Buna ziua
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pentru intabularea unei casute(in stare degradata dar reparabila) construita candva an anii 1930-1940 de fostul proprietar acum decedat,in urma caruia am mostenit terenul pe care se afla casuta.Terenul este intabulat pe numele meu,dar in acte nu figureaza casa si nu am nici un act prin care sa justific existenta acestuia.Pe baza certificatului de intabulare si o expertiza topografica am sanse sa obtin in instanta dispunerea intabularii casei pe baza accesiunii conform art.493-494 CC,sau orice alta modalitate ?
Va multumesc.
Nu veti putea intabula constructia decat in baza unei hotarari judecatoresti.Daca sunteti mostenitorul fostului "proprietar in fapt"( ca acte nu avea), eu ma gandesc ca ne aflam in situatia unei constructii fara autorizatie.Mi-e greu sa cred ca nu exista autorizatie daca acea constructie a fost edificata pe la 1930. Ar trebui sa mai cautati.
Aveti nevoie de ajutor specializat dar depinde si ce doriti. Doriti sa dobanditi un drept de proprietate asupra cladirii, intentionand sa o renovati sau doriti sa o demolati. In functie de acest aspect, se poate stabili varianta pe care ati putea merge.
accesiunea imobiliara artificiala presupune existenta a doi proprietari.Daca nu ati fi fost mostenitorul as fi spus ca trebuie sa-i actionati in judecata pe mostnitorii fostului proprietar.(situatie ce nu poate fi retinuta).Practic ati mostenit terenul cu acte si cladirea nu are acte.Nu se aplica accesiunea in cazul dvs.
Ramane uzucapiunea dar trebuie sa ne lamurim cine a construit casa, daca aceasta constructie indeplineste anumti parametri tehnici etc.Uzucapiunea presupune transformarea unei stari de fapt intr-o stare de drept(drept de proprietate, drept real). Ar trebui sa ma mai gandesc ce solutii aveti.
Cereti ajutor unui avocat care sa vada exact ce acte aveti si care sunt imprejurarile de fapt.
Va multumesc pentru sfaturi si pentru promtitudine.
In afara de cartea funciara cu terenul intabulat cu titlu de mostenire nu am alte acte si doresc sa dobandesc drept de proprietate,ca sa renovez casa.Presupun ca a fost construita fara autorizatie odata ce nu a figurat in cartea funciara.Eventual a-si putea dovedii cu martori sau expertiza existenta acesteia din anii 40.Ce conditii ar peresupune uzucapiunea ? Nu vreau sa abuzez de bunavointa DVS.,dar daca aveti posibilitatea ca sa gasiti o solutie viabila nu va-s ramane dator.
cu deosebit respect
Ing.Kis Kovacs Kalman (kiskovacskalman@gmail.com)
Buna ziua!As dori sa.mi fac actele pe casa ,casa având 445m și un teren langa casa (teren intravilan fara construcție de 425 care ar fi costurile la notar aproximativ?
Construire casa
dor_ados
am cumparat un teren cu o casa construita pe el(aceasa este batraneasca si nu are acoperis cei care mi-au vandut nu au acte de proprietate pe constructie iar ... (vezi toată discuția)