avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am inregistrare audio cu amenintarea de concediere si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am inregistrare audio cu amenintarea de concediere si nu numai, am un caz solid?

Buna ziua,

Am nevoie urgent de cateva sfaturi avizate. Am avut o discutie ieri cu sefii mei, care mi-au spus ca vor sa incheiem colaborarea incepand de luni. Am reusit sa-i aman pana marti, insa trebuie sa gasesc solutii rapid.

Detalii:
Cu trei luni in urma, m-am angajat la o firma relativ mica, pe un salariu partial ilegal (nu este trecut in intregime pe contractul de munca). Am acceptat pentru ca m-au pus in fata faptului implinit, iar eu aveam nevoie de un loc de munca (eram fara job de 4 luni deja). Am facut tot ce mi-a stat in putinta ca sa imi indeplinesc sarcinile, ba chiar am ajuns sa raman pana la 20:00, 22:00 peste program la nevoie. In schimb, criticile lor au curs in mod constant, ajungand sa-mi cauzeze chiar si o cadere nervoasa in urma cu o saptamana. Am incercat sa joc dupa regulile lor si criticile au curs in continuare (este un mod de management mi s-a spus, pentru ca nu se pune problema de incompetenta - am facut tot ceea ce mi-au spus si cat mai bine posibil). Vineri, 24.01.2014, am fost chemata in sala de meeting a companiei, iar cei doi sefi mi-au comunicat prin intermediul unei discutii de 2 ore ca trebuie sa-mi dau demisia. Am insistat ca nu imi doresc asta si ca putem sa gasim solutii daca sunt si ei cooperanti. Mi s-a comunicat clar ca nu vor sa coopereze, apoi mi s-au mai oferit alte variante: concedierea, delegarea in alt oras timp de 3 luni si lucrul de acasa pe un salariu mai mic. Am inceput sa inregistrez de aproximativ 2 saptamani si am multe dovezi despre stilul lor de management, despre revoltele angajatilor, absurditatea criticilor pe care le adreseaza angajatilor si faptul ca nu ii lasa sa-si faca treaba, apoi ii acuza ca nu au facut-o cum trebuie. La nevoie, cred ca reusesc sa conving cel putin un martor (angajat sau fost angajat) sa depuna marturie.

As lungi prea mult postul daca nu as incheia aici, asa ca va rog sa ma intrebati dvs. concret daca mai sunt lucruri neclare si sa ma sfatuiti cum procedez mai departe. Luni mi s-a comunicat verbal (inregistrat pe telefon, insa nu in scris) de faptul ca lucrez de acasa la o traducere. Iar marti mi s-a spus ca trebuie sa gasim o solutie avantajoasa pentru ambele parti, dar la telefon. Sa nu ma prezint la locul de munca. Eu sunt constienta ca dupa 3 zile de neprezentare ma pot concedia fara probleme si mi-am propus sa merg la birou chiar de luni, in ciuda discutiilor avute si sa le cer o comunicare in scris a faptului ca lucrez de acasa.

Astept sfaturile dvs. urgent si evaluarea cazului dpdv juridic.

Multumesc anticipat!
Cristina F.
Cel mai recent răspuns: xyz_Liviu , utilizator 16:46, 28 Ianuarie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Codul civil , art.74 - Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
....
b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârşită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări;
....
cred ca orice amenintare sau presiune in acest sens poate fi interpretata ca un abuz in functie, trebuie doar demonstrat prejudiciul creat. cum spune si freeelis mai sus, exista cai legale si civilizate prin care un angajator (de buna credinta) poate intrerupe o colaborare cu un salariat.
daca inregistrarile respective reprezinta o conversatie in care sunteti implicata sau discutii avute in public, nu vad de ce ar putea fi considerate "interceptari...", dar ipoteza asta e bine sa o aveti in vedere asteptand parerile unor specialisti in domeniu.
Va multumesc pentru raspunsuri. Am cateva mentiuni de facut:

1. Discutia a avut loc in sala de meeting (care poate fi considerata spatiu comun, deci public si nu a fost o discutie privata, intr-o incapere privata);
2. Abuz in functie este stilul de management practicat zilnic in acea firma si am inregistrari care sa sustina si aceasta afirmatie;
3. Inregistrarile cuprind, pe langa amenintarea cu concedierea si cererea fortata a demisiei: salariul neoficializat in intregime pe contractul de munca, scuzele lor privind caderea nervoasa cauzata de intrebarile si criticile lor nejustificate, in conditiile in care eu imi indeplineam sarcinile de serviciu in limitele normale, sugerarea faptului ca ar trebui sa-mi indeplinesc atributiile chiar daca ei nu imi ofera echipamentele necesare (adica sa imi aduc de acasa laptop-ul, sa caut solutii pe internet pentru problemele IT pe care le intalnesc zilnic si pe care ei aleg sa le ignore, sa merg cu taxiul daca se strica masina de serviciu, etc.), neacordarea a 30 min. din pauza legala, ci dimpotriva: prelungirea nejustificata a programului cu cel putin 30 min. in fiecare zi, "ca asa e la noi", etc. (toate aceste lucruri se intampla cu toti angajatii, nu s-au comportat asa doar in cazul meu);
4. Cred ca pot obtine si un certificat medical pentru o iritatie cauzata de stres aparuta pe mana dreapta, credeti ca ar ajuta in vreun fel?
5. Avem amenajata o "sala de mese" sub scara, langa WC (e mai mult o masuta mica si inghesuita). Sunt sigura ca este o incalcare a normelor de igiena, pot face o sesizare si la ITM, eventual - dar m-ar ajuta in vreun fel?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
Caz_solid, utilizator
Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

In acest caz, nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectie Muncii.
daca nu gresesc, orele legale de munca sunt 20/sapt.. Interesesati-va si de asta.
Daca este asa puteti strange proba ca va obliga sa lucrati mai mult si dat in judecata..cerut si despagubiri. Merita, daca se poarta la acel mod.

App de "discutii private", pai locul de munca si o discutie ce implica ceva ilegal este privata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu Bernath Ioanina Bernath Ioanina Buna ziua. Soțul meu este manager de zona la o companie multinaționala. Ieri a fost chemat la sediu, unde i s-a cerut sa își dea demisia. I s-au pus in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare contrct de munca dupa concediu fara plata 7noiembrie 7noiembrie Buna ziua, Am o mare nelamurire. Un angajat de al meu a abuzat de drepturile lui si 2 ani la rand a intrat in concediu fara plata. de 2 luni s-a intors la ... (vezi toată discuția)
Demisie sau cercetare disciplinară Bleach1 Bleach1 Bună ziua. Vă rog frumos să mă ajutați cu un sfat, nu știu cum să procedez. Lucrez într-o corporație mare în departamentul de resurse umane și ... (vezi toată discuția)