sorintm a scris:
Banca face de la inceput o polita de asigurare pentru imobilul respectiv,insa daca si d-voastra ati facut o asigurare,separat de banca,ea este valabila pana la data la care expira.In mod normal pentru un imobil pot exista una sau mai multe asigurari,cu conditia ca primele aferente sa fie platite corespunzator(la data sau datele din polita).Din momentul cand o polita este platita si mai ales banii au fost depusi la banca,este foarte greu a se anula o polita de asigurare.
Cateva precizari/corectari:
-Nu banca isi face asigurarea, (nici n-ar putea, neavand proprietatea imobilului).Totodata, banca nu este nici asigurator, pentru a putea emite asigurarea.
-Prin contractul de credit ipotecar, se prevede obligatia titularului sa asigure bunul pe care l-a cumparat cu banii imprumutati , in anumite conditii acceptate prin semnatura de catre imprumutat.
-Orice polita de asigurare (contract) poate fi reziliata de catre asigurat, pe baza de cerere, oricand, cu dreptul de a primi diferenta de prima aferenta perioadei de valabilitate ramasa fara acoperire prin reziliere.Asiguratul mai poate opta si la rezilierea de drept a politei, prin renuntarea la plata a ratelor, daca are un astfel de grafic.
-Banca nu poate refuza cesiunea unei polite de asigurare, emisa de un asigurator autorizat sa practice in Romania, insa poate numai sa "recomande" pe unul cu care se afla in relatii contractuale.
-In cazul asigurarii multiple, in caz de dauna, fiecare asigurator este tinut sa acopere dauna proportional cu marimea sumei asigurate pe polita proprie.