Tin sa va prezint pe scurt intreaga problema pentru a putea intelege firul evenimentelor.
In 2010 octombrie ma inscriu la o universitate in ianuarie 2011 nevoit fiind sa plec in strainatate renunt fara a notifica universitatea la studii, platesc prima transa din taxa si ma prezint doar la 2 examene din sesiune. In 2013 august revin in tara cu adresa scrisa catre universitate in care le solicit eliberarea diplomei de bacalaureat pentru a incepe un curs de formare profesionala.Primesc raspuns la cerere prin care mi se refuza eliberarea documentului pana cand nu achit toata taxa pe anul scolar 2010-2011. Revin cu alta solicitare de eliberare a diplomei in ianuarie 2014 si dupa cateva zile sunt invitat la sediul universitatii pentru a-mi fi eliberat documentul in cauza, desi in cererea depusa in ianuarie 2014 aduc la cunostiiinta rectorului precum ca consider contractul de studii incheiat unilateral, consider ca nu am nici o obligatie materiala fata de universitate, acestia totusi ma pun sa intocmesc o fisa de lichidare unde semnez ca iau la cunostiinta de debitul pe care il am. Plec cu promisiune din partea lor ca voi fi chemat in instanta si executat silit. Tin sa mentionez de asemeni c anu detin bunuri mobile si imobile, nu am venit. Am doar un cont la o banca unde din cand in cand mai primesc bani prin transferuri bancare. Ce se poate intampla mai departe? Cum ar trebui sa procedez?
Daca trebuia sa achitati pe tot anul ori doar prima transa depinde de ce scrie in contractul de studii. Daca trebuia sa achitati pe tot anul conform contractului, datoria e valabila si tocmai ati recunoscut-o prin semnarea fisei.
Daca veti fi dat in judecata, atunci se poate sa ajungeti la executare silita daca nu platiti benevol, executare care poate insemna blocarea contului, avand in vedere ca altceva nu au ce sa va execute silit. Oricum pana la executare e cale lunga.
Problema e ca in contract nu scrie cat e taxa cum trebuie platita etc. Tocmai din acest motiv nu pot sa imi dau seama daca datoria e prescrisa sau nu. Intelegerea verbala facuta cu universitatea era ca o transa sa fie paltita in octombrie 2010, urmatoare in ianuarie 2011 si ultima in aprilie-mai 2011. Ma gandeam si la o cale de atac prin faptul ca ei au intarziat eliberarea documentului de la prima cerere ceea ce eu din start am considerat un abuz. Ma gandesc chiar sa cer si daune morale.