Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Puteti sa va adresati instantei de judecata, in speta Tribunalul Bucuresti fiind vorba de un litigiu de munca . Acesta este scutit de taxa judiciara si de timbru judiciar. Este clar ca angajatorul face un abuz. Orice retinere salareiala se poate face doar in baza unei hotarari judecatorsti definitive si irevocabile. Luati legatura cu un avocat si solicitati inclusiv cheltuieli judiciare de la angajator; in acest sens veti depune chitantele privind onorariul la dosar.
Aveti o problema cu angajatorul, si nu una simpla.
Asa cum au aratat si sorin susca si 2007_roxi, legal este interzisa orice fel de retinere din veniturile pe care le incasati de la angajator cu titlu de salariu, fara a exista un titlu executoriu in acest sens, respectiv si o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Temiul legal se afla in cuprinsul dispozitiilor Codului Muncii:
Art. 269. - "(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau legatura cu serviciul."
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
..............................................................................................................................................................................
Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
Art. 274. - (1) in cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 275. - in cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Cu alte cuvinte, solicitati in scris plata salariului, iar in caz de refuz, va recomand sa il chemati in judecata, dar numai sub indrumarea unui jurist(avocat).
Succes!
Daca este obligatia dvs. de a repara masina (in cazul in care nu are asigurare CASCO sau daca in procesul verbal de predare - primire a masinii se specifica obligativitatea utilizatorului de a suporta aceste reparatii, etc.), atunci va recomand sa discutati cu conducerea firmei si sa va luati un angajament scris de a o repara intr-un interval de timp stabilit de comun acord.
In privinta oricaror retineri salariale, precizez insa ca acestea nu sunt legale fara acordul expres al angajatului sau in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.