avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj... cum sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj... cum sa fac?

Buna ziua. Revin si va rog sa-mi dati si mie indrumari despre cum pot sa fac fata problemelor cu fostul sot.
expun pe scurt situatia ca sa ma fac bine inteleasa
- in urma divortului fostul sot ,politist, a ramas in apartamentul de serviciu MIRA,
- mi-a fost incredintata fetita de 2 ani,el va plati pensie de intretinere 1/5 din venitul lunar net
-desi el a introdus actiunea de divort, cu scopul clar si declarat de a putea cumpara apartamentul singur,dipa divort, casatoria s-a desfacut din culpa lui exclusiva
-inca nu am plecat din casa cu fetita, indurand umilinte nesfarsite, pentru ca nu am unde locui. De inchiriat ceva nu pot face fata financiar iar in casa parintilor mei locuiesc 5 persoane intr-un apartament de 3 camere. cu mine si cu fata ar veni per total 7
-in apartamentul de serviciu am adus imbunatatiri, centrala termopane,parchet,etc toate utilitatie sunt pe numelelui si ameninta ca daca nu plec,le opreste...
- avem o constructie (cabana din lemn ) pe un teren concesionat de la o fundatie care are toate utilitatile, mai putin dus, la care eu si copilul meu nu avem acces deoarece a schimbat yala si unde el isi face petrecerile. Nu are autorizatei de constructie fapt pentru care a luat amenzi de la primarie. in aceasta constructie s-au investit pe timpul casatoriei cel putin 40000 ron. Nu am acte, chitante, toate sunt la el .
-a facut credite bancare de care eu nu am stiut . Si nici nu stiu pe ce a tocat banii
-mi-a vandut masina (inscrisa pe numelelui) inainte de finalizarea divortului, fara acordul meu si -am trezit ca imi da suma de bani pe care a incasat-o( 950 euro)

problema mea este urmatoarea: cum sa procedez in cazul partajului?daca as vrea sa iau din bunurile din casa nu as avea unde sa le duc.... nu stiu cum as putea sa-mi recuperez contributia in cazul cabanei ...
financiar stau destul de prost... stiu ca la partaj pe langa taxe trebuiesc facute expertize, onorariu avocat, si nu ma mai tin nici puterile sa ma chinui prin tribunale...de o intelegere pe cale amiabila nu poate fi vorba. Imi zice ca daca bag partaj, o sa trebuiasca sa-i dau si bani... 250 mil ... si eu nu stiu de ce spune treburile astea... stiu ca aspectele acestea trebuiesc probate cu martori. si pentru mine nu vine nimeni martor sa ma ajute... am facut poze in casa, la cabana, anul trecut cand am aflat ca a bagat divort si cam atat...
in speranta ca ma veti ajuta, va multumesc!
Imbunatatirile aduse dau nastere unui drept de creanta....
Recomand partajul judiciar , cu privire la bunul imobil , evitand astfel si costurile notariale.

Nu decide sotul dvs asupra modalitatii de partajare , ci , in caz de disesiuni , instanta de judecata.
Avand in vedere ca inca sunteti in indiviziune , aveti dreptul a utiliza bunurile comune .

Cu privirte la privarea dvs de a folosi si poseda respectiva cabana , intrucat va restrange acest drept , va puteti adresa Politiei , cu o plangere.
Fostul sot nu are drept asupra bunurile cumparate de dvs , dupa desfacerea casatoriei , prin hotarare definitiva si irevocabila , intrucat retinerea lor ar conduce catre infractiunea de furt .

In caz de amenintari constante , dvs aveti dreptul a sesiza fie Politie , fie Parchetul , in vederea "admonestarii sotului " , putandu-se aplica o sanctiune penala in acest sens .

Problema partajului este cea stringenta .Va sfatuiesc sa sistati aceasta stare de indiviziune , intrucat consider ca va supuneti unei suferinte locuind , in continuare , cu fostul sot , sau avand contact cu acesta.

Se poate dispune atribuirea unui bun unuia dintre soti , cu obligatia afertenta a celuilalt de a plati o sulta , sau , daca bunul e comod partajabil in natura , se va opta pentru aceasta modalitate .

Se poate instraina bunul , iar pretul obtinut sa fie impartit proportional contributiei...

Soltutii sunt , important e sa le puneti in practica ...

