avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere in partaj
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere in partaj

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Dupa procesul de partaj in care nu s-a tinut cont de inprumutul bancar pe cate si ex sotia trebuia sa-l plateasca,am facut recurs pe acest considerent: sunt de acord sa impartim jumate -jumate valoarea casei in discutie dar vreau sa impartim tot asa si imprimutul bancar cu care s-a ridicat casa(valoarea ce-i revine fostei sotii sa fie scazuta din sulta).La primul termen ni s-a propus medierea,pe care vrea sa o faca avocata mea.Intreb: poate avocata sa faca pe mediatorul? avind in vedere ca tot din vina ei s-a ajuns aici,ea incercind si inainte o mediere care nu a mers din cauza fostei sotii.Este o incercare de tergiversare?De cite ori se poate incerca medierea in cazul unui proces de partaJ Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marcelutza , utilizator 10:31, 29 Ianuarie 2014
Poate va propus tranzactie si nu mediere.

Oricum, daca vreti sa faceti o mediere, va trebui ca mediator sa fie o alta persoana si nu unul din avocatii ce reprezinta partile in proces.
Mediator, într-un proces de mediere, poate fi doar un mediator autorizat , înscris ca mediator pe tabloul mediatorilor autorizați. Medierea este posibilă și în căile atac, chiar dacă s-a încercat și anterior.
in cazul in care doreste medierea, si deasemeni si dumneavoastra va doriti acest lucru pentru economie de timp si clarificarea situatiei in modul dorit de dumneavoastra, e bine sa apelati la un mediator autorizat. Daca nu aveti incredere in mediatorul propus de avocata ei, puteti alege dumnevoastra unul, ori puteti parcurge un proces de mediere cu 2 mediatori( daca ea si avocata nu agreaza doar mediatorul ales de d-stra), co-mediere a fiind procesul in care dumneavoastra si ea parcurgeti medierea cu 2 mediatori alesi de fiecare. Acest lucru pentru a avea o mai mare increderre in mediere si in neutralitatea intereselor partilor. In toate cazurile, chiar si 1 chiar si 2 mediatori, pentru o mediere reusita, trebuie sa respecte neutralitatea si impartialitatea aceasta fiind fundamentala medierii.
1. Din moment ce, citez: " La primul termen ni s-a propus medierea", inteleg ca instanta a intrebat ambele parti daca sunt de acord si acestea au acceptat procedura medierii.
2. Avocatii din cauza, sunt tinuti de lege sa nu faca mediere cu partile pe care le-au reprezentat in instanta. Chiar daca depuneti la instanta un acord in care mediator este avocatul in cauza, instanta il considera nul si pe deasupra mai poate sesiza si Consiliul de mediere pentru sanctiona "multivalentul expert".
3. Alegeti de comun acord cu fostul sot, un mediator din tabloul mediatorilor, ori fiecare sot poate alege cate un mediator, urmand sa se faca co-mediere.
marcelutza a scris:

La primul termen ni s-a propus medierea,pe care vrea sa o faca avocata mea.Intreb: poate avocata sa faca pe mediatorul? avind in vedere ca tot din vina ei s-a ajuns aici,ea incercind si inainte o mediere care nu a mers din cauza fostei sotii.Este o incercare de tergiversare?De cite ori se poate incerca medierea in cazul unui proces de partaJ


Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin cele de mai sus. De ce este vinovata avocata dumneavoastra ca medierea (prima incercare) a esuat din cauza fostei sotii? Cine ar dori sa tergiverseze? Avocata care va reprezinta sau fosta sotie? Amandoua?

Lasand la o parte nelamuririle mele, avocata care va reprezinta nu poate fi si mediator, iar medierea se poate incerca de cate ori doresc partile. V-au spus deja si colegii mei aceste lucruri. Medierea va poate oferi o rezolvare mai rapida, nu ar trebui sa o priviti ca pe o pierdere de timp sau o incercare de tergiversare. Intre doua termene ale actiunii din instanta puteti obtine o solutie prin mediere, daca partile sunt de buna credinta in incercarea lor. Instanta va incuviinta apoi acel acord al partilor, care va deveni executoriu.

Banuiala mea este insa ca va referiti doar la informarea obligatorie privind medierea, care nu produce niciun efect asupra spetei daca partile nu decid, in urma informarii, sa accepte medierea ca modalitate de solutionare. Avocata se oferea probabil sa va "furnizeze" un proces-verbal privind parcurgerea informarii (o multime de avocati procedeaza in acest mod). Solicitati mai multe informatii legate de mediere, ca sa puteti aprecia daca va este utila sau nu, insa ar fi preferabil sa le solicitati unui mediator. Avocatul nu va putea face oricum medierea, doar mediatorul.

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort, nemultumire legata de hotarirea judecatoreasca marcelutza marcelutza Buna ziua, As vrea o lamurire va rog:in speta: dupa divort,la procesul de partaj a ramas doar casa construita de cei 2 fosti soti,cu imprumut bancar,pe. ... (vezi toată discuția)
Executare silita- partaj giovani giovani As avea si eu o intrebare...in urma unui proces civil de partaj cu fosta sotie,legea mia incuviintat 60/100 mie,iar 40/100 fostei sotii,la care ma astept la ... (vezi toată discuția)
Executare silita titiC titiC buna seara! in urma unei hotarari de partaj definitiva, am de platit fostei sotii sulta de 25000 eur. Aceasta, fara sa ma notifice, a apelat la un executor ... (vezi toată discuția)