avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributie locatari la reparatiile terasei blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributie locatari la reparatiile terasei blocului

Buna ziua!
As dori sa stiu daca asociatia de locatari poate sa-mi impuna, de fapt pe mine m-a pus in fata faptului implinit, sa platesc o anumita suma (cota parte) pentru reparatia terasei tronsonului de bloc in care locuiesc.
Eu si cu vecinii de pe tronsonul meu, ne cunoastem indatoririle si stim ca aceasta este proprietate comuna si trebuie sa contribuim la reparatii, dar consider ca trebuia sa ne consulte pe toti in prealabil.
Reparatia s-a facut cu o firma, cu deviz, cu garantie,... tot tacamul, insa pretul ni se pare EXAGERAT, nu trebuia sa fie o licitatie?
COMITETUL EXECUTIV are dreptul sa decida pe banii nostrii, fara sa dam acceptul, macar verbal, pentru o suma estimativa?
Astept raspunsul cu maxim ineres.
Toate cele bune! Va multumesc anticipat!
Comitetul executiv poate face selectie de oferta, nu organiza licitatii (acestea sunt specifice ordonatorilor bugetari nationali si locali de credite).

Nu era necesar sa fiti intrebati, o data ce i-ati ales in fruntea asociatiei sa conduca.
A conduce inseamna si a lua decizii, iar faptul de a repara terasa, inteleg ca in conditii legale si in bune conditii, mai putin pretul care vi se pare mare, este notabil.

Nu va suparati, la ce pret / m2 s-a efectuat aceasta lucrare?
Legea 230/2007 Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
e) intocmeste sau propune planuri de masuri si activitati si urmareste realizarea lor;
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si platilor lunare;
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
i) initiaza sau apara in procese, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, interesele legate de cladire;
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;
k) avizeaza documentele asociatiei de proprietari;
l) asigura completarea la zi a cartii tehnice a constructiei;
m) asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
n) gestioneaza situatiile exceptionale si de criza;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale.
(2) Sedintele comitetului executiv sunt legal intrunite daca jumatate plus unu din numarul membrilor sai sunt prezenti. Sedintele comitetului executiv pot fi convocate de presedintele asociatiei de proprietari sau de jumatate plus unu din numarul membrilor sai.
(3) Deciziile comitetului executiv se consemneaza in registrul de decizii al comitetului executiv.


Nu este obligatoriu sa se faca licitatie, comitetul alege cea mai buna oferta si executa lucrarea.
Art. 37. - Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.


Reparatia s-a decis, probabil, prin hotararea adunarii generale a asociatiei. In baza acesteia, administratorul trebuia sa solicite oferte de la potentiali executanti.
Solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data, la asociatie (conform prevederilor art.10 din Legea nr.230/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asociatiile de locatari), sa va prezinte documentele (ofertele) care au stat la baza alegerii executantului.
Plata facturii trebuie sa fie vizata de catre cenzorii asociatiei de locatari.
In primul rand, multumesc pentru raspuns, dar am cerut acea lista de minim 3 oferte administratorului si nu o avea intocmita, deci ce selectie a facut comitetul daca nu avea ofertele? Mie personal mi-a spus administratorul "stiti vecinul dvs de la etajul 4 si-a izolat acoperisul cu pluvitec si a adus la asociatie o factura de .......lei, va revine atatia lei la fiecare locatar de pe tronson".
Deci, daca vecinul meu aducea o factura de 20000 Ron, eu trbuie sa-i platesc 4000 Ron caci asociatia primeste orice, factura sa fie. Ce ma sfatuiti sa fac in cazul acesta?
Va multumesc!
Mie personal mi-a spus administratorul "stiti vecinul dvs de la etajul 4 si-a izolat acoperisul cu pluvitec si a adus la asociatie o factura de .......lei, va revine atatia lei la fiecare locatar de pe tronson".


1. Vecinul dumneavoastra face ce vrea doar la el in casa, reparatia partilor comune se face doar de catre asociatia de proprietari, cu firme care dau facturi, chitante si garantie pentru lucrari, nu cu facturi aduse de la diversi indivizi care le vand pe strada.
2. Reparatiile pe partile comune se repartizeaza tuturor proprietarilor nu pe alte criterii ( tronsoane, etaj, functie in asociatie, etc).
Vedeti Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007.
Cel mai bine luati legatura cu presedintele asociatiei si cereti sa va arate facturile si GARANTIA!!
Legea 230/2007 Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Alte discuții în legătură

Cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul? amiali amiali Buna ziua, Va deranjez deoarece am o nedumirire: locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a administratorului in cazul unei ``reparatii cu costuri si calitate indoielnica`` Conrad Conrad Din fondul de reparatii al blocului s-a efectuat o plata de x ron catre o persoana fizica autorizata(cunostinta a administratorului) pentru o reparatie la ... (vezi toată discuția)