avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare Decizie concediere in baza art. 61, lit. a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare Decizie concediere in baza art. 61, lit. a

Buna ziua

Mi-a depus demisia fara preaviz de 20 de zile calendaristice cu confirmare de primire prin posta invocand drept motivand nerespectarea duratei maxime legale a timpului de lucru conf. art. 114, lit. a, coloborat cu art. 112, lit.a din Lg. 53/2003 pv. CM, si care reiese si din CIM incheiat sub nr. 931/04.06.2013 intre mine si firma de paza, conf. capitolului H. Durata muncii, alin. 1. lit. a. "O norma intreaga de, durata timpului de lucru este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana." In realitatea eu lucram 240 ore/luna si nicidecum 186 ore/luna. Dupa data de 17/18.12.2013 m-am angajat in alta parte. Daca, va, veti referi si asupra art. 115, alin 2 din legea 53/2003 pv. CM care spune, ca: "Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore", conf. pontajelor pot dovedi ca nu s-a respectat graficul de lucru, ci lucram 2 ture de zi a cate 12/zi, urmate de 2 ture de noapte a cate 12 ore si apoi 2 zile libere.drept urmare mi-am depus demisia in 17.12.2013, care nu a fost inregistrata de secretariat, ca urmare in data de 18.12.2013 mi-am depus demisia cu confirmare de primire prin posta, insa in 24.12.2014 am primit de la firma de paza prin posta o decizie de suspendare a CIM-ului de mai sus amintit incepand cu data de 17.12.2013, data depunerii demisiei pana la 13.01.2014 in baza art. 52, lit a din CM, respectiv, primind si o convocare de a ma prezenta in 13.01.2014 la sediul soc. "in vederea solutionarii dosarului personal. conf. art. 267, lit. b din Codul Muncii", in caz contrar "societatea va dispune incetarea contractului individual de munca conf. art. 61. lit. a din Codul Muncii", stand la baza convocarii mele referatul intern cu nr. 4673/20.12.2013 pentru ca am lipsit nemotivat de la programul de lucru si incalcarea consemnului general prin neprezentare la post conform planificarii, ori in baza art 4 din CM alin. 1 Munca fortata este interzisa., si alin.
2 Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamântul în mod liber. Precizez, ca m-am prezentat la data si locul indicat si mi s-a inmanat sub semnatura Decizia de Concediere nr. 8836/13.01.2014 in baza art. 61, lit. a din CM. In perioada cat am lucrat la firma de paza nu am beneficiat de concediu de odihna.
Intrebarea mea este: In baza carei legi sau articol din CM pot solicita schimbarea mentiunii din art. 61. lit. a, din CM in art. 81. alin 8 din CM in decizia de concediere si in Revisal la ITM? In cazul de fata cu ce articol din CM trebuia sa-mi inceteze firma de paza contractul de munca si cum pot face contestatie in instanta, respectiv ce probe trebuiesc depuse la dosar si daca ma ajuta intr-un fel confirmarea de AR prin posta a demisie ca proba in instanta?
Va multumesc anticipat si va doresc un an nou plin de impliniri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 15 Ianuarie 2014
1. Art.4 din Codul muncii nu are nicio legatura cu ceea ce spuneti dvs. Este vorba despre indeplinirea atributiilor prevazute in fisa postului.

2. Demisia fara preaviz - pentru motivul invocat de dvs - nu cred ca era o solutie, intrucat in art.40 alin.2 C.mun. respectarea duratei timpului de munca nu intra in obligatiile angajatorului.

3. Daca nu a avut loc o cercetare disciplinara, atunci decizia de concediere este lovita de nulitate absoluta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada inregistrarii demisiei fara preaviz. lucihuci1978 lucihuci1978 Buna ziua La multi ani tuturor de pe forum !!! In data de 17.12.2013 mi-am depus demisia fara preraviz la firma de paza unde am activat ca dispecer invocand ... (vezi toată discuția)
Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)
Incetare cim conf. art. 31 alin. (3) cioc natalia cioc natalia Buna seara, Am un salariat care lipseste nemotivat de la locul de munca. Acesta este inca in perioada de proba. Pot sa-i inchid contractul de munca conf. ... (vezi toată discuția)