avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2065 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozitul Forfetar versus impozitul pe non-profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozitul Forfetar versus impozitul pe non-profit

Este logica si benefica noua idee de Ordonanta privind impozitarea forfetara a intreprinderilor indiferent daca fac sau nu profit? Aberatia apare ca acest nou impozit zis ''pe profit'' este un impozit pe cifra de afaceri ceeace nu este obligatoriu sa se asocieze intr-un exercitiu financiar cu aparitia unui profit. Este acest nou impozit (poate el fi numit oficial) impozit pe non-profit ???

Poate ca persoane mai competente ce frecventeaza aces forum vor avea idei de impartasit. Sunt totusi zeci de mii de mici si medii i,njtreprinzatori care azi in timp de criza se zbat sa supravietuiasca. Estge oare un act socila sa -i tratezi cu un astefel de impozit. Sau Guvernul PSD-PD L doreste sa ne intoarca in comunism ?

Cu curiozitate astept raspunsuri si sugerarea eventualele cai de atyac impotriva acestui aberant abuz demn de Moldova lui Voronin.
Cel mai recent răspuns: saaa , utilizator 13:00, 15 Aprilie 2009
Nu sunt specialist in materie financiara, dar se poate observa nevoia disperata a celor din adminstratia publica centrala de a asigura sub orice forma surse de venit la buget.
Aceasta OUG nu face decat sa uimeasca pe juristi, afaceristi si mai mult pe finantisti, in ceea ce se numeste "masurile anticriza"!
La noi nu functioneaza strategiile pe termen scurt, mediu si lung, atata vreme cat la ministere avem parte de "inginerii financiare", pentru ca nici nu avem cine si disponibilitatea de a le face.
Asta se mai adauga si la Hotarârea nr. 370 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica prin mijloace electronice din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.660/2006 prin care toate autoritatile contractante înregistrate în www.e-licitatie.ro au obligatia sa plateasca anual un tarif de acces în sistem în cuantum de 2.500 lei, la care se adauga TVA.
Cu alte cuvinte, asta nu inseamna nimic cu ce idei urmeaza sa vina guvernul.
Daca tot am initiat discutia, dandu-mi seama ca aberatia popogeasca este aproape imparabila in actualul stadiu de evolutie a gintei antreprenoriale marunte o sa termin cu o glumeata serioasa triitere de link unde se vorbeste cumva de subiectul impozitului pe CA care la noi a devenit o taxa pe dumarit indiferent daca focul iti arde sau nu in soba Deci poftiti de ...[ link extern ]

Multumesc tuturor pentru sustinutul interes pentru subiectul acesta al taxei pe 0 la 12000 €

=D>
davideg a scris:

Logica sau nelogica, benefica sau nu, e clar ca ceva i-a impins spre aceasta decizie si anume evaziunea fiscala enorma din tara asta.E adevarat ca sunt societati care se zbat intre viata si moarte dar e si mai adevarat ca multe se zbat asa doar in acte.In realitate, administratorii isi cumpara masini frumoase, cheltuiesc banii cum vor ei si cu cine vor ei, si toti au inplementata in cap ideea ca fac ce vor cu banii firmei ca sunt banii lor.Majoritatea intreprinzatorilor nu a inteles un lucru simplu, si anume ca, in momentul in care ti-ai pus in cap sa-ti infiintezi o societate comerciala care are statut de persoana juridica, aceasta persoana juridica pe care ai infiintat-o nu esti tu, patrimoniul ei nu este al tau, banii ei nu sunt ai tai.Tva-ul din facturi nu e al tau si nici al firmei, e al statului.Sunt lucruri simple, pe care fiecare intrepinzator ar trebui sa le stie si sa le respecte si le-ar fi mult mai usor.


Aveti dreptate , insa inainte de a se lua aceasta masura nu au fost epuizate metodele de combatere a evaziunii fiscale, nu au fost verificate toate posibilele incalcari ale legislatiei fiscale.

Exista societati la care acest impozit minim nu are nici un impact deoarece impozitul pe profit era oricum mai mare....problema este la micro unde s-a optat pentru o "facilitate"!

Si cu acest set de masuri nu au rezolvat mare lucru, vor plati tot cei care plateau si pana acum, exista inca zone evazioniste nereglementate care asa vor ramane in continuare.


Amintiti-va de anul 2001 cand a aparut pentru prima oara impozitul pe venitul "micro" cand societatile "erau obligate la plata unui impozit" toti au strans din dinti si au platit... asa ca...
Andreea Lisievici a scris:

Haideti sa nu confundam lucrurile. PFA-urile platesc impozitul pe venitul din activitati independente. Acesta este cu totul diferit de impozitul pe profit, chiar daca venitul impozabil nu este reprezentat de intreg venitul obtinut si astfel se apropie de notiunea de profit. Sunt doua capitole diferite in codul fiscal, cu contribuabili diferiti. Iar OUG depre care vorbim a modificat numai impozitul pe profit.

Mai mult decat atat, si in cazul impoizitului pe profit cota a ramas tot 16%. Numai daca rezultatul e mai mic decat impozitul minim reglementat, atunci se va plati acest impozit minim. Nu trebuie inteles ca toata lumea care obtine profit intre anumite limite va plati acelasi impozit.


buna seara!
deci eu din veniturile brute, scad cheltuielile deductibile si astfel am profitul din care platesc 16% impozit. si pe deasupra mai platesc si cota la sanatate de 5,5% chiar daca sunt angajat. deci nu stiu ce sa mai stiu cu legile astea, deaia trebuie sa stiu ca sa vad daca mai continui activitatea ca PFA sau nu. Nu stiu daca se mai merita.

multumesc anticipat
Ceea ce numiti dvs "profit" este de fapt venitul net impozabil, ceea ce e cu totul altceva decat au societatile comerciale. S-ar putea spune ca deocamdata "se" merita sa continuati ca PFA.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe profit ? distribution distribution Buna ziua! Imi puteti explica cum se calculeaza impozitul pe venit, impozitul pe profit si dividendele? Sa luam un exemplu pentru a putea intelege mai ... (vezi toată discuția)
Nelamurire micro intr. in 2010 utilizator nou utilizator nou Am considerat ca e mai usor daca o iau de la inceput . Dupa cateva ore petrecute pe legislatie si forumuri , concluzia este : nu se stie daca va mai fi ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetear micro mona_genes mona_genes am o micro infiintata in aprilie 2009. Imi puteti spune ce impozit forfetar platesc la trim II ? Cifra de afaceri pe 2008 e 0. Multumesc mult ! (vezi toată discuția)