avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reclamatie pentru un presupus accident usor in parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reclamatie pentru un presupus accident usor in parcare

In primul rand vreau sa va multumesc celor care veti citi cap-coada.

Intru sambata cu masina in parcarea unui mall, pe o bretea. In capatul bretelei, masina parcata iar eu vrand sa fac dreapta (avand o masina mai lunga) nu am putut , si am fost nevoit sa fac o manevra de mers inapoi pentru a ma repozitiona. Ma asigur, incep manevra, senzorul ok. Brusc aud un claxon si senzor cu sunet continuu. Opresc, ma uit in spate: o masina. OK... m-a claxonat sa ma avertizeze (nu am simtit nici o urma de contact). Imi continui drumul, parchez. (am sa evit detaliile discutiei sau de situatie). Ma trezesc dupa 45 de minute cu bilet in geam ca daca nu sun la numarul scris se duce la politie pentru ca "am fugit" de la locul accidentului. Ok... sun vorbim .. nu conteaza ce si cum. Eu pe masina nu am nici un semn (am o masina mai joasa), "victima" prezinta pe usa din spate o urma verticala + zgarietura de culoare apropiata cu masina mea. Datorita divergentelor telefonice nu ne-am prezentat la amiabila (refuz, nu consider ca a avut loc nici un accident) si ma prezint singur la politie, preventiv. Acolo mi se spune ca nu am ce sa fac, trebuie sa fiu reclamat intai, si sa revin dupa ~23h sa vad daca s-a despus plangerea. Ok. A doua zi ma prezint.. soc si groaza.. plangere pe numele meu. Completez declaratia, sustinandu-mi in continuare nevinovatia. Bun. Se programeaza pentru marti la pranz confruntarea masinilor. Afara intunecat, vreme ploioasa. Pozitionam masinile conform detaliilor "accidentului" (trecem peste detalii de genul ca "victima" nu stia pozitia masinilor, inventa ca orice zgarietura de pe masina, care era plina de urme, ar fi cauzate de mine...). Vine doamna agent, pune ruleta, se uita cateva secunde .. fara poze fara nimic:
- " Da ...nu aveti nici o urma pe masina (eu), insa pe masina doamnei este o urma rosie.
- Da.. dar pozitia, inaltimea, faptul ca este o zgarietura adanca nu o atingere, toate astea indica faptul ca nu este de la mine + ca eu nu am nici un semn pe masina.. dati ocol sa vedeti. Daca doamna are vopsea rosie pe masina, consider ca e logic ca eu sa am lipsa vopsea de undeva..
- Da.. observ ca nu aveti nici o urma ... dar nu este obligatoriu sa se ia vopsea si de la dumneavoastra
- Da doamna, dar uitati pozitia... mecanica fizica matematica logica ... cum putem sa ating eu acolo, cu orice element al caroseriei?
- Nu stiu ... cert este ca oamna are o zgarietura rosie pe usa

Printre alte explicatii, mi s-a spus ca daca dau cu spatele sunt complet responsabil de orice se intampla.
Adica eu ma asigur, incep manevra.. si daca cineva vine si se infige in mine .. eu sunt vinovat? Raspuns din partea a 2 organe: DA
Si zic .. distanta? Se tine cont de ea? Am intrebat "victima" si a confirmat,, faptul ca nu am dat mai mult de jumatate de metru cu spatele .. ce cauta in spatele meu? Nu mai tinem si noi cont de distanta? Raspuns: Nu conteaza distanta, ai dat cu spatele, trebuia sa te asiguri.
Unde sa ma asigur, daca m-am trezit cu ea in spate?
Am spus, haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: Cineva da cu spatele, daca merg cu viteza si intru in el .. el va fi vinovat, nu ?
Raspuns: haideti domnule ca asta nu este un exercitiu de imaginatie...

Urmeaza o noua infatisare la sectia de accidente usoare vineri, pentru a vedea si probele video din parcarea mall-ului, in care sincer nu am sperante... adica o confruntare logica ... masina langa masina, nu am reusit sa ii conving sa-mi arate vreo urma pe masina mea sau cum dpdv fizic mecanic matematic si logic as fi putut eu sa fac urma de pe masina "victimei" nu a avut o concluzionare.. am intrebat:
Daca ajungem la proba 2 (video) .. care este concluzia masuratorilor de astazi? Ca d'aia am facut masuratori. Doresc si eu sa stiu ce concluzia s-a tras? Raspuns: pai ploua si nu putem face cum trebuie .. nu aveti urma dar pe masina doamne este. Vedem dupa proba 2 cum va dovedim vinovatia!
Ce sperante sa am cu un video, din cine stie ce unghi .. in care sa se vada ce? Ca am dat cu spatele si ca m-am oprit brusc datorita claxonului? ...

Am si eu cateva intrebari:
1. "Victima" sustine ca a vazut pe camere accidentul
--- are voie, dpdv legal sa vizioneze filmarile? Am verificat pe site in declaratia complexului comercial ca numai la cererea politiei se ofera. Doamna a sustinut si de fata cu politia ca le-a vazut.

