Buna ziua.De ceva timp vand pe facebook jucarii pentru o doamna.Dansa are firma,deci vinde legal.Are si toate actele necesare si pentru a vinde pe internet.Intrebarea mea ar fi urmatoarea:este ilegal ce fac eu?pot fi acuzata de evaziune fiscala?Precizez ca nu eu trimit jucariile si nici nu primesc bani pentru ce fac.Orice comanda am o plasez la doamna si dansa trimite jucariile de pe firma insotite de factura.Normal eu,sa zic asa,doar ii caut clienti care plaseaza comanda la mine si eu io trimit doamnei.Am un comision de 5% din vanzari dar de acel comision i-mi aleg jucarii de la doamna.Deci mie nu-mi intra nici un leu in cont.multumesc anticipat.
Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit – 16%. Pentru aceste venituri se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, dupa caz. Beneficiati de un comision de 5%, primit in natura.
Conform definitiei din codul fiscal, comision este-orice plată în bani sau în natură efectuată către un broker, un agent comisionar general sau către orice persoană asimilată unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate în legătură cu o operaţiune comercială;
Pentru ca doamna,sa poata scadea din gestiune acele jucarii, trebuie sa aiba cu dvs un contract, in care sa mentioneze ca va face plata serviciilor in natura , in valoare de 5% din valoarea vanzarilor si trebuie sa va retina impozit pe venit in baza art 41 lit (a) din C Fiscal, prin retinere la sursa cf. art 52 1lin 1, lit. b. Atentie si la art 296.21 din C Fiscal, deoarece este posibil sa va incadrati si la plata CAS si CASS.
Am omis sa mai adaug un articol important din C fiscal "ART. 10 Venituri în natură
(1) În înţelesul prezentului cod, veniturile impozabile cuprind veniturile în numerar şi/sau în natură.
(2) În cazul venitului în natură, valoarea acestuia se stabileşte pe baza cantităţii şi a preţului de piaţă pentru bunurile sau serviciile respective"