avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... durata cerere stramutare!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

durata cerere stramutare!

Va salut pe toti forumistii de pe acest site!Problema mea este urmatoarea...ma aflu intr un litigiu de munca si procesul se desfasoara in alt oras f departe de orasul in care locuiesc eu,plus de asta ma motive sa cred ca fostul patron are influente la judecatoarea care ne ancheteaza dosarul!Vreau sa cer stramutare a procesului pe motiv de banuiala legitima,numai ca nu stiu cit o sa dureze acest nou dosar(de stramutare)..o sa dureze mai mult de 2-3 termene?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 13 Aprilie 2009
Pana va raspunde un jurist vreau sa inteleg un lucru: daca este litigiu de munca trebuie sa se judece la Tribunalul din judetul unde are domiciliul au resedinta reclamantul. Cine a reclamat? Dvs. sau firma?
Eu sunt parata si litigiu se desfasoara la tribunalul din orasul fostului patron,el cunoaste lume influenta acolo de asta cer stramutare,numai ca nu vreau sa dureze mult desfasurarea procesului cu stramutare.din lipsa de bani,tre sa vin la Bucuresti la ICCJ..e mai greu!
Am inteles, angajatorul este reclamantul.
Ar fi fost bine daca spuneati si motivul pentru care ati fost data in judecata de fostul angajator. Cred ca ar trebui sa angajati un avocat.
Dar asteptati si raspunsul unui jurist de profesie.
Mult succes!
Stramutarea pricinilor este supusa dispozitiilor Codului de Procedura Civila:
Art. 37
Cand una din parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei, cealalta parte poate sa ceara stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.
Stramutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale.
Constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului la instanta competenta ar putea produce tulburarea ordinii publice.

Art. 38
Stramutarea pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri; cea intemeiata pe banuiala legitima sau pe siguranta publica se poate cere in orice stare a pricinii.
Stramutarea pentru siguranta publica se poate cere numai de catre procurorul de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 39
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de rudenie sau de afinitate se depune la instanta imediat superioara. Cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima sau de siguranta publica se depune la Curtea Suprema de Justitie.

Art. 40
Cererea de stramutare se judeca in camera de consiliu.
Presedintele instantei va putea cere dosarul pricinii si sa ordone, fara citarea partilor, suspendarea judecarii pricinii, comunicand de urgenta aceasta masura instantei respective.
In caz de admitere, pricina se trimite spre judecata unei alte instante de acelasi grad.
Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si nu este supusa nici unei cai de atac. Ea va arata in ce masura actele indeplinite de instanta inainte de stramutare urmeaza sa fie pastrate.
Aceasta instanta va fi instiintata de indata despre admiterea cererii de stramutare. In cazul in care instanta a savarsit acte de procedura sau a procedat intre timp la judecarea pricinii, actele de procedura indeplinite ulterior stramutarii si hotararea pronuntata sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de stramutare.
Alin. 6 abrogat OUG nr. 138/2000

Cu alte cuvinte, situatia d-voastra. este dificila, iar o cerere de stramutare nu stiu cat de oportuna ar fi in cazul de fata.
Opinia mea este sa va adresati Baroului de avocati din localitatea unde se judeca procesul, sa formulati o cerere prin care sa solicitati un aparator din oficiu, motivand si depunand acte doveditoare in legatura cu faptul ca veniturile d-voastra sunt foarte mici, ceea ce va impiedica sa va angajati un avocat care sa va reprezinte interesele in acest proces.

Faceti acest efort, si nu veti regreta, intrucat cred ca veti gasi intelegerea necesara spre a fi sprijinit de un avocat numit din oficiu.

Succes!
Potrivit art.37 c.pr.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei;
b) pentru motive de bănuială legitimă;
c) pentru motive de siguranţă publică


În privinţa celui de al doilea motiv de strămutare,art.37 alin.2 c.pr.civ. dispune că “bănuiala se socoteşte a fi legitimă ori de câte ori se poate spune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor pricinii, calităţii părţilor sau vrăjmăşiilor locale”. În practică, acesta este cel mai frecvent motiv de strămutare invocat. Circumstanţele invocării lui au un caracter general, legiuitorul având în vedere împrejurări de o gravitate însemnată care ar putea pune în primejdie obiectivitatea şi imparţialitatea judecătorilor. Totuşi, cu titlu exemplificativ putem menţiona ca împrejurări ce ar constitui un asemenea motiv de strămutare a pricinii următoarele : când una dintre părţi era magistrat la instanţa respectivă sau rudă apropiată cu unul din magistraţii ce deţinea o funcţie de conducere la instanţa respectivă; când partea adversă se bucură de o notorietate în localitatea în care funcţionează instanţa, datorită activităţii sale profesionale sau politice pe plan local, etc.
Partea care invocă bănuiala legitimă trebuie să dovedească împrejurările ce o determină să aprecieze neobiectivitatea instanţei de judecată. Numai motive sau împrejurări serioase şi certe, din care să reiasă imparţialitatea judecătorilor sunt de natură să îndreptăţească o asemenea cerere. Invocarea unor greşeli de judecată (respin-gerea unei probe solicitate, pronunţarea unei hotărâri interlocutorii care face să se prefi-gureze rezultatul judecăţii, etc.) nu pot constitui temeiuri suficiente pentru strămutarea pricinii, acestea fiind îndreptate prin exercitarea căilor de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)
Pot cere stramutarea pricinii daca aparatorul partii este un influent om politic? 7toto 7toto Daca aparatorul unei parti este un influent om politic in bistrita pot cere judecarea procesului civil in alt judet? In ce conditii pot cere acest lucru? (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara dorin77 dorin77 Buna ziua , va rog sa imi spuneti cum se poate stramuta un proces de majorare pensie alimentara , fosta mea sotie fiind avocat practicant in baroul in care ... (vezi toată discuția)