avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concurs de infractiuni in Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Concurs de infractiuni in Noul Cod Penal

Buna seara. Vreau sa stiu daca o persoana condamnata pentru inselaciune in forma repetata(2 acte materiale) la 3 ani inchisoare in data de 14 ianuarie 2014, este recidivist dar nu in materie, poate beneficia in recurs de legea mai favorabila. Pun aceasta intrebare deoarece am citit ca in Noul Cod se aduna pedepsele in cazul concursului de infractiuni, nu mai este valabila contopirea, si detinutul este obligat sa savarseasca o treime din pedeapsa. Credeti ca este bine ca a declarat apel? Sau mai bine s-ar multumi cu cat i-a dat Instanta de Fond? Suntem in ceatza...Mentionez ca detinutul avea si o coada de 715 zile din pedeapsa anterioara. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:50, 31 Ianuarie 2014
Se va stabili pedeapsa pentru fiecare infractiune concurenta in baza principiului legii penale mai favorabile, apoi se va aplica pedeapsa pentru concurs in baza aceluiasi principiu, respectandu-se in acest mod mecanismul de determinare a pedepsei rezultante pentru concursul de infractiuni.
Va spun insa ca,in cazul concursul de infracţiuni şi recidivei, NCP are un regim sanctionator mai sever, dupa cum vad ca ati si observat.

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc mult pentru raspuns. Da am observat. Dar aici fiind vorbe de Inselaciune (unde se va pedepsi cu 6 luni-3 ani, sau 1 an-5 ani), el nefiind recidivist in materie, ma gandesc ca ii vor scade 6 luni din pedeapsa primita anterior (cea de 3 ani). Din ce am citit si am mai intrebat stanga-dreapta, eu consider ca poate beneficia de o mica scadere a pedepsei. Insa nu stiu ce alegere sa facem si de aceea va cer parerea. In cazul in care vom vedea ca nu este in favoarea noastra, isi va retrage recursul. Cu respect va multumim
avand in vedere ca infractiunile sunt savarsite anterior datei de 01.02.2014 , la recurs se va judeca dupa parerea mea pe legea veche deoarece aplicarea noii legi mai ales ca este recidivist nu poate decat s-ai agraveze situatia.
avand in vedere ca aplicarea noii legi nu ii poate face decat rau inseamna ca se va aplica legea veche.
nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca pe recursul dansului ( daca nu a declarat si parchetul) nu i se poate agrava situatia ba chiar sunt sanse de micsorare a pedepsei.
succes
Este posibil sa aiba noroc si sa i se scada din pedeapsa.
Depinde cat de bine il va apara avocatul si cum va reusi sa convinga instanta.
Nu este imposibil sa i se scada pedeapsa dar nu va fi nici asa simplu cum credeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 4 ani cu executare pentru inselaciune ContSters125947 ContSters125947 Buna ziua, Am si eu doua nelamuriri..fara a intra prea mult in detalii as dori sa va intreb daca vi se pare justificata poate prin comparatie, o pedeapsa de 4 ... (vezi toată discuția)
De ce nu se aplica legea penala mai favorabila in raport de cuantumul pedepsei cu inchisoarea ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, De ce nu se aplica legea penala mai favorabila in raport de pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege? Legea penala mai favorabila mie imi ... (vezi toată discuția)