avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce articole de lege s-au incalcat prin netransmiterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce articole de lege s-au incalcat prin netransmiterea documentelor la incetarea unui CIM?

Buna seara.
Va rog mult sa imi spuneti ce articole de lege s-au incalcat de o societate prin netransmiterea documentelor obligatorii (decizie incetare, anexa 26) catre un angajat dupa incheierea CIM in baza art 55, lit. (b),.
Si sa-mi spuneti unde pot gasi informatii despre elementele obligatorii ce trebuie sa le contina decizia de incetare a CIM cu acordul partilor, pentru a fi valida.

Multumesc mult pentru atentia acordata si pentru orice raspuns ajutator.

Cu stima,
Adrian
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:44, 22 Ianuarie 2014
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2.
.... Doresc recunoasterea ca vechime in munca a intregii perioade lucrate si plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat. ....

In acest caz, va trebui sa promovati o actiune in instanta care sa aiba mai multe capete de cerere.

Am deschis deja proces inpotriva fostului angajator, imediat ce am primit adeverinta de vechime pe mail (la solicitarea mea, in data de 12.11.2013, atunci am aflat ca am muncit doar o luna legal) insa astazi am primit de la tribunal inscrisuri de la societate, printre care copie dupa CIM, copie decizie incetare activitate, si aceasta "cerere" semnata odata cu semnarea CIM prin care eu solicit in data de 07.06.2011 incetarea contractului incepand cu 15.06.2011, fara sa fie datata si fara sa stiu ca mi s-a incetat CIM la acea data, eu stiind ca lucrez legal pana la reintoarcerea in Romania si tocmai asta incerc acum sa aflu.

Cum pot anula aceasta cerere? Ce solutii mai am sa castig acest proces, avand in vedere ca semnatura mea de pe aceasta cerere cantareste greu in favoarea fostului angajator, care a profitat, dupa cum am mentionat si mai sus

Inca o data va multumesc pentru orice sfaturi si sugestii.

Cu stima,
Adrian
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
adrian_adri, utilizator
Va trebui sa dovediti vicierea consimtamantului cu privire la acea cerere. Ati fost indus in eroare. Citez :
".... o cerere de incetare a activitatii in avans si in alb, in ziua in care am semnat si contractul de munca. Folosins un pretext, ca este doar o formalitate pentru a nu fi nevoit sa ajung la sediul societatii in Bucuresti pentru o semnatura. ....."
Daca aduc si o persoana care sa confirme acest fapt si ca am lucrat 4 luni pentru societate (exista deja dovezi, data de intrare si iesire din Turcia, permisul de rezident obtinut in baza acelui contract, deasemenea cu data de iesire din Turcia si rezervarile facute de companie cu data de plecare si sosire in Romania, suportate de societate) credeti ca am vreo sansa sa anuleze instanta acea decizie si sa "castig" acele 3 luni muncite la negru?
Nu m-as fi complicat inutil, dar ei fac asta la ordinea zilei si profita de "naivi" ca mine si se imbogatesc pe spatele celor care au nevoie de un loc de munca.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
adrian_adri, utilizator
Da, se poate si asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract pentru perioada determinata incheiat dupa o luna cu art. 55, lit (b) fara acordul si cunostinta angajatului adrian_adri adrian_adri Buna seara. Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva lamuriri cu privire la un contract incheiat in 2011 pentru o perioada determinata de 6 luni, incheiat cu ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei inadmisibilitatii de catre parat pentru nerespectarea obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea conf. art. 2, alin. 1 din legea 192/2006 adrian_adri adrian_adri Buna ziua. Ma aflu intr-o situatie si as dori sfaturile d-voastra. Am deschis actiune de chemare in judecata pentru fostul angajator prin care am solicitat ... (vezi toată discuția)
Contract de munca viu viu Buna ziua, Sunt angajat la o firma din luna martie 2015. Initial am avut contract pe 3 luni, apoi in luna iunie act aditional pe inca 3 luni ( contractul ... (vezi toată discuția)