avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apelul: comunicarea motivelor, obligativitatea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apelul: comunicarea motivelor, obligativitatea angajãrii unui avocat, depunerea întâmpinãrii

un proces cistigat in stadiul de ,,fond,, piritul a facut ,,apel,, (10/01/2014) intrebarea mea este cind voi primi comunicarea din partea judecatoriei ? pentru a ma pregati cu pregatirea apararii? si daca trebuie sa raspund cu o a,,intimpinare,,la apelul inaintat multumesc
Cel mai recent răspuns: comerciantu , utilizator 20:10, 23 Ianuarie 2014
Dacă procesul a început după data de 15 februarie 2013, atunci se aplică dispozițiile noului Cod de procedură civilă și cele ale Legii nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Apelantul nu are cum să depună la dosar și motive de apel, și întâmpinare. Întâmpinare veți putea depune dvs., în calitate de intimat. Nu trebuie să acordați foarte mare atenție chiar tuturor datelor de pe ECRIS. Mai sunt și erori iar portalul mai este accesat și din alte motive decât înregistrarea cererilor părților.

În privința procedurii prealabile judecării apelului, sunt aplicabile prevederile art. art. XIV - XVI din Legea nr. 2/2013. Puteți citi mai jos prevederile care vă interesează.
ART. XIII
Dispoziţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, privitoare la pregătirea dosarului de apel sau, după caz, de recurs de către instanţa a cărei hotărâre se atacă se aplică în procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2016. În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la data de 31 decembrie 2015 se aplică dispoziţiile art. XIV - XVII.
ART. XIV
(1) Apelul şi, când este cazul, motivele de apel se depun la instanţa a cărei hotărâre se atacă.
(2) Dispoziţiile art. 195 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, sunt aplicabile în mod corespunzător.
(3) Preşedintele instanţei sau persoana desemnată de acesta va înainta instanţei de apel dosarul, împreună cu apelurile făcute, numai după împlinirea termenului de apel pentru toate părţile.
(4) Dacă s-au formulat atât apel, cât şi cereri potrivit art. 442 - 444 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, dosarul nu va fi trimis instanţei de apel decât după împlinirea termenului de apel privind hotărârile date asupra acestor din urmă cereri.
ART. XV
(1) Preşedintele instanţei de apel sau persoana desemnată de acesta, îndată ce primeşte dosarul, va lua, prin rezoluţie, măsuri în vederea repartizării aleatorii la un complet de judecată.
(2) În cazul în care cererea de apel nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, completul căruia i s-a repartizat dosarul va stabili lipsurile cererii de apel şi îi va comunica, în scris, apelantului că are obligaţia de a completa sau modifica cererea. Completarea sau modificarea cererii se va face în termen de cel mult 10 zile de la data comunicării.
(3) După primirea dosarului sau, când este cazul, după regularizarea cererii de apel potrivit alin. (2), completul va dispune comunicarea cererii de apel, precum şi a motivelor de apel intimatului, împreună cu copiile certificate de pe înscrisurile alăturate şi care nu au fost înfăţişate la prima instanţă, punându-i-se în vedere obligaţia de a depune la dosar întâmpinare în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării.
(4) Întâmpinarea depusă se comunică apelantului de îndată, punându-i-se în vedere obligaţia de a depune la dosar răspunsul la întâmpinare în termen de cel mult 10 zile de la data comunicării. Intimatul va lua cunoştinţă de răspunsul la întâmpinare din dosarul cauzei.
(5) Dacă s-au formulat atât apel, cât şi cereri potrivit art. 442 - 444 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, dispoziţiile alin. (3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.
(6) În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
(7) În cazul în care intimatul nu a depus întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (3) sau, după caz, apelantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (4), la data expirării termenului corespunzător, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
(8) Dispoziţiile art. 201 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, se aplică în mod corespunzător.
(9) Dispoziţiile art. 475 alin. (3) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, rămân aplicabile.
da multumesc cred ca in mare am inteles,acum las totul in grija avocatului,nu mai pot merge singur mai departe, o problema ar fi totusi banca continua sa-mi trimita amenintari cu executarea silita desi contractul respectiv este citat ,mentionat ca motiv pt care am deschis acest proces,,ma intreb oare in ce masura banca nu incalca legea ,astept sa imi vina acasa motivul apelului multumesc o seara buna tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel -noul cod de procedura civila marusca marusca Situatia este urmatoarea: procesul s-a judecat pe noul cod de procedura civila si am cistigat la fond.Cu toate ca nu am primit hotarirea acasa ,am vazut doar ... (vezi toată discuția)
Proces cu casa de pensii marusca marusca Am urmatoarea intrebare: pe vechiul cod civil procesele cu casele de pensii aveau doua grade de jurisdictie,respectiv fond la tribunal si recursul la curtea de ... (vezi toată discuția)
Judecare in lipsa - comunicare acte procedurale eugen82 eugen82 Deschid urmatorul subiect de discutie ca urmare a situatiei semnalate in topicul “ce cale extraordinara de atac se poate promova” deschis de diana ... (vezi toată discuția)