avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputatie

Buna seara,

- Se poate realiza o cercetare disciplinara pentru niste presupuse fapte din perioada 2012 - aprilie 2013 (nimic concret in convocarea pentru cercetare) pentru care abia la sfarsitul lunii decembrie 2013 ar fi fost depus un referat de sesizare?
Mai mult se invoca un prejudiciu material substantial care se doreste imputat catorva persoane chemate la cercetare.

- se poate realiza recuperarea acestui presupus prejudiciu care nu a fost demonstrat ci doar invocat verbal de catre angajator, numai in baza unei cercetari facute de comisia de disciplina? Daca ar exista un asemenea prejudiciu nu ar trebui facuta o expertiza contabila care sa ateste prejudiciul, sau nu ar trebui ca angajatorul sa faca o plangere penala asupra celor pe care ii banuieste a fi produs paguba?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
Paradiso, utilizator
Cel mai recent răspuns: Paradiso , utilizator 20:22, 31 Ianuarie 2014
1. Potrivit art.252 alin.1 C.mun., angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Termenul de 6 luni este de decădere, împlinirea lui având semnificaţia imposibilităţii sancţionării disciplinare a salariatului.

2. Prejudiciul al cărui cuantum nu poate fi stabilit cu certitudine se poate determina de instanţa de judecată.
Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.
multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara dupa cic RIUTZA RIUTZA Buna ziua, pot fi cercetata disciplinar dupa revenirea din CIC in baza unor intamplari de dinainte de a intra in acest concediu? Ma gandesc la faptul ca ... (vezi toată discuția)
Plata recuperare prejudiciu alderman79 alderman79 firma doreste recuperarea prejudiciului adus de angajat, chiar daca acesta nu a intentionat producerea lui, acesta, fiind urmare a procesului de productie. (vezi toată discuția)
Despagubire prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului art.253 c.m. ContSters328374 ContSters328374 Citez CAPITOLUL III: Răspunderea patrimonială Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile ... (vezi toată discuția)