avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... este aceasta o lege speciala ?! Taximetrie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

este aceasta o lege speciala ?! Taximetrie

Activitatea de taximetrie este reglementata prin L 38/2003, modificata si completata cu L 265/2007
Poate fi considerata aceasta o exceptie in sensul prevazut de OUG 44/2008 care la art 1.2 spune ca "prevederile prezentei ordonante nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale" iar la 1.3 "prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitati economice, pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte iinterdictii " ?
Cateva repere ;
1 dupa inscrierea in Reg Com toti operatorii obtin un certificat de inmatriculare si dobandesc calitatea de transportatori ( conf definitiei de termeni din L 265)
2 urmeaza o a 2 etapa, cea de autorizare ( de catre primarii) prin care acesti transporatori dobandesc calitatea de transportatori autorizati. (conf cu aceasi definitie de termeni), daca sunt indeplinite conditiile cerute de L 265 si normele ei de aplicare.
Art 1. L 265: citat "prevederile prezentei legi reglementeaza autorizarea, organizarea, atribuirea gestiunii si controlul efectuarii srviciului de transport in regim taxi sau inchiriere " In continutul acestei acestei legi sunt prevazute si situatii de interdictii sau limitari, dar consider ca acestea au legatura stricta doar cu modalitatea de a obtine autorizatia si nu cu exceptia instituita de art 1 din OUG 44
In aceste conditii se poate invoca exceptia de mai sus ? adica se considera aceasta o lege speciala ?
Personal am finalizat actiunea la Registru pe procedura prevazuta de OUG 44/2008 si nu cred ca domnii de aici au gresit mai ales ca aceasta activitate este una esentialmente comerciala, nicidecum profesie liberala sau exceptata .
Ce parere aveti ? Se aplica prevederile OUG 44/2008 si activitatii de taximetrie sau nu ?
Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
mayer, utilizator
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 06:03, 11 Aprilie 2009
Exceptiile la care se refera la OUG44/2008 privesc de exemplu activitatea prestata de notarii publici, avocati, executori judecatoresti, lichidatori. Activitatea de taximetrie se realizeaza in baza unei autorizatii emise de primarie si ulterior prin inregistrarea persoanei fizice autorizate la ORC. Prin OUG 44/2008 s-a urmarit reducerea pasilor in obtinerea autorizarii de a desfasura activitatea, renuntandu-se la etapa eliberarii autorizatiei de catre primarii. Prin urmare, in situatia dvs , avand autorizatie emisa de primarie, va supuneti prevederilor OUG 44/2008
Mult succes
Multumesc, asa o interpretez si eu, insa cei din primarie "tergiverseaza" inca, si amana, citez: "a aparut o problema, mai reveniti" pe motiv ca in L 38 si L 265 nu se face referire la Intreprinderea Individuala ( eu am optat pentru aceasta prin transformare din PF autorizat de aceasi primarie pentru aceeasi activitate. OUG 44/2008 permite aceasta transformare avand si termen pentru optiune).
Consider ca situatia imi este favorabila prin faptul ca la data promulgarii celor 2 legi nu era notiunea de Intreprindere Individuala, si care in opinia mea este rezolvata prin art 41.1 din OUG 44/2008 citat "Orice referire conţinută în alte acte normative la sintagma "persoană fizică autorizată şi/sau asociaţie familială" va fi considerată ca fiind făcută la sintagma "persoană fizică autorizată, întreprindere individuală şi/sau întreprindere familială", după caz".
Cu acest argument am mers din nou la primarie si mi-au spus ca defapt "intreaga OUG 44 nu prea se aplica in cazul acesta" pe motivele de exceptie de care am vorbit mai sus. Oricum nu prea pareau convingatori, dar asta e....! In prezent am certificatul de inmatriculare de la ORC cu titulatura Intreprindere Individuala si astept ca cei din primarie sa-mi preschimbe autorizatia cu noua denumire
Sper sa o rezolv favorabil. Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
mayer, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cod caen 4932 am dreptul sa am angajati? adrianr adrianr Buna ziua, In anul 2004 am infiintat un PFA, care prin anul 2008 l-am schimbat in I.I. ca sa pot sa am angajati. In urma cu o luna am un control de la ... (vezi toată discuția)
Intreprindere idividuala sau pfa giovana giovana cum este legal sa practc taximetria pe intreprindere idividuala sau pfa? (vezi toată discuția)
Pfa taxi poate angaja? banu20 banu20 Buna ziua, as dori sa intreb daca PFA cu autorizatie pentru taximetrie poate face angajari. Conform OUG 46/2011 publicata in M. OF 350/2011 eu am inteles ca ... (vezi toată discuția)