avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna dupa un accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna dupa un accident rutier

Buna ziua,
Cu doua luni in urma am fost implicat intr-un accident rutier fara victime. S-a facut constatarea la politie, s-a dovedit ca eu nu sunt vinovat.
Problema e ca cel vinovat de accident al naibii nu avea nici macar asigurare RCA valabila asa ca politistitul nu a avut ce sa-mi dea.

Pentru ca reparatiile costau ceva si nu aveam bani am decis sa apelez la asiguratorul la care am full Casco, ala a intocmit dosarul, masina a ajuns in service, a fost reparata, mi-a fost data acasa fara nici o problema.

Dupa ceva timp ma contacteaza cel din sevice cum ca asiguratorul refuza sa plateasca toti banii pe motiv ca valoarea reparatiei ar depasi 20% din valoarea masinii si ca eu ar trebui sa platesc direct la service toate ratele pe care le mai am de platit la asigurator. La inceput m-a uimit chestia asta, i-am zis aluia ca nu-mi vine a crede, daca stiam asa ceva sincer imi reparam singur masina si il dadeam in judecata eu pe cel vinovat. Dar lucrurile vad ca se complica, asta a mai discutat cu asiguratorul, asiguratorul i-a trimis articolul din contract care spune asa ceva si asta imi spune ca ma da in judecata pe mine ca sigur castiga.

Mie si acum mi se pare un abuz din partea asiguratorului si habar n-am daca banii pe care i-as plati direct celui care a reparat masina i-as putea recupera vreodata in instanta de la cel vinovat, asa ca am zis ca cea mai buna solutie pentru mine ar fi sa astept sa ma dea asta in judecata, eventual sa cer instantei sa fie chemat cel vinovat de accident si sa i se impuna lui sa plateasca aceste daune.

In momentul de fata am 3 intrebari:
1. Ma astept ca in momentul in care asta decide sa ma dea in judecata sa primesc si e o instiintare acasa. Cum primesc aceasta instiintare, e o scrisoare recomandata, nerecomandata etc si cu cat timp inainte de prima infatisare .... problema e ca acum sunt plecat din tara si imi e greu sa fiu zi de zi la curent cu ce se intampla in tara.

2. Daca se va ajunge la proces, in timpul procesului pot sa-i cer instantei ca cel vinovat sa plateasca ratele astea direct, adica nu vreau ca instanta sa decida ca eu sa platesc si abia apoi eu sa-l dau in judecata pe asta sa-mi recuperez banii.

3. E un proces complicat, credeti ca as avea nevoie de un avocat care sa ma reprezinte. Cam cat ar fi taxa care ar percepe-o un avocat ptr un asemenea caz si daca si onorariul asta l-as putea impune vinovatului.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 21:04, 4 Februarie 2014
Ok, multumesc de raspuns.
In cazul asta am sa ma duc sa platesc datoria aia si ma las pagubas.

Interesant totusi e ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
E ff bine sa te loveasca unul care isi permite sa circule pe drumurile din Romania fara RCA care e undeva la 300 Ron sau cat naiba o fi, te loveste din senin, intrand pe contrasens, stai ca boul fara masina o luna de zile, te duci te rogi de unul de altul, du-te ma si vezi ce mai face masina aia in service si la final tu cu masina noua, echipata complet, fara nici o vina sa platesti pentru greselile altora si nici macar justitia nu iti da dreptate.
Si azi ii multumesc lui Dumnezeu ca n-am avut viteza ca la lovitura din lateral fix in roata din spate ma rasturna si mai aveam si copilul in spate. Asa tabla se indreapta da-o-n ceapa masii.

Pe mine asta ma deranjeaza, ca daca nu il sunam pe ala de la asigurari cu cateva zile inainte de accident sa-l intreb cum reziliem contractul si nu-mi spunea ca vai fff simplu, nu mai platesti nu mai ai asigurare nu ma interesa. Daca ma obliga oricum sa platesc nu era nici o problema dar doar simplu fapt ca stiu ca platesc din cauza accidentului ma dezgusta.

Pana la urma din ce-am aflat, astia din service nu ma vor da in judecata, ca baietii sunt mana in mana cu asiguratorul si de obicei nu dau masina clientului, tocmai ca asiguratorul sa poata puna presiune pe tine. Problema e ca ala care a dat drumul la masina a gresit si taticii din service au pus presiune pe el si saracul se pare ca plateste el din propriu salar.

Da, cam la asemenea cazuri se ajunge daca noi acceptam treburile astea facute de baietii destepti, la amenintari de desfaceri a contractului de munca sau stiu eu cu mai ce de ala a acceptat sa scoata el banii din propriu buzunar. Am decis sa-i platesc banii saracului om ca poate el n-are nici o vina in toata chestia asta, dar toata murdaria asta sincer mi se pare demna de o tara bananiera si noi avem pretentia ca suntem europeni si traim ca ei.
Incercati sa intelegeti ca nu din cauza accidentului, ci prin fatul ca ati apelat la serviciile politei CASCO - se cuvine sa platiti restul de prima anuala.Pentru dauna, puteati recurge la recuperarea prejudiciului direct de la vinovat si nu mai era necesar sa platiti cele cateva sute de roni la asiguratorul dv.Bineinteles alternativa ar fi insemnat pierdere de timp si eventual alte cheltuieli colaterale.
Spre automultumirea dv., daca faceti un calcul, poate nu ati iesit chiar in pierdere.;)
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
nucu$, utilizator
Asta e pct dv de vedere.
Cea mai buna alternativa era sa ma duc la asigurator si sa-i spun uite ma am busit-o pune mana si scoate banii, cam asa ceva merita si el.

Cealalta alternativa nu exista. Reparatiile masinii au costat ff mult, de unde naiba sa scot eu tot banii astia odata sa-i platesc ca apoi sa stau anii intregi prin tribunale poate poate recuperez ceva de la vinovat.
La suparare ...poate! Nici in aceasta varianta nu puteati fi despagubit integral, trebuind sa achitati restul de prima anuala.Mai exista si riscul sa raspundeti pentru declaratii false, pentru un eveniment imposibil de probat.
Ca simplu cetatean al acestei tari am dreptul la opinie .... iar opinia mea este
Unu. Ati inceput cu stangul atunci cand v-ati adresat asiguratorului CASCO (stiti, nimanui nu-i place sa dea bani) pentru ca puteati obtine despagubiri cu mult mai putine complicatii de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii-F.P.V.S. [ link extern ] .
Doi. Chiar si in acest moment, pentru diferenta de suma ramasa neachitata de asiguratorul CASCO puteti adresa o cerere FPVS unde veti mentiona cat anume a fost acoperit de asigurator si cat mai aveti de platit.
Trei. Daca ati fi cerut o consultatie unui avocat specializat, imediat dupa accident, ati fi evitat toate complicatiile din prezent. Din pacate, oamenii mai intai incurca lucrurile si apoi merg la avocat.

Alte discuții în legătură

Legea rca nedrepta seugen67 seugen67 Masina mea a fost lovita la o trecere de pietoni de de o alta masina si impinsa in masina din fata pe 30.06.2011.Am luat asigurarea vinovatului si am ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog ! tzutzu15 tzutzu15 am fost implicat intr-un accident: un tip a iesit dintr-o intersectie fara a se asigura, l-am evitat pentru a nu intra in el, i-am atins putin bara spate si am ... (vezi toată discuția)