avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort intre soti, fara necesitate partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort intre soti, fara necesitate partaj

Buna ziua, numele meu este Angela.
Recent, sotul meu m-a parasit, pentru a se muta cu amanta.
Intrebarea mea este: care este cea mai simpla si avantajoasa metoda pentru mine de a divorta? Precizez ca nu exista necesitatea unui partaj (neavand bunuri comune) si nici copii minori.
Va multumesc.
Daca ambele parti sunt de acord cu divortul, cea mai simpla metoda si rapida este cea desfasurata la mediator. La fel de simpla este si cea efectuata in fata notarului sau la Primarie.
un divort amiabil la notar. daca insa doriti sa se probeze culpa sotului divort prin instanta
Smarian a scris:

Daca ambele parti sunt de acord cu divortul, cea mai simpla metoda si rapida este cea desfasurata la mediator. La fel de simpla este si cea efectuata in fata notarului sau la Primarie.


Stimate coleg Nu exista divort la mediator! De acolo se alege cu un acord de mediere ce trebuie dus pe urma in instanta ( adica proces) saui la notar...de ce sa se duca la mediator?

Acordul de mediere are valoare doar de inscris sub semnatura privata. daca semna o hartie acasa cu sotul e tot aia! mediere isi are rostu doar pentru stingerea unor eventuale litigii cand partile doresc sa negocieze
Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
Antoanela Geaman, Avocat
Eu nu vorbesc despre divort la mediator, vorbesc despre alegerea partilor de a merge la mediator - incheiere acord de mediere - cerere de consfintire a intelegerii partilor prin acordul de mediere (cerere depusa la instanta conform art. 59, alineat 2 din Legea nr. 192 din 2006).
Asa cum putetiobserva din mesajul meu anterior am apreciat ca in cazul mediatorului procedura/metoda este mai rapida (din punctul meu de vedere).

Sa explic de ce:

Conform art. 376 Cod civil, la notar si la Primarie (ofiter stare civila :) ca nu cumva sa-mi atrageti ulterior atentia si cu privire la acest aspect) se prevede un termen de reflectie de 30 de zile de la momentul depunerii cererii.

Cand partile merg la mediator (si va asigur ca merg, iar eu nu sunt mediator) acesta intocmeste acordul de mediere, in aceeasi zi partile putand sa-l depuna la instanta in vederea consfintirii intelegerii.
Cererea se inregistreaza, se distribuie aleatoriu si se trimite imediat judecatorului desemnat. Acesta, realizand ca nu ne aflam in procedura contencioasa nu mai dispune regularizarea cererii si numai acorda termen de judecata, ci stabileste o zi si o ora cand partile trebuie sa se prezinte, totul desfasurandu-se in camera de consiliu. Acea zi si ora unele instante le-au stabilit in aceeasi saptamana in care a fost depusa cererea, altele peste o saptamana, iar instantele care nu au inteles de ce legiuitorul a dat o asemenea lege, au stabilit TERMEN peste mult timp.

Eu spun asa: prin mediator procedura, in teorie, dar si in practica, ar trebuie sa fie mai rapida, fata de notar sau Primarie.

Iertati-ma daca ati inteles din mesajul meu ca nu am auzit de instanta de judecata in cazul acordului de mediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minor Aania Aania buna ziua, am un copil de un an si as vrea sa divortez; se poate efectua divortul prin mediere sau la primarie in cazul in care exista si un minor? sotul ... (vezi toată discuția)
Divort rapid alexiastefania alexiastefania As dori sa-mi spuneti care este cea mai rapida si mai putin costisitoare cale de a divorta. Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Divort mediator elenagea elenagea daca partile sunt de acord cu divortul,se mai da si un timp de gandire pana cand se hotaraste desfacerea casatoriei?sau la prezenta si acordul ambilor se ... (vezi toată discuția)