avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita asigurare apartament dubla
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita asigurare apartament dubla

Buna ziua,va scriu in speranta ca cineva va sti sa imi dea un raspuns la problema mea.In anul 2007 am cumparat un apartament prin credit ipotecar,asigurarea locuintei fiind cesionata catre banca de la care am luat creditul.In 2012 ne-a expirat asigurarea si banca fara sa ne anunte ne-a intocmit o polita de asigurare.In ianuarie 2013 fara sa stim de asigurarea facuta de banca am facut o noua asigurare,ducand la banca o copie dupa asigurarea facuta.deci in anul 2013 am mers cu polita de asigurare dubla la apartament.Anul acesta in ianuarie in data de 21 am facut din nou asigurare si cand am dus copia la banca ni s-a spus ca avem asigurare valabila pana in luna iulie 2014 si ca, conform legii este interzis sa ai 2 polite de asigurare la aceeasi locuinta.Acum intrebarea mea este pot sa anulez polita facuta in 21 ianuarie 2014 pe motivul ca aveam deja o polita de care nu stiam? Si daca raspunsul este afirmativ cum trebuie sa procedez.Exista un temei legal care sa imi ofere dreptul sa cer anularea politei respective?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 14:30, 4 Februarie 2014
Banca face de la inceput o polita de asigurare pentru imobilul respectiv,insa daca si d-voastra ati facut o asigurare,separat de banca,ea este valabila pana la data la care expira.In mod normal pentru un imobil pot exista una sau mai multe asigurari,cu conditia ca primele aferente sa fie platite corespunzator(la data sau datele din polita).Din momentul cand o polita este platita si mai ales banii au fost depusi la banca,este foarte greu a se anula o polita de asigurare.
sorintm a scris:

Banca face de la inceput o polita de asigurare pentru imobilul respectiv,insa daca si d-voastra ati facut o asigurare,separat de banca,ea este valabila pana la data la care expira.In mod normal pentru un imobil pot exista una sau mai multe asigurari,cu conditia ca primele aferente sa fie platite corespunzator(la data sau datele din polita).Din momentul cand o polita este platita si mai ales banii au fost depusi la banca,este foarte greu a se anula o polita de asigurare.

Cateva precizari/corectari:
-Nu banca isi face asigurarea, (nici n-ar putea, neavand proprietatea imobilului).Totodata, banca nu este nici asigurator, pentru a putea emite asigurarea.
-Prin contractul de credit ipotecar, se prevede obligatia titularului sa asigure bunul pe care l-a cumparat cu banii imprumutati , in anumite conditii acceptate prin semnatura de catre imprumutat.
-Orice polita de asigurare (contract) poate fi reziliata de catre asigurat, pe baza de cerere, oricand, cu dreptul de a primi diferenta de prima aferenta perioadei de valabilitate ramasa fara acoperire prin reziliere.Asiguratul mai poate opta si la rezilierea de drept a politei, prin renuntarea la plata a ratelor, daca are un astfel de grafic.
-Banca nu poate refuza cesiunea unei polite de asigurare, emisa de un asigurator autorizat sa practice in Romania, insa poate numai sa "recomande" pe unul cu care se afla in relatii contractuale.
-In cazul asigurarii multiple, in caz de dauna, fiecare asigurator este tinut sa acopere dauna proportional cu marimea sumei asigurate pe polita proprie.

Nu s-a rezolvat nimic pana acum,la banca personalul a fost schimbat,nimeni nu recunoaste ca a fost dusa polita de asigurari pentru a fi depusa la dosarul nostru de credit. Am fost sunati de la Bucuresti de " banca centrala" la care noi avem creditul.Ni s-au dat asigurari ca va fi verificata banca si modalitatea prin care ei au emis polita de asigurare cu o societate de asigurari peste alta polita in vigoare la data respectiva si ca vom fi contactati cand vor termina verificarile.Insa sunt slabe sanse sa recunoasca vreodata vreo banca greselile facute si mai mult de atat sa le si corecteze.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile date!
Se pare ca vina o poarta compartimentul/subagentul de bancassurance, care a intocmit polita fara semnaturile dv., dintr-un exces de zel sau dintr-un obicei capatat.Pana verifica banca centrala, solicitati amanunte direct de la asiguratorii emitenti ai politelor.
Aveti tot dreptul sa solicitati rezilierea politei pe care nu ati semnat-o si sa primiti prima aferenta unui serviciu nesolicitat.Precis ati suportat prima aferenta, cuprinsa in rata creditului.
Repet: nu banca a emis polita ci un asigurator.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare apartament in favoarea bancii nicoles23 nicoles23 Buna ziua, As avea 2 intrebari si apreciez timpul pentru raspuns: 1. Am avut un credit ipotecar pentru care a trebuit sa fac polita de asigurare ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuintei - credit ipotecar 76ang 76ang Am contractat un credit ipotecar in valoare de 26.000 Euro, bunul fiind evaluat la valoarea de 40.000 Euro. Banca ma obliga sa inchei polita de asigurare a ... (vezi toată discuția)
Aigurare casa ipotecata alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Am un credit imobiliar, la care am facut asigurare tot la aceeasi banca si sunt la zi cu ratele, in schimb asigurarea nu am mai platit-o (am ramas ... (vezi toată discuția)