avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare la renuntare la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare la renuntare la mostenire?

Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, fratele ei sa o ingrijeasca pana la sfarsit pe mama lor, caci sora nu locuieste in tara. Mama insasi o determina la acest gest. Dupa un timp, din nefericire, fratele decedeaza. Mama bolnava este acum disperata si vrea sa-si recupereze casa si averea din care se vede izgonita de nora. Ce e de facut? Cum poate sora sa revina asupra renuntarii? Ce poate invoca? Va rog, prietena mea e disperata. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:36, 1 Februarie 2014
Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit cu conditia sa isi ingrijeasca mama a scris sch.Am scris eu gresit, imi cer scuze!


Da @gi-jane2, aveti dreptate, cota prietenei trebuie sa fie ceva mai mare, dar asa imi spusese ea. Nu am apreciat corect caci nu s-a facut succesiunea. Se va bucura. Multumesc frumos tuturor.
hmm,de fapt e acelasi lucru: 5/8=1/2+1/4X1/2 ,multumesc.
1. Luaţi-vă gândul de la faptul că s-ar putea anula, reveni etc asupra renuntarii la mostenirea din speţă.

2. Invăţaţi din păţaniile altora şi nu va jucaţi de-a renuntarea la mostenire înainte de a cântări toate consecintele. Eu am o vorbă: "Faceţi ce vreţi! Dar ştiţi ce faceţi? Lasaţi-mă macar sa vă explic ...posibilele scenarii. De ce zic scenarii (nu certitudini)? Fiindcă iată, atunci când crezi că ai aflat toate răspunsurile, vine MOARTEA, dă cu coasa în altă ORDINE (decât aceea ce ni s-ar părea firească) şi schimbă toate întrebările.

În speţă, fiica a renuntat la mostenirea tatălui său, mărind astfel partea fratelui ei (fiul defunctului). Iar fratele a decedat după scurta vreme.

Bag mâna în foc că nu-i scrisă niciunde "INTENTIA" ca fratele (care a beneficiat de marirea cotei prin renuntarea la mostenire a surorii lui) sa-şi ingrijească mama/soţia tatălui decedat.
Când avem asemenea intenţii, calea de realizare a lor nu este renunţarea.

În acest moment CASA în discuţie este detinută astfel:

5/8 soţia primului decedat (mama fiicei renunţătore si a fiului ulterior decedat). Ea are 1/2 (prin cumparare în timpul casatoriei) plus o patrime din mostenirea soţului (1/4 din 1/2).

3/8 (partea fiului ulterior decedat) apartine acum sotiei lui supravietuitoare (nora în speţă) cu o cota de 1/4 din mostenirea soţului ei (1/4 din 3/8) şi copilului lui (3/4 din 3/8).

Calea de "recuperare" a casei = PARTAJ
ªi cum înţeleg că au fost mai multe bunuri, nu doar casa, partajul s-ar putea face prin atribuirea casei în natură catre prietena dvs. (soţia primului decedat) iar nora şi nepotul să primească din celelalte bunuri.

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Renuntare succesiune dandin dandin in urma decesului tatalui,se va dezbate succesiune intre mama si fratele meu.mama si fratele renunta la succesiune in favoarea mea.in aceasta situatie copilui ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire so2ro so2ro Buna ziua, Va redau pe scurt cateva date: - o familie e formata din mama si fiu, ambii avand apartament proprietate personala. - fiul a decedat, iar la ... (vezi toată discuția)