avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu starea de sanatate psihica a unui membru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu starea de sanatate psihica a unui membru al familiei

Speta este aceasta:
in 2005, bunicul meu a decedat. Nu am facut succesiunea. Mama este singurul copil, iar eu singurul nepot. Dupa o perioada (circa doi ani), am observat o deterioare a relatiilor dintre noi si bunica. Am reusit sa aflu de la terte persoane ca era vizitata in mod constant de catre rude din partea fratilor si surorilor ei. Acestia au reusit sa o convinga sa vanda terenul mostenit de la parintii ei, catre un cumparator recomandat de ei, oferindu-i o suma derizorie. Desi nu mi s-a parut normal (era in varsta, iar documentele de vanzare nu erau insotite de un act din care sa rezulte starea de sanatate a vanzatorului), nu am intervenit. De circa doi ani, fiind "sfatuita" de frati, bunica o terorizeaza cu telefoanele pe mama mea... nu exagerez: telefoane pe fix la ora 2 noaptea, la serviciu sau acasa, injurii, acuze e.t.c. Totul a culminat anul trecut cu o plangere la politie ...pentru tentativa de omor!!! Mesajele sunt pastrate in continuare in memoria telefonului fix, iar citatia de la politie exista (politistul mi-a spus ca nu este prea sanatoasa, dar se plictisisera de ea, deoarece ii "vizitase" de 20 de ori in 3 zile). Desi am incercat sa nu ii lipseasca nimic (sufera de diabet...), mama, dar si eu, nu mai putem continua acest razboi de uzura. de cateva luni a inceput sa vanda obiecte din casa, deoarece nu i-am mai lasat bani, ci ne-am limitat la plata facturilor si la alimente/ medicamente. Banii pe care ii lasam pentru alimente erau utilizati pentru intretinerea unei surori a bunicii dintr-o localitate vecina.
Nu doresc sa o internez in azil. Vreau sa stiu daca exista mijloace legale prin care pot stopa vanzarea bunurilor din gospodarie (are 83 de ani si diagnosticul pe care l-a oferit un medic, fara a o consulta, doar bazandu-se pe descrierea comportamentului, a fost demența).
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez (eu sau mama mea)?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdanbobi , utilizator 09:05, 1 Februarie 2014
Odata cu inaintarea in varsta, si in special dupa 75-80 de ani, creierul nu mai functioneaza cum trebuie. Persoana nu isi da seama dar cei din jur constientizeaza schimbarea de comportament.
Pierderea memoriei este o realitate pe care nu o putem ignora. Incep sa se stinga din beculetze, din neuroni. Bineinteles ca depinde si de persoana, "stingerea"poate incepe mai devreme sau mai tarziu sau chiar deloc.
Consultul psihiatric este obligatoriu in vederea luarii masurilor legale impotriva unei persoane care nu mai are discernamant.
Punerea sub interdictie este legala in sensul ca persoana nu mai are posibilitatea sa dispuna de exemplu de vanzarea bunurilor din locuinta sau chiar a locuintei.
Sunt persoane care profita de lipsa de discernamant a persoanelor bolnave.
Va puteti trezi cu casa vanduta iar recuperarea acesteia pe cale judecatoreasca poate fi foarte costisitoare si veti ajunge in situatia de a renunta la locuinta sau mostenire.
Din aceasta cauza trebuie luate masuri de limitare a consecintelor bolii.
Sunt de acord si sunt constient ca este necesar un consult de specialitate.... problema pe care o am este urmatoarea: nu doreste sa fie consultata ... "rudele binevoitoare" i-au spus ca nu trebuie sa mearga la medic, pentru ca mama doreste sa o interneze la azil si sa ii vanda casa, sa o lase pe drumuri e.t.c.
Anul trecut am luat documentele casei, dar, cu bunavointa unui tip de la primarie, care se ocupa de "intretinerea" batranilor napastuiti de familie - in schimbul casei:D, la insistenta "rudelor", bunica mea a obtinut o copie a actelor casei.
Pot semnala aceste probleme unei institutii, astfel incat sa pot solicita un control medical specializat?
Mama dvs nu poate sa ii vanda casa .Mai bine o internati la un azil dupa ce o consulta.
Exista punerea sub interdictie. Pt aceasta, trebuie mers la Parchet, facuta sesizare. Trebuie ceruta tutela. Chiar daca are diagnostic stabilit in spital, de dementa, trebuie dusa la comisie de expertiza a capacitatii mintale. Dureaza destul de mult timp. Numai bine!
Dar daca nu ati facut succesiune dupa bunic...ea cum a putut sa vanda ???Nu era illegal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie hatice_e hatice_e Bunica sufera de dementa,aş dori sa ştiu ce pot face pentru a o pune sub interdictie,mai exact bunica locuieşte la mine de aproximativ 2 ani,bunicul este ... (vezi toată discuția)
Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)