avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca nedeclarat in Revisal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca nedeclarat in Revisal

Angajatorul a incheiat pentru un salariat , incepand cu 01.11.2013 contract de munca cu timp partial pe durata nedeterminata .
Contractul a fost legal semnat de angajat si angajator ; angajatorul a platit salariul mentionat in contract dar nu a declarat contractul in Revisal .
Ce se intampla in acest caz ?
Contractul de munca este valabil sau nul de drept ; produce efecte juridice ? Care sunt urmarile pentru angajat ; are vreo responsabilitate ; i se poate desface contractul de munca ?
Cum se poate solicita inscrierea retroactiva in Revisal ?
Cum se poate verifica daca angajatorul si-a platit contibutiile obligatorii pa care la datoreaza ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mototo , utilizator 11:58, 29 Ianuarie 2014
1. Contractul este valabil și produce efecte juridice.
2. Angajatul ar face bine și ar reclama la ITM faptul că nu a fost înregistrat în Revisal.
3. Angajatorul va primi o foarte frumoasă (si mare, dar e relativ) amendă pentru că nu a înregistrat în revisal contractul (echivalentul muncii la negru).
5. În lipsa inregistrarii in Revisal, nu s-a plătit nici o contributie obligatorie, deci rezultă că angajatorul are si niste obligatii de plata+penalitatii, daca nu ma insel.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
Alexandru Munteanu, Avocat
@ mototo

1. Inregistrarea in REVISAL a unui c.i.m. nu este o conditiei de valabilitate a acestuia. Prin urmare, un c.i.m. inregistrat in revisal are aceeasi valoare juridica ca si un c.i.m. neinregistrat in revisal.

2. Inscrierea retroactiva se poate face fie din propria initiativa a angajatorului, fie in nei masuri stabilite de catre ITM

3. Verificarea platii contributiilor poate afce obiectul unei sesizari la ANAF. De asemenea, salariatul are posibilitatea sa verifice daca este asigurat in sistemul de sanatate [ link extern ]

sau poate verifica stagiu de cotizare la pensiedupa 01.04.2001 prin solicitarea unui certificat de stgaiu de cotizare de la Casa de Pensii.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca veritabil (legal)? me-alina me-alina Un contract de munca (angajare la stat) care nu a fost autentificat de ITM este veritabil, trebuie neaparat dus la ITM? ( in conditiile in care nici cartea de ... (vezi toată discuția)
Carte de munca crislor crislor am lucrat la o societate cu prorgam de 8 ore cu carte de munca , am mai lucrat o perioada de 4 ani si la alta firma cu program de 2 ore zilnic am avut stat de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În anul 2021 august, m.am "angajat" cu un asa zis ... Cashmere Cashmere Bună ziua! În anul 2021 august, m.am \"angajat\" cu un asa zis contract de munca pe nedeterminat... Luna aceasta am descoperit ca nu am asigurarea medicala ... (vezi toată discuția)