avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua

unchiul meu a lasat un testament (2008 )
(el avea 2 copii deci 2 mostenitori )

in testament unul (adica fiul cu cine tinea legatura ) din cei 2 copii este numit Executor si Mandatar al Testamentului
-in testamentul respectiv se specifica ca exectorul si mandatorul ce are voie sa faca , ce trebuie sa plateasca , unde sa fie ingropat etc.
-de celalalt copil al sau nu se specifica nimic (no mai vazuse de 40 ani ) doar a fost recunoscuta la nastere si atat

acum fiul care a fost numit excutor si mandatar al testamentului sa ocupat de toate cheltuielile (pentru indeplinirea testamentului )

cealalta fica na facut nimic doar vine dupa moartea tatalui si cere sa se vanda bunurile ramase dupa tatal lor si ea sa primeasca jumatate din bani ( 2 copii - 2 mostenitori )

Il poate obliga pe executorul si mandatarul testamentului sa vanda bunurile , sa i le instraineze in cota de 50% catre ea ?

Din cate am citit eu in testament se specifica faptul ca executorul sau mandatarul doar el are dreptul sa vanda bunurile in momentul oportun , sa faca toate cheltuielile de intretinere a bunurile etc

astept un raspuns pentru asta in prima faza

multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:27, 23 Ianuarie 2014
Mandatarul testamentar este obligat sa faca ceea ce este stipulat in testament , nici mai mult nici mai putin. Pentru cei care au capacitate succesorala nu exista decat doua cai : ori respecta testamentul ori il contesta .
Descendentul legal , avand capacitatea succesorala, are dreptul sa conteste succesiunea testamentara , instanta hotarand daca , cum si cat ii revine din masa succesorala (de obicei jumatate din cota).
dupa moartea tatalui cei 2 mostenitor (fiul care are si calitate de Executor si Mandatar al Testamentului ) se prezinta la notar ....nu contesta nimeni testamenul

doar ca sora ii cere fratelui (cel care era si Executor si Mandatar al Testamentului )
partea ei fie in bani fie sai dea o parte din proprietati

aici intreb eu ....poate sal oblige pe acesta sa vanda bunurile sau sa-i instraineze catre ea o cota de 50 % ?
(in testament se spune expres ca doar execturorul testamentului poate vinde proprietatiile sau bunuriile la momentul favorabil sau oportun ) ... asta dupa ce se achita toate datoriile de intretinere, plati etc

pe ia nu o intereseaza sa mai plateasca nimic ... ea stie una si buna ca vrea 50% urgent
(aici ma refeream eu daca poate sal oblige s-ai dea 50% urgent )

el saracu a cheltui o gramada de bani cu impozite , repartatii , plati, facturi restante ...totul din cheltuiala sa persoanala (ca sa respecte testamenul )

ea vrea 50% fara a se tine cont de acele cheltuieli

2. ar mai fi o problema ...cand sa dezbatut succestiunea au fost un nr de 10 proprietati (unde fiecare a primit 50%)

acum noi am mai descoperit inca 10 proprietatii care sunt in litigiu , neintabulate, neplatite taxe etc
fiul conform testamentului (in calitate de executor ) are de facut alte cheltuieli... avocati,facturi etc

e posibil ca dupa ce totul e limpede si pus la punct ca sora lui sa apara iar si sa ceara 50%

atunci ce rost are testamentul daca ea are drept de 50% si fara acordul ei nu poti vinde nimic
Domnule, ne-aţi înşirat de toate, mai puţin esenţialul: ce legate conţine testamentul? Cui îi lasă defunctul averea, adică.

Nu de alta, dar există şi testamente fără legat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cu clauza nelegala! Catalhea Catalhea Buna ziua, Pe scurt.;prietenul meu se pregateste sa faca succesiunea dupa tatal lui,insa tatal lui a lasat un testament in care 25% ii revine lui si 75% ii ... (vezi toată discuția)
Despre moºtenire cristinadima cristinadima Încerc sa redau pe scurt speta în speranţa ca primesc un raspuns. Detin un testament notarial de la tatal meu care a decedat in anul 2008 . in acesta se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mihai Niculae Mihai Niculae as vrea sa stiu si eu daca se poate stii cam cat dureaza sa deschizi o suucesiune?este o problema daca in testamentul tatalui meu este o alta adresa decat cea ... (vezi toată discuția)