2. Nu se porneste de la prezumtia de nevinovatie? Adica nu trebuie sa dovedeasca ca sunt vinovat? Eu ma lupt din rasputeri sa dovedesc ca sunt nevinovat, aduc 10100 argumente, insa organul de politie s-a aratat foarte deranjat de faptul ca nici nu cedez si nici nu imi poate argumenta si justifica vinovatia. Toate indiciile pana acum imi dovedesc nevinovatia... insa nu am auzit o secunda sa se spuna treaba asta

3. Mi s-a spus in nenumarate randuri ca in timpul efectuarii maneverei de mers cu spatele eu sunt singurul vinovat in caz de ceva , orice. Este normal / legal? Eu ma asigur, incep manevra, iar daca cineva vine cu viteza si intra in mine .. eu sunt vinovat? De ce? Pentru ca dau cu spatele? Acestea sunt explicatiile politiei. Le-am spus despre distanta. Au ignorat complet. Argument: am mers cu spatele, sunt singurul vinovat. (mers cu spatele = jumatate de metru cat sa pot repozitiona masina).

4. Un superior care a auzit discutiile dintre mine, victima si organul care se ocupa de caz a intervenit si a spus catre mine: "Stiti ca daca se ajunge la proba video si se dovedeste ca sunt vinovat, se va deschide dosar penal pentru declaratie falsa in acte" ... asta in ideea ca eu in proces am declarat ca nu a existat contact intre noi iar in eventualitatea in care se dovedeste ca totusi a fost .. inseamna ca eu am declarat fals in acte. "Si de la o simpla contraventie ajungem la fapta penala". Asta mi-a fost transmis. Este adevarat?

5. Pot cere dovada omologarii camerelor din parcarea complexului?

6. Pot contesta decizia (in cazul in care este nefavorabila mie?)

7. Pot cere ca un alt organ sa solutioneze cazul? Eventual alta sectie? Ca sincer.. nu vad sorti de izbanda daca ii "enervez" cu aceasta cerere si imi vine colegul, care e 1m mai la dreapta .. si imi da aceleasi raspunsuri...

8. Daca mi se dovedeste nevinovatia, exista vreo procedura automata prin care doamna reclamanta sa fie sanctionata?

9. Este normal comportamentul organului constatator? Sa nu traga concluzii, sa nu aduca argumente valide, sa evite sa-mi dea raspunsuri argumentelor mele, sa spuna ca afara "ploua" si nu putem trage concluzii? Sa nu se faca poze, sa nu se scrie concluzii, nimic? Daca intre timp ma trezesc cu zgarieturi din parcare? Dupa o saptamana la o eventuala rexaminare... ma trezesc cu "dovezi" ale accidentului?

10. Cine plateste pentru drumurile facute la politie .. pentru orele pierdute .. pentru orele in care trebuie sa ma invoiesc de la birou, daca se dovedeste ca sunt nevinovat?

Eu refuz sa le acord asigurarea, nu este normal sa platesc pentru ceva ce nu am facut. Vreau ca respectiva doamna sa fie trasa la raspundere pentru tot acest circ. Iar daca se va solutiona prin a ma incrimina pe mine, doresc sa contest pana se aduc dovezi valide. Da, puteam incheia amiabila, insa nu am pentru ce. Pentru ambitia si prostia cuiva, nu fac asta. Vreau sa plateasca pentru acest circ.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 21:25, 7 Mai 2019
Bună seara!
1. Dacă i-a convins pe cei care deţin înregistrările să i le arate, nu este nimic ilegal. Nu e neapărat normal, sau loial, dar legal vorbind e ok, dacă doar le-a vizionat.

2. În procesul contravenţional nu aveţi prezumţie de nevinovăţie. Adică dacă o să fiţi sancţionat contravenţional printr-un proces verbal de contravenţie, dumneavoastră trebuie să faceţi dovada că ce a scris poliţista în procesul verbal nu este temeinic şi că nu sunteţi vinovat. Procesul verbal de contravenţie se bucură de prezumţia de legalitate.

3. Dacă lucrurile s-au întîmplat exact aşa cum aţi descris, şi eu zic că nu sunteţi vinovat şi vă recomand să faceţi plângere contravenţională la instanţa competentă. Judecătoria e competentă.

4. Nu se pune problema de fals în declaraţii dacă sunteţi contravenient. La fel ca în dreptul penal, o persoană acuzată de o contravenţie poate declara orice vrea.

5. Da, asta poate fi o probă pe care o puteţi cere în cuprinsul plângerii contravenţionale.

6. Răspunsul de la punctul 3 e valabil şi aici.

7. Nu.

8. Nu, dar îi puteţi cere despăgubiri pentru daunele pe care vi le-a pricinuit, într-un proces civil.

9. Nu este normal, dar asta este calitatea profesională a unor poliţişti din România.

10. Aici e valabil răspunsul de la punctul 8. Puteţi să o chemaţi apoi în judecată.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, permiteți-mi să vă întreb ce aș putea face in ... Adrian Dumitru98 Adrian Dumitru98 Bună ziua, Permiteți-mi să vă întreb ce aș putea face in această situație. Am fost chemat la politie fiind anunțat ca, acum o lună, am lovit o ... (vezi toată discuția)
Accident Pescarul007 Pescarul007 Buna ziua, acum 2 zile am dat sa ies cu spatele dintr-o parcare perpendiculara cu strada si fara a avea prea mare vizibilitate, mentionez ca spatele masinii nu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, vinovata nu recunoaste gams gams Buna seara, revin cu o problema cu care m-am confruntat pe data de 13, ironic. 2 benzi, prima obligatoriu dreapta, a doua oligatoriu stanga. Eu eram incadrat ... (vezi toată discuția)