avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... penalizari calculate fara baza contractuala si ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

penalizari calculate fara baza contractuala si neexplicate

Buna ziua,
Am in derulare un contract de leasing cu o societate de profil ,care nu respecta modul de stingere al datoriilor (in contract este mentionat foarte clar modul si ordinea in care se sting aceste datorii : intai penalizari 0.5% /zi intarziere si alte sume datorate societatii iar apoi ratele de leasing in ordinea vechimii lor).In practica ,ultimele 2 plati efectuate au stins ultimele 2 rate de leasing conform situatiei prezentate in scris dar in continuare sunt sunata sau se introduc bilete la ordin in banca pt penalizari.De unde? Nu stiu. Mi se prezinta o situatie din care nici eu ,nici contabilul nu intelegem mare lucru.
Care este soldul restant ? Care este modul de calcul aplicat ?Nu stiu. Am solicitat la aceste facturi de penalizari o detaliere ,dar nu primesc nimic. Singurele explicatii sunt telefonice ,vagi , cu legaturi de la un departament la altul, saptamana asta sunt "la zi" ,saptamana urmatoare am penalizari mai mari ca rata. E o lipsa de transparenta -ceva de speriat.
Va rog sa imi spuneti cum pot determina /obliga societatea sa trimita o factura de penalizare din care sa inteleg ca datorez penalizari pt "X "de zile intarziere -pt soldul "Y".Cum pot determina societatea sa detalieze sau sa primesc explicatii in scris pt toate facturile de penalizari deja emise?
Am solicitat telefonic aceste lucruri dar nu primesc absolut nimic.
Am senzatia ca le convine sa stinga obligatiile cele mai recente pt a avea o baza de aplicare de penalizari tot mai veche...tot mai veche....(cu 0.5% pe zi).....
Va rog tare mult sa imi dati un sfat pt ca nu ies la liman.

Nu stiu ce sa fac.#-o
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: calanew09 , utilizator 21:01, 17 Aprilie 2009
Multi au facut sesizari la ANPC si au avut castig de cauza, incercati, dar in prealabil trimiteti catre societatea de leasing o notificare prin care sa le cereti explicatii in legatura cu modul de calcul al penalitatilor( nu ca ar sti sa va raspunda), este necesar sa faceti toate aceste demersuri.
Imi permit sa va spun care este cauza ce produce aceste efecte: prevederea din contract referitoare la ordinea in care se sting datoriile.

Daca platiti intai penalitatile, pana saptamana urmatoare rata pe care o aveti de achitat produce, evident, alte penalitati.

Ati incheiat un contract care va dezavantajeaza si veti tot plati penalitati pana sa apucati sa platiti si o rata.

Solutia este una singura: sa achitati cat mai repede intreaga suma pe care o mai aveti de platit. Imi dau seama ca, daca ati fi avut posibilitatea, ati fi platit pana acum.

Cititi contractul, care este legea partilor, si vedeti ce obligatii are societatea. Acolo ar trebui sa gasiti ceea ce cautati.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc mult
sper sa si raspunda
Problema este ca nu eu aleg ordinea in care sting datoriile catre firma ,si ,de s-ar respecta ordinea din contract ar fi ok.
Au fost situatii concrete in care mi s-a comunicat telefonic soldul ,l-am achitat,in luna imediat urmatoare am achitat si rata in termen iar la o saptamana sunt sunata sa si se transmita ca am de platit penalizari (de 4 ori valoarea ratei!!!!!)dar nu mi se explica de unde.
Sunt total netransparenti -asta e deranjant ;am ajuns sa nu mai stiu ce platesc .Primesc o fisa cu debit si credit iar diferenta o reprezinta evident penalizarile,in asta consta explicatia.
Practic doresc sa imi demostreze ca ce factureaza li se cuvine cf contractului(am motive sa cred ca nu e asa).
Prin contract ar trebui stinse intai penalitatile, si apoi ratele de leasing, din cate scrieti.
Conf. dispozitiilor din Codul civil, imputatia platii se face cu prioritate asupra accesoriilor ( dobanzi, penalitati) si apoi asupra principalului ( rata), ori contractul nu va dezavantajeaza cu nimic mai mult decat legea.
Modalitatea de derulare a contractului de catre finantator este, in schimb, o dovada de rea credinta.
Somati-i in scris - telefoanele sunt egal cu zero - sa va transmita o situatie detaliata a tuturor platilor si penalizarilor aplicate de la inceputul contractului si pana la zi. Puneti-le in vedere ca, in cazul in care vor continua sa va incalce dreptul la informare cu privire la modalitatea de calcul, care evident nu respecta prevederile contractuale, reziliati contractul si ii veti actiona in judecata pentru restituirea tuturor sumelor platite aiurea.
Cereti inainte de orice plata confirmarea soldului in scris - oricum se face de catre toti agentii economici la sfarsit de luna, vorbiti cu contabilul.
Puteti chiar sa-i convocati la o concilere directa pe aceasta tema a aplicarii prevederilor contractuale, conf. art. 720 Cod procedura civila, convocare in baza careia ulterior ii puteti actiona in judecata.

Ceea ce este absolut de necrezut este ca, desi vi se sting cu prioritate ratele de leasing restante, si nu penalitatile, penalitatile continua sa creasca - NU are logica.

Alte discuții în legătură

Penalitati nejustificate leasing persoana juridica maria_mu maria_mu Buna ziua, cum sunt mare fan al sitului si al utilizatorilor de aici, doresc sa ma consult cu dvs inainte de a face miscarea urmatoare. Situatia noastra ... (vezi toată discuția)
Leasing financiar Corina40 Corina40 Buna ziua, Sunt din Brasov si as dori un raspuns la urmatoarea problema: In noiembrie 2007, am incheiat cu o societate de leasing un contract pentru un ... (vezi toată discuția)
Penalitati danasrl danasrl Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: am un contract de leasing si in contract sunt stipulate penalitati in cuantum de 1% pe zi din valoarea facturii in caz ... (vezi toată discuția)