Procesul are loc in alta localitate decat cea in care domiciliez. Pentru a ma prezenta voi fi nevoit sa-mi iau o zi libera de la serviciu, asta insemnand ca salariul imi va fi diminuat cu o anumita suma de bani. La cheltuieli de judecata pot solicita acea suma? Deoarece ma deplasez cu masina personala, pot cere si decontarea benzinei( distanta e de max 60 km)? Cati litri/100Km accepta instanta?
Multumesc!
Partea care cade in pretentii (pierde procesul) suporta cheltuielile de judecata .
Insa , in cadrul cheltuielilor de judecata pot fi incluse si cele cu privire la deplasare (facand referire si la benzina consumata in vederea efectuarii drumului....)
Cu intrebarea "cati litri/100 km accepta instanta" m-ati facut sa rad, desi nu ma indoiesc de faptul ca intrebarea dvs. este cat se poate de serioasa.
Codul de procedura civila nu ofera raspunsuri la aceasta intrebare iar practica judecatoreasca nu este in sistemul nostru judiciar izvor de drept.
Potrivit alineatelor 2 si 3 ale art. 274 din Codul de procedura civila, cheltuielile de judecata sunt:
-taxele de timbru;
-taxele de procedura si impozit proportional;
-onorariul expertilor;
-despagubirea martorilor;
-onorariul avocatilor;
-orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
Deci, puteti cere orice sume de bani cu conditia sa le dovediti cu inscrisuri si le veti primi cu titlu de cheltuieli de judecata cu conditia sa castigati procesul.
Cu exceptia onorariilor avocatilor, instanta nu poate sa micsoreze cheltuielile de judecata.
Daca folosesc masina personala in interes de serviciu, firma imi deconteaza 10 litri la 100km. Referitor la intrebarea mea, credeti ca 6 litri e suficient? Ideea e alta, nu mi-a placut modul in care am fost tratat de partea adversa(primarie), asa ca vreau sa trec la cheltuieli de judecata absolut orice...inclusiv tichetul de parcare.
Nu sunt conducator auto si nici nu doresc sa devin, astfel ca nu pot aprecia cat este suficient sau nu.
Pe de alta parte, asa cum spuneam mai sus, cheltuielile se dovedesc cu inscrisuri, inscrisuri pe care le depuneti la dosarul instantei. Nu stiu cum procedeaza firma la care lucrati dar pe unde am lucrat/lucrez eu, ca sa ti se deconteze benzina trebuie sa dai angajatorului inscrisurile cu care faci dovada ca ai cumparat-o.
Or, inscrisurile (bonurile fiscale sau ce sunt ele) va trebuie in instanta pentru a obtine cheltuielile.
Cu toate ca consumul de benzina este specificat fiecarui autoturism in parte, dvs ar trebui sa stiti mai bine care este consumul autoturismului personal la 100 Km parcursi ... puteti solicita si plata a 10 l de benzina, insa trebuie sa dovediti cu chitante fiscale tot ceea ce solicitati instantei sa va fie platit.