avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita asigurare apartament dubla
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita asigurare apartament dubla

Buna ziua,va scriu in speranta ca cineva va sti sa imi dea un raspuns la problema mea.In anul 2007 am cumparat un apartament prin credit ipotecar,asigurarea locuintei fiind cesionata catre banca de la care am luat creditul.In 2012 ne-a expirat asigurarea si banca fara sa ne anunte ne-a intocmit o polita de asigurare.In ianuarie 2013 fara sa stim de asigurarea facuta de banca am facut o noua asigurare,ducand la banca o copie dupa asigurarea facuta.deci in anul 2013 am mers cu polita de asigurare dubla la apartament.Anul acesta in ianuarie in data de 21 am facut din nou asigurare si cand am dus copia la banca ni s-a spus ca avem asigurare valabila pana in luna iulie 2014 si ca, conform legii este interzis sa ai 2 polite de asigurare la aceeasi locuinta.Acum intrebarea mea este pot sa anulez polita facuta in 21 ianuarie 2014 pe motivul ca aveam deja o polita de care nu stiam? Si daca raspunsul este afirmativ cum trebuie sa procedez.Exista un temei legal care sa imi ofere dreptul sa cer anularea politei respective?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 14:30, 4 Februarie 2014
Probabil ca in contractul de credit ati imputernicit banca ca, in lipsa intocmirii unei asigurari ptr apartament de catre dvs., sa o faca banca, altfel nu prea avea cum sa faca banca asigurarea respectiva! (cititi bine contractul!); in cazul asta este vine dvs. ca s-au intocmit 2 polite de asigurare (mai ales ca situatia s-a repetat in 2014 fata de aceiasi situatie din 2013!); apreciez ca nu prea aveti temei sa o anulati fiind in culpa.....oricum nu cred ca veti primi vreun ban inapoi de la societatea de asigurare!
Raspunsul la problema dvs. e, in primul rand, contractul de credit ipotecar. Daca, la Capitolul "Asigurari si garantii" se prevede posibilitatea bancii de a incheia un nou contract, respectand toate coordonatele privitoare la asigurat ( adica dvs.) si contractant ( adica banca), aceasta din urma putand semna valabil reinoirea contractului de asigurare expirat, chiar si in lipsa semnaturii dvs., atunci e bine sa solicitati rezilierea contractelor incheiate cu un alt asigurator , sa solicitati restituirea pirmelor platite si sa aratati ca banca a incheiat contractul de asigurare pentru acelasi apartament, intrucat exista un credit ipotecar in derulare si despagubirea trebuie sa fie cesionata in favoarea bancii, pana la achitarea integrala a acelui credit.

Atunci cand exista doua sau mai multe asigurari pentru acelasi bun are prioritate are cel incheiat primul, pentru urmatoarele, asiguratorul trebuind sa restituie primele incasate. Daca d din varii motive, ramina toate contractele valabile, trebuie sa va spun ca nu este ilegal sa avem mai multe asigurari incheiate pentru acelasi bun, insa, potrivit Legii nr.136/1995, despagubirea , in caz de producere a riscului asigurat, nu va depasi valoarea reala a bunului asigurat si pierit din cauze cuprinse in asigurare, in cazul existenti mai multor asigurari, fiecare Asigurator fiind obligat sa achite partea sa de dauna.
Cu alte cuvinte, daca am doua asigurari pe acelasi apartament, asigurat, sa zicem, la suma de 40.000 Euro, in caz de dauna totala, nu se va plati de doua ori suma de 40.000 Euro, ci fiecare asigurator va achita cate 20.000 Euro. Asadar, e bine sa existe doar o asigurare pentru bunuri, la valoarea reala a acelui bun, intrucat suma ce excede valorii reale a bunului nu va fi platita, pe motiv de imbogatire fara justa cauza.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Rezilierea poate fi ceruta pentru neexecutarea obligatiilor asiguratorului sau executarea defectuasa a obligatiilor de catre asigurator...ceea ce nu este cazul in speta noastra! Sunt de acord cu legalitatea a doua polite de asigurari si cu consecinta existentei acestor doua polite!
mmoceanu a scris:

Rezilierea poate fi ceruta pentru neexecutarea obligatiilor asiguratorului sau executarea defectuasa a obligatiilor de catre asigurator...ceea ce nu este cazul in speta noastra! Sunt de acord cu legalitatea a doua polite de asigurari si cu consecinta existentei acestor doua polite!

Este numai unul dintre cazurile in care se poate solicita rezilierea unei polite.
Oricare dintre parti poate cere rezilierea, cu acceptul celeilalte sau, asiguratul poate cere rezilierea chiar fara motiv, insa restituirea primei se face de obicei, retinandu-se 1/10 din prima anuala, pentru fiecare luna acoperita, fiecare inceput de luna fiind considerat luna intreaga.Se mai poate intalni si cazul in care asiguratorul retine prima pentru minim 3 luni de la data intrarii in valabilitate a politei.Normal ar fi ca asiguratul sa citeasca toate conditiile de asigurare atasate polite, unde sunt prevazute si modalitatile de reziliere cu returnare de cota prima anuala.

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare apartament in favoarea bancii nicoles23 nicoles23 Buna ziua, As avea 2 intrebari si apreciez timpul pentru raspuns: 1. Am avut un credit ipotecar pentru care a trebuit sa fac polita de asigurare ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuintei - credit ipotecar 76ang 76ang Am contractat un credit ipotecar in valoare de 26.000 Euro, bunul fiind evaluat la valoarea de 40.000 Euro. Banca ma obliga sa inchei polita de asigurare a ... (vezi toată discuția)
Aigurare casa ipotecata alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Am un credit imobiliar, la care am facut asigurare tot la aceeasi banca si sunt la zi cu ratele, in schimb asigurarea nu am mai platit-o (am ramas ... (vezi toată discuția)