avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu starea de sanatate psihica a unui membru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu starea de sanatate psihica a unui membru al familiei

Speta este aceasta:
in 2005, bunicul meu a decedat. Nu am facut succesiunea. Mama este singurul copil, iar eu singurul nepot. Dupa o perioada (circa doi ani), am observat o deterioare a relatiilor dintre noi si bunica. Am reusit sa aflu de la terte persoane ca era vizitata in mod constant de catre rude din partea fratilor si surorilor ei. Acestia au reusit sa o convinga sa vanda terenul mostenit de la parintii ei, catre un cumparator recomandat de ei, oferindu-i o suma derizorie. Desi nu mi s-a parut normal (era in varsta, iar documentele de vanzare nu erau insotite de un act din care sa rezulte starea de sanatate a vanzatorului), nu am intervenit. De circa doi ani, fiind "sfatuita" de frati, bunica o terorizeaza cu telefoanele pe mama mea... nu exagerez: telefoane pe fix la ora 2 noaptea, la serviciu sau acasa, injurii, acuze e.t.c. Totul a culminat anul trecut cu o plangere la politie ...pentru tentativa de omor!!! Mesajele sunt pastrate in continuare in memoria telefonului fix, iar citatia de la politie exista (politistul mi-a spus ca nu este prea sanatoasa, dar se plictisisera de ea, deoarece ii "vizitase" de 20 de ori in 3 zile). Desi am incercat sa nu ii lipseasca nimic (sufera de diabet...), mama, dar si eu, nu mai putem continua acest razboi de uzura. de cateva luni a inceput sa vanda obiecte din casa, deoarece nu i-am mai lasat bani, ci ne-am limitat la plata facturilor si la alimente/ medicamente. Banii pe care ii lasam pentru alimente erau utilizati pentru intretinerea unei surori a bunicii dintr-o localitate vecina.
Nu doresc sa o internez in azil. Vreau sa stiu daca exista mijloace legale prin care pot stopa vanzarea bunurilor din gospodarie (are 83 de ani si diagnosticul pe care l-a oferit un medic, fara a o consulta, doar bazandu-se pe descrierea comportamentului, a fost demența).
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez (eu sau mama mea)?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdanbobi , utilizator 09:05, 1 Februarie 2014
Nu o veti putea opri sa vanda bunuri din gospodarie. Solutia este internarea intr-o unitate specializata. Puteti solicita obtinerea curatelei si punerea sub interdictie judecatoreasca.

[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns! Mai am o mica dilema.... cum o conving sa accepte sa fie consultata de un medic specialist!? pentru ca presimt ca voi fi atacat de toate rudele binevoitoare daca doresc sa o internez!
E bine a mama dvs sa mai incerce sa se inteleaga cu bunica si eventual so ingrijeasca, daca nu reuseste e bine sa mearga la primarie (la asistenta sociala)sa denute faptele petrecute si sa ceara o ancheta sociala pt luarea masurilor legale, dupa acestea mama dvs are sanse mari sa fie imputermicita sa o ingrijeasa pe bunica pt ca e singura fica pe care o are bunica.
Nu sunt de profesie avocat dar am avut in familie pe tata care a fost diagnosticat anul trecut cu dementa. La cererea mamei si a mea intrucat avea niste comportamente ciudate, alarmante.Am profitat ca era internat pentru un tratament si am cerut o tomografie printre alte analize si consult medical de specialitate.Nici nu a stiut ca doctorita este psihiatru.A vorbit cu el si atat.In baza tomografiei medicul psihiatru din spital ne-a recomandat control psihiatric de specialitate prin medical de familie.Tata nici nu a stiut ca I se face.Medicul l-a testat vorbind cu el,au niste teste shablon.lntrebari:cum te numesti,cati ani ai,cat este ceasul desigur I-l arata,apoi l-a rugat sa semneze ceva.La tata au iesit toate un bluf asha ca l-a diagnosticat cu Alzeihmer si a fost inregistrat in baza bolnavilor de acest gen dandu-i si doua medicamente.Pe care le luam lunar gratuit de la farmacie.Viata insa a continuat normal la ei.Amandoi fiind pensionari.Pensia venea acasa deci se facea si el ca semna.Mama nu I-a luat niciodata banii dar la banca nu mai putea plati facturile le platea ea avand drept in baza contractului cu banca.El era considerat lipsit de discernamant.Din pacate tata a decedat acum 12 zile de pneumonie la 87 de ani.Avea insa pierderi de memorie,isi revenea.In plus avea si o mare doza de shmecherie ni s-a spus ca boala-i face asha.Uneori chiar credeai ca stie ce spune.Posibil sa fie asha si la bunica ta.Apoi nu-si mai amintea ce a spus sau a facut.Pentru ce a vandut nu cred ca ai shanse sa mai recuperezi pentru ca nu ai nimic medical doveditor ca nu avea discernamant in acel moment.Cel mult in tribunal pentru act neintocmit conform legii.Pentru viitor cred ca daca o puteti convinge sa fie investigata de un medic sau sa o investigheze fara sa-si dea seama.Dar un medic de specialitate si prin medicul de familie.Ca la spital pentru altceva nu cred ca este cazul sa fie internata.Sigur are dementa si creiereul ei este intr-o continua degradare.Tomografia nu cred ca este absolut obligatorie dar tata cazuse de aceea i-au facut-o.Rudele respective stiu sigur ca nu mai are discernamant dar sigur o flateaza ca sa-i ia cat mai mult..Posibil sa incerce sa-i ia si casa printr-un act de vanzare cumparare.Sau sa o puna sa semneze vreun testament.Eventual daca puteti luati-i contractul de casa.Stiu ca succesiunea o poti face si dupa decesul ei.Totusi poate ar fi mai bine sa o faceti acum chiar daca sigur va costa ceva.Salvati macar partea mamei.Si nici ea nu mai poate vinde casa in totalitate fara acordul mamei tale.Nu ai cum sa o duci la azil fara voia ei mai ales ca nu ai nici un act medical care sa dovedeasca ca-i lipsita de discernamant si are nevoie de tratament de specialitate intr-un camin de batrani.Pentru ca intr-un final,trist dar ff adevarat,dupa ceva ani boala va evolua galopant,epuizand pe toti din jur,zii si noapte.la mama timp de 6 luni.Daca nu decedeaza ca tata din alte cauze medicale.
Am recitit ce ai scris si acum vad ca este bolnava de diabet.Daca reusiti sa o convingeti cu ajutorul medicului de familie sa se interneze pentru analize puteti discuta in spital cu un medic de specialitate sa-i faca o tomografie si un consult fara sa stie ca este altceva decat analizele pentru diabet.Am cunostiinte bolnave de diabet si care singure cand se interneaza pentru analize cer si control neuro-psihiatric.Am inteles de la ele ca unele faze ale diabetului dau in timp si caderi psihice.

Alte discuții în legătură

Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie hatice_e hatice_e Bunica sufera de dementa,aş dori sa ştiu ce pot face pentru a o pune sub interdictie,mai exact bunica locuieşte la mine de aproximativ 2 ani,bunicul este ... (vezi toată discuția)
Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)