intermediul instantei de judecata (unde te vor cita si pe tine). Problema e ca acest criteriu va conta foarte mult la viitorul partaj in sensul atribuirii in natura a imobilului catre viitorul cumparator, iar pretul va fi de referinta (fara a exclude expertiza, dar cota parte ideala valoreaza mai putin decat terenul in natura).
Sfatul meu e sa deschizi tu succesiunea prin instanta cerand totodata si partajul optand pentru atribuirea in natura catre tine folosind ca argument si situatie cu mama expusa in intrebare.
nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune,iar fratii d-voastra,daca accepta succesiunea in termenul de decadere stabilit de lege,se vor stabili pe cale judecatoreasca cotele de mostenire ale fiecaruia.odata realizat acest lucru,ei au la dispozitie o actiune de iesire din indiviziune,in cazul in care asupra casei fiecare va avea o cota-parte.ar fi totusi de preferat sa gasiti o solutie de conciliere,pt a evita faramitarea proprietatii catre terte persoane.
Multumesc mult pentru mesaje. Problema e ca acum ma ameninta ca daca nu vand partea mea la pretul stabilit de ei, catre ei, vor scoate actele casei de la arhiva(eu detin originalul) si vor dona casa statului. Nu cred asa ceva.
Daca ma voi duce in instanta, la partaj cine va avea dreptul sa detina casa? Cum se va hotari? pentru ca nu cred ca se pot imparti cei 200mp. Va conta ca eu si fiica mea am intretinut-o pe mama atatia ani de zile si faptul ca ei au refuzat de doua ori succesiunea?
Multumesc.
"au refuzat de doua ori succesiunea".nu prea am inteles formularea.daca au refuzat succesiunea,dar,ulterior au revenit asupra deciziei,acceptand-o in termenul de 6 luni,atunci nu este nici o problema din partea fratilor d-voastra.Este adevarat ca instanta de judecata poate aprecia care mostenitor este mai apropiat de imobilul respectiv,si poate sa vi-l acorde in deplina proprietate,daca,evident,nu este afectat dreptul la mostenire al fratilor d-voastra. Fratii nu au cum se va oblige SE VINDETI LA PRETUL STABILIT DE EI,dar au posibilitatea de a instraina cota-parte dupa bunul plac.

Alte discuții în legătură

Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga? Desy99 Desy99 Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita sau nu? ContSters169673 ContSters169673 Dupa moartea mamei s-a facut succesiune dupa ea, tata, fiul si fica, fica care locuieste de cand s-a nascut pana in prezent in casa parinteasca. Tatal a vandut ... (vezi toată discuția)