avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident

Buna ziua, acum 2 zile am dat sa ies cu spatele dintr-o parcare perpendiculara cu strada si fara a avea prea mare vizibilitate, mentionez ca spatele masinii nu a iesit pe partea carosabila , iar apoi am observat un scuter venind din dreapta mea si am franat, insa acesta, avand viteza mare , m-a acrosat in partea din spate. (Nu in lateral, masina era intr-o usoara pozitie oblica). Dupa impact, soferul scuterului a fost aruncat in masina si a ricosat pe asfalt , alegandu-se cu o fractura la picior drept. Am sunat la 112 si dupa toate procedurile am aflat ca soferul scuterului nu poseda permis de conducere si nici scuterul nu este inregistrat/inmatriculat. Ca raspuns de la politie a fost ca s-a deschis un dosar penal si sa asteptam sa se solutioneze, timp in care eu circul cu dovada. In final intrebarea mea este...cum se va solutiona cazul? Este posibil sa pic eu vinovat cu toate ca acel om nu avea dreptul de a conduce..si nici scuterul inmatriculat? Iar in caz de pic vinovat, compania mea de asigurari il despagubeste pt spitalizare dar si pentru daune morale sau (Doamne fereste ) invaliditate? Multumesc pentru rabdarea de a citi si pentru un eventual raspuns!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:14, 25 Mai 2019
Dacă se dovedește ca nu a fost o manevra perfect corecta datul cu spatele la acel moment și aveți culpa 1% atunci puteți raspunde pentru vătămare corporala din culpa dacă victima are nevoie pentru vindecare de peste 90 zile de îngrijiri medicale.
Dacă victima nu are nevoie de peste 90 zile îngrijiri nu veți avea probleme de natura penală, întrucât fapta nu constituie infracțiune. La fel, dacă se stabilește ca ați executat manevra in condiții perfect legale potrivit Codului Rutier, înseamnă ca nu ați comis fapta cu nici măcar 1% culpa și nu veți fi tras la răspundere.
In orice situație, este necesar ca victima sa facă plângere prealabila in termen de 3 luni de la data accidentului, altfel, oricum, nu veți putea fi tras la răspundere. Deci puteți ajunge la o înțelegere direct cu victima dacă depune plângere, fiindcă e posibila oricând retragerea plângerii, care, de asemenea, va scapă de răspunderea penala. Mai intai așteptați sa vedeți dacă depune plângere in termen de 3 luni.

2. Da, dacă vi se va stabili vinovăția, asiguratorul va plăti atat daunele materiale, cât și cele morale, ambele acordate de instanța.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Multumesc frumos! Mi-ati fost de mare ajutor! O zi buna!
Să sperăm că dosarul se va clasa. În caz contrar va trebui analizată de către un expert tehnic judiciar auto dinamica producerii accidentului și posibilitățile evitării acestuia. Trebuie analizată vizibilitatea conducătorului auto la mersul spre înapoi, stabiilită vitezele scuterului și a autorismului, posibilitățile de evitare a impactului, de către cine și prin ce manevre. Pe baza concluziilor expertului și celorlalte probe administrate în dosar se poate stabili vinovatul de producerea accidentului.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier scuter + vatamare corporala catalin1990 catalin1990 Buna ziua, In data de 9.10.2010 am fost implicat intr-un accident rutier cu un scuter...mai mult sau mai putin. Eu eram la volanul unui autoturism, la o ... (vezi toată discuția)
Accident rutier jupanu_cristi@yahoo.com jupanu_cristi@yahoo.com mergeam dinspre ploiesti spre bucuresti pe banda nr 2 cu viteza redusa deoarece aveam o masina in fata care mergea incet am fost depasit de pe banda 2 pe banda ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie, o speta interesanta, amenda administrativa sau penala ? utilizator1111 utilizator1111 Va supun atentiei un accident destul de ciudat cel putin pentru mine ca si sofer, la care in masura posibilitatilor si a cunostintelor celor de pe acest forum ... (vezi toată discuția)