Cat timp se desfasoara ancheta politiei, e greu de presupus ce vor descoperi, insa, daca dvs. spuneti adevarul, nu are de ce sa va fie teama, astfel incat ar trebui sa insistati sa dovediti in fata lor nevinovatia pentru a intra in posesia carnetului si politia sa se orienteze in gasirea adevaratului vinovat.:)
Dati declaratie in fata politistilor in sensul celor aratate de dvs.,fara nicio frica.Solicitati audierea martorilor despre care faceti vorbire,care va sustin"alibiul" in sensul ca va aflati la ora si data respectiva in alta parte si deci nu erati la volan.O intrebare lamuritoare totusi:
1.Masina dvs.este inmatriculata ?
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Masina nu este inmatriculata,are numere rosii expirate de 2 luni de zile.Masina a fost dusa in parcarea in care a fost identificata de politie,tractata,cu o zi inainte de evenimentele respective.
Aici am o nelamurire,trebuie sa imi demonstrez eu nevinovatia,sau sa ii las pe domnii politisti sa isi faca meseria,gasirea dovezilor,martori,etc,iar doar in cazul in care gasesc asa ceva,sa merg sa dau o declaratie ,sa dea martorii cu care eram o declaratie,samd.
Si ce se va intampla in cazul in care declaratiile martorilor mei,si ceea ce spun eu,se bate cap in cap cu dovezile,si declaratiile martorilor politiei.
Si o ultima intrebare,cat timp am dreptul sa nu dau nici declaratie.Daca sunt citat sa ma prezint la sectie,ma prezint,dar nu dau nici o declaratie scrisa,nu vorbesc pe acest subiect.Cat timp am acest drept ? Multumesc
In prima postare ati indicat ca martorii nu au memorat numerele autoturismului si aceasta este in favoarea dvs.Aceiasi martori,daca nu v-au indicat sau recunoscut dintr-un grup ca erati la volanul masinii,politia trebuie sa faca dovada ca erati la volan,ca ati condus efectiv masina.
Sarcina dovedirii vinovatiei dvs.apartine organelor de cercetare penala,iar a dvs.este de a va dezvinovati.
Daca lucrurile stau astfel cum ati relatat este bine sa va prezentati la politie sa dati declaratie in legatura cu cele petrecute si sa fie audiati martorii dvs.care va dovedesc nevinovatia.
Neprezentarea dvs.poate determina organul de urmarire penala sa ia masura aducerii dvs.cu mandat de aducere,in baza art.183 c.pr.pen. si finalitatea ar fi tot aceiasi ,dar asupra dvs.ar plana suspiciunea anchetatorilor.
Consider ca este bine sa va angajati un aparator care sa va sustina interesele in mod profesionist
legea nu precizeaza cat timp invinuitul are acest drept, insa, art. 70 C. pr. pen. , alin 2, mentioneaza dreptul inv. sau inculpatului de a n u face nici o declaratie, iar alin. 3 al aceluiasi art. precizeaza ca: daca invinuitul sau inculpatul CONSIMTE sa dea o declaratie , i se pune in vedere sa declare tot ceea ce stie cu privire la invinuirea ce i se aduce.
Cat priveste obligatia de a va demonstra nevinovatia, aceasta obligatie nu exista, insa, aveti dreptul de a va proba nevinovatia , atunci cand exista dovezi impotriva dvs.
In privinta alibiului, dvs. aveti acest alibi iar organele de cercetare penala vor fi pusi in situatia de a va combate alibiul prin dovezi- in cazul in care ele exista.