avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata fortat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata fortat

Sunt beneficiar de insertie crestere copil pana in luna iulie 2014. Pot fi trimis in concediu fara plata in luna ianuarie 2014,fara acordul meu? Mai pe scurt angajatorul meu m-a trimis cu forta in concediu fara plata ,fara sa intrerupa activitatea firmei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 27 Ianuarie 2014
1. CFP fara acordul salariatului este posibil numai daca este reglementat in ccm aplicabil angajatorului.
De exemplu, fostul CCMN 2007-2010 prevedea asa ceva:
art.43 alin.5 : În cazul în care din motive obiective este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fără plată.

2. De asemenea, puteti depune o sesizare la ITM si/sau Inspectia Muncii, in acest sens, dar si cu alte aspecte legate de incalcarea legislatiei muncii.

Concediul este un drept al salariatului si nu o obligatie a acestuia. Vechiul CCMN era elaborat in baza unei legislatii in prezent abrogate.
Daca sunteti trimisi in CFP fara a fi solicitat de dvs, adresati-va ITM-ul si instantei de judecata.
Nu cred ca s-a facut afirmatia ca este in vigoare fostul CCMN sau ca CFP este o obligatie a angajatului.???

Daca partile prevada o astfel de reglementare in ccm , nu vad unde este impedimentul.
Conf art 54 CM contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Conf art 37 CM drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractelor colective de muncă şi al contractelor individuale de muncă.
Conf art 38 CM salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Consider ca din coroborarea celor trei articole de lege rezulta ca CFP se obtine si se acorda doar in urma unui acord intre parti, acord care trebuie sa existe de fiecare data.
Atata timp cat se poate dispune in cc, aplicabil angajatorului o astfel de prevedere, nu vad unde este impedimentul.

Care este textul de lege care interzice inserarea in cadrul unui ccm o astfel de clauza, asa cum s-a prevazut in fostul CCMN?

De asemenea, drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se cuprind si in reg.intern
Art. 242.C.mun.
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
....
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata valentin24 valentin24 pe motivul ca nu avem de lucru,ne-a fost sugestionat sa ne luam concediul de odihna prin rotatie, fiecare dintre noi cateva zile, max o saptamana. cand am ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata diacar diacar Buna ziua. Sotul lucreaza la o firma de constructii, inginer (proiectare si asistenta tehnica). A fost anuntat de catre societate ca in luna ianuaria va fi in ... (vezi toată discuția)
Legalitatea reducerii programului de lucru 75% cyan cyan Daca societatea nu are contracte in derulare este legala trimiterea in concediu fara plata cate 5 zile pe luna numai a unei parti din personalul societatii ... (vezi toată discuția)