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Fata de cele artatate mai sus de d-na consilier,va mai recomand sa va angajati un avocat care sa va sustina in mod profesionist interesele.
De asemeni cred ca este bine ca in lipsa unei intelegeri pe cale amiabila sa sesizati faptele conducerii politiei cu privire la comportamentul fostului sot ,mai ales avand in vedere existenta copilului minor,care este primul care are de suferit tensiunile existente intre parinti.Este posibil ca atentionarea acestor sefi ierarhici sa mai detensioneze situatia,macar pana la solutionarea actiunii de partaj.
ally_alex06 a scris:

..........................................
- in urma divortului fostul sot ,politist, a ramas in apartamentul de serviciu MIRA,
- mi-a fost incredintata fetita de 2 ani,el va plati pensie de intretinere 1/5 din venitul lunar net
-desi el a introdus actiunea de divort, cu scopul clar si declarat de a putea cumpara apartamentul singur,dipa divort, casatoria s-a desfacut din culpa lui exclusiva
.......................................
-in apartamentul de serviciu am adus imbunatatiri, centrala termopane,parchet,etc toate utilitatie sunt pe numelelui si ameninta ca daca nu plec,le opreste...
- avem o constructie (cabana din lemn ) pe un teren concesionat de la o fundatie care are toate utilitatile, mai putin dus, la care eu si copilul meu nu avem acces deoarece a schimbat yala si unde el isi face petrecerile. Nu are autorizatei de constructie fapt pentru care a luat amenzi de la primarie. in aceasta constructie s-au investit pe timpul casatoriei cel putin 40000 ron. Nu am acte, chitante, toate sunt la el .
-a facut credite bancare de care eu nu am stiut . Si nici nu stiu pe ce a tocat banii
-mi-a vandut masina (inscrisa pe numelelui) inainte de finalizarea divortului, fara acordul meu si -am trezit ca imi da suma de bani pe care a incasat-o( 950 euro)

1. Cum sa achite pensie de intretinere 1/5 din veniturile nete fetitei dv. daca are un singur copil? Poate 1/4.
2. Cum putea sa introduca actiune de divort si sa fie pronuntata o hotarare de divort din culpa lui exclusiva? Doar daca ati introdus si dv. o cerere de divort care s-a conexat la cererea lui, sau daca ati introdus o cerere reconventionala prin care ati solicitat desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului, altfel actiunea trebuia respinsa.
3. Imbunatatirile facute de ambii soti in apartamentul MIRA dat solutului cu chirie ca locuinta de serviciu, va dau dreptul unui drept de creanta, drept pe care-l puteti solicita in termen de 3 ani de la data desfacerii casatoriei. Dupa, opereaza prescriptia acestui drept si gata, ati pierdut orice sansa de recuperare a sumelor investite in aceste imbunatatiri.
4. Constructia edificata de soti in timpul casatoriei este bun comun si va face obiectul partajului, in functie de cota de contributie avuta de fiecare dintre soti la dobandirea tuturor bunurilor comune.
5. Creditele bancare (daca aveti calitatea de codebitor sau garant) pot fi si ele partajate astfel incat instanta sa-l oblige a le achita singur daca le-a folosit doar in interes propriu.
In toate cazurile, va recomand angajarea unui avocat, merita sa faceti un efort in acest sens pentru ca pierderile pe care le veti suferi sa nu fie mai mari. Mai mult, cheltuielile de judecata le veti recupera de la pârât. ;)
multumesc pentru raspunsuri.
intradevar,cand mi-a venit acasa citatia de divort,(a fost un soc pentru mine) am introdus intampinare, cerere reconventionala,in care am solicitat desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului reclamant si atribuirea catre mine a beneficiului folosirii locuintei,incerdintare minorei si procent 25% din venitul net ca pensie de intretinere .judele de la instanta de fond mi-a atribuit beneficiul folosirii locuintei,incredintare minorei si 1/5 din venitul lunar net . el a facut apel si a castigat(asa e legea!X-( )
am inteles ca pentru imbunatatirile aduse in apartament trebuie sa dau in judecata MIRA(ipj calarasi)
pentru cabana nu stiu cum sa fac pt ca animalu' a zis ca vine cu martori(mincinosi n.b.)care sa sustina ca ei au construit acea casuta pe terenul lui
despre credite ce pot sa va spun este ca nu stiu nimic . doar ca le-a facut fara stiinta mea. Eu nu am semnat nimic, nu sunt nici coimprumutat si nici codebitor, nici garant. ( sau poate nu stiu eu.... #-o )
cu amenzile de la primarie cum ramane? trebuie sa-i platesc eu jumatate??? a zis ca le aduce si pe acelea la partaj...
numai probleme imi creeaza....:( offf
Fostul sot poate plati un cuantum de 1/5 din veniturile salariale ale soltului , intrucat 1/ 4 prevazuta de lege din veniturile permenente constituie plafonul maxim pe care aceasta il poate atinge , in consecinta pensia poate fi si mai mica de 1/4 ....

Cat despre aceasta cabana , proprietate comuna in devalmasie , dvs aveti posibilitatea de a uza de orice mijloce de proba in vederea dovedirii contributiei financiare a dvs la edificarea constructiei.

Va sugerez sa apelati la serviciile unui avocat .
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa daca fac recurs? ally_alex06 ally_alex06 Buna ziua . Indraznesc sa va cer parerea intr-o problema pe care am mai pus-o si anul trecut. Sunt , din pacate in urmatoarea situatie: 1. Sotul , poilitist, ... (vezi toată discuția)
Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)
Divort marjordy marjordy Buna ziua. Nu cunosc modificarile noului cod al familiei, de aceea va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: este vorba despre un divort introdus de catre ... (vezi toată discuția)