avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA neplatitor TVA - facturare servicii ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA neplatitor TVA - facturare servicii intracomunitare catre persoane fizice

Buna ziua,
Va rog din suflet sa ma ajutati cu aceasta speta.

Sunt PFA neplatitor de TVA, cod CAEN 8552 - Invatamant in domeniul cultural (limbi straine, muzica teatru, dans, arte plastice, etc)
Activitate: Servicii de predare online (prin skpe) a limbilor straine prestatate catre clienti PERSOANE FIZICE:
1. cetateni UE
2. cetateni non-UE (ex. cetateni americani)

Sunt inregistrata in ROI pentru ca am achizitionat servicii din alta tara europeana. Deocamdata nu colaborez cu firme.

Din art.133 alin.(3) din Legea nr 571/2003 inteleg ca "locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. [..]".... deci in Romania (unde sunt neplatitoare de TVA)
Desi m-am inscris ca platitoare de TVA pentru pentru achizitii sau pentru serviciile intracomunitare livrate catre firme, din art.153^1, alin.(10) inteleg ca inregistrarea mea in scopuri de TVA nu ma transforma in platitoare de TVA.

"Înregistrarea în scopuri de TVA conform prezentului articol nu conferă persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate către persoane impozabile stabilite în alt stat membru."

Intrebarea mea este:

Cum facturez serviciile prestate unor cetateni ai unor state membre UE, dar si celor domiciliati in state care nu sunt membre UE?

Pentru firme facturez fara TVA in baza codului lor fiscal. Dar cum fac pentru persoanele fizice?
Intocmesc factura trecand TVA zero sau mentionez ca sunt scutita de TVA?

Ar mai fi o problema cu CNP-ul ... este obligatoriu sa trec CNP-ul clientilor? Acestia refuza sa furnizeze datele personale atunci cand nu au de-aface cu o companie mare.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LTO , utilizator 21:13, 19 Ianuarie 2014
pt PF facturati fara tva ( factura de la un neplatitor de tva - dvs la neplatitor) chiar daca sunt din UE sau non UE
Codul de tva vi s a dat pt operatiunile unde este nevoie de tva ( clientul dvs este inregistrat ca platitor de tva valid in vies)

Imi puteti da va rog frumos baza legala exacta pentru aceasta speta? La ANAF m-iau spus ca nu conteaza daca lucrez cu firme sau persoane fizice eu sunt considerata ca si platitoare de tva pentru orice servicii prestate intracomunitar.. chiar daca sunt neplatitoare de TVA in Romania. Mi se pare aberant si de aceea sper sa fie un text de lege pe care sa ma pot baza in aceasta problema.

Va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie prestare de servicii intracomunitare rocky2009 rocky2009 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce declartatii se depun pentru un PFA care este neplatitor de TVA, dar care presteaza servicii intracomunitare. Multumesc (vezi toată discuția)
Factura servicii intracomunitare serena82 serena82 O PFA la norma de venit din RO, neplatitoare de TVA poate sa factureze catre o firma din UE servicii informatice? Daca da, ar trebui pentru asta sa se inscrie ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori de t.v.a. schumiholic schumiholic Buna ziua! O intreprindere individuala care este in momentul de fata platitoare de tva vrea sa presteze servicii IT catre o organizatie non-profit ... (vezi toată discuția)