La data angajarii ati prezentat un certificat medical, care constata faptul ca sunteti apt pentru prestarea acelei munci.?
La data angajarii m-au trimis la o clinica privata unde am fost examinat si primit un aviz medical valabil pana pe 07.01.2014(adica valabilitate exact un an de zile)
1. Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu, tuturor lucratorilor indiferent de tipul contractului de munca, astfel incat fiecare lucrator sa poata beneficia de supravegherea sanatatii la intervale regulate si are drept scopuri:
- confirmarea/ infirmarea la perioade de timp stabilite, a aptitudinii in munca, pentru profesia/ functia si locul de munca/ postul de lucru, pentru care s-a facut angajarea si s-a intocmit fisa de aptitudini,
- depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional,
- diagnosticarea bolilor profesionale,
- diagnosticarea bolilor legate de profesie,
- depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul intra in contact, prin natura activitatii sale.
Frecventa examenului medical periodic care se efectueaza lucratorilor este stabilita prin fisele din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007, modificata si completata.
HG 355/2007
art. 20 Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
art. 21 Frecvenţa examenului medical periodic este stabilită prin fişele întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 şi poate fi modificată numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
art. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de către medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevăzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
2. Angajatorul poate fi sanctionat contraventional de catre ITM, potrivit art 39 alin 4din Legea nr.319/2006 prin care se sanctioneaza incalcarea obligatiei prevazuta la art 13 lit j din Legea nr.319/2006, cu amenda de la 4000 la 8000 lei.
3. C.i.m. este valabil , intrucat la data incheierii lui au fost respectare prrevederile legale in materie.
Multumesc! Stiu aceste lucruri, dar ce pot face in aceasta situatie? Am sa vorbesc cu seful meu. As dori sa stiu mai exact,in timpul in care nu am avut aviz medical, nu sunt inregistrat cu carte de munca? Adica daca fac medicalul luni, ce se intampla cu aceste 2 saptamani in care nu am avut ?
Conform art.57 alin.3 C.mun., chiar c.i.m. ar fi nul , nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
Chiar dacă, spre deosebire de nulitatea relativă, nulitatea absolută nu poate fi confirmată, totuşi, este posibilă validarea contractului de muncă nul absolut prin îndeplinirea ulterioară a condiţiei de validitate încălcate, cum ar fi: prezentarea, după încheierea contractului de muncă, a certificatului medical din care reiese că persoana angajată este aptă de muncă sau emiterea de către părinţi sau reprezentanţi legali, după încheierea contractului de muncă, a acordului pentru angajarea minorului cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 77)