avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cerere neluata in considerare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cerere neluata in considerare

La inceputul lunii decembrie 2013 am contactat administratorul de bloc sa-i spun ca locatarii apartamentului x, vom fi plecati luna aceasta in weekend-uri si apoi de sarbatori si ne intoarcem doar in ianuarie 2014 si l-am intrebat cand si cui trebuie sa-i duc cererea pentru scoaterea de la intretinere. Mi-a spus sa o duc sefului scarii si ca trebuie pana se face urmatorul calcul. Spunand acest lucru si stiind ca nu voi ajunge in ianuarie pana se face calculul am dus-o doar in 21 decembrie. Ne-am intors in 14 ianuarie si in seara aceea am vazut ca ni s-au adaugat cheltuieli pe luna decembrie si nu doar atat, s-a trecut o persona la intretinere, nu 2 , nu 0.
Am sunat administratorul sa-l intreb daca a primit cererea mea si mi-a comunicat ca seful scarii nu ne-a scos de la cheltuieli fiindca am plecat doar in 21 decembrie si sa mergem sa lamurim cu el. Am fost , i-am explicat ca noi am fost plecati in weekend-urile de la inceputul lunii apoi la sfarsitul lunii am plecat pentru o perioada mai lunga , astfel i-am dus cerere pe 21 fiindca altfel stiam ca nu reusesc sa-i dau la timp cererea, iar el o tinea cu "Administratorul mi-a spus sa trec o persoana fiindca daca lipsiti in perioada 1-15 a lunii nu se trece nici o persoana, dar daca plecati in jumatatea a doua se trece o persoana" . De unde si pana unde ? Am tot incercat sa-i explic ca nu-mi convine sa lipsesc 17 zile in luna decembrie cand toata lumea da drumul la caldura si la gaz sa coaca prajituri si cozonaci si eu sa platesc dupa ei. A inceput sa-mi rada in fata si mi-a zis ca alta solutie n-am decat racordarea la gaz (stiind ca au fost ceva probleme cu un proiect de gaz).
Ce pot sa fac ? Am fost plecati in 6,7,8 decembrie , 14,15,16 decembrie, 21-31 decembrie, 1-14 ianuarie si 25,26,27 ianurie .
Va rog sa-mi dati macar un sfat.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:39, 2 Februarie 2014
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Nici administratorul de imobil,nici seful de scara nu se pot substitui comitetului executiv care are atributii si competenta conform
HG nr 1588/2007 ART. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu
domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna;
stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutirea
de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna,
conform hotarârii adunarii generale;

Am fost plecati in 6,7,8 decembrie , 14,15,16 decembrie, 21-31 decembrie, 1-14 ianuarie si 25,26,27 ianurie .

Au procedat foarte corect cei care au facut calculul, ca dumneavastra ati lipsit 15 zile intr-o luna aveti dreptate, dar cei din asociatie nu au foi de potantaj pentru a vedea daca ati lipsit 15 zile plus sau minus doua ore.
Ce ar fi ca fiecare proprietar sa se scoata de la intretinere cand pleaca in weekend?
Corect. In luna decembrie ati fost prezent in asociatie, ati locuit acolo. Ca ati lipsit la sfarsitul sapatamanii nu are importanta. Multi oameni pleaca in deplasare 2-3 zile intr-o saptamana, 7-8 zile intr-o luna... La fel cu perioada de la sfarsitul lunii decembrie, nu sunt motive de a fi scos proprietarul de la intretinere pentru ca lipseste cateva zile de sarbatori.

Pentru ca o persona sa fie scoasa de la intretinere, administratorul trebuia sa primeasca o solicitare de la proprietar care sa arata ca lipseste din apartament in luna decembrie , nu 3 zile plus 3 plus... Explicatia data de cineva cu prima si a doua jumatate a lunii decembrie, ori nu a fost bine data ori nu a fost bine inteleasa, dar este legata de prevederile legale care spun ca o persoana poate fi scoasa (dar nu e obligatoriu) de la cheltuielile de intretinere daca a locuit/lipsit mai mult de 15 zile... In acest sens HG 1588/2007 prevede:
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;

Si, asa cum s-a spus mai sus nu sta nimeni sa cronometreze, nu este normal ca cineva sa aiba pretentia sa fie scos de la cheltuieli daca vine si pleaca de 2-3 ori pe saptamana. Mai era cineva aici pe forum ce voia scoaterea de la intretinere pentru ca lucreaza in nu stiu ce fel de ture de noapte sau alt program din care socotea ca de fapt intr-o luna se aduna mai multe ore in care nu doarme in apartament ...

Iar pentru luna ianuarie 2014 avem aceeasi situatie: de la 1 la 14 ianuarie sunt mai putine zile decat de la 14 la 31 ianuarie, asa ca nu se scot persoane de la intretinere pentru ianuarie.
15 zile pe luna , nu scrie niciunde 15 consecutive . Nu ? Daca eu lipsesc 17 zile nu se ia in calcul ? Ce facem ? Interpretam legea oricum ? Adaugam de la noi sa le facem zile consecutive ?

thran a scris:

Am fost plecati in 6,7,8 decembrie , 14,15,16 decembrie, 21-31 decembrie, 1-14 ianuarie si 25,26,27 ianurie .

Au procedat foarte corect cei care au facut calculul, ca dumneavastra ati lipsit 15 zile intr-o luna aveti dreptate, dar cei din asociatie nu au foi de potantaj pentru a vedea daca ati lipsit 15 zile plus sau minus doua ore.
Ce ar fi ca fiecare proprietar sa se scoata de la intretinere cand pleaca in weekend?

Daca nu au cum sa verifice inseamna ca daca primesc cererea nu tin cont de ea ? Cum vine asta ? Legea e doar pentru prosti mai nou ?

Nu am fost plecati / ore , am fost plecati pe zile si saptamani cu bagaje, cu masina plina.
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
Adriantot, moderator
tynatwine a scris:
La inceputul lunii decembrie 2013 am contactat administratorul de bloc sa-i spun ca locatarii apartamentului x, vom fi plecati luna aceasta in weekend-uri si apoi de sarbatori si ne intoarcem doar in ianuarie 2014 ...

Recititi si vedeti unde ati gresit. Cererea de scoatere a persoanelor de la intretinere se face pentru o luna de zile pentru ca asociatia intocmeste listele de plata pentru acea luna.
Daca dumneavoastra faceati cererea simplu, clar pentru scoatere de la intretinere pentru luna decembrie, totul era in regula. Erati scos de la intretinere pe luna decembrie chiar daca nu plecati de la 1 decembrie, chiar daca mai reveneati de 2-3 ori in acea luna pe la apartament... pentru ca nu cred ca statea cineva sa va conometreze cate zile ati venit in apartament.
Dar explicand in cerere ca plaecati in "weekend si apoi de sarbatori" v-ati respins singur solicitarea.

Alte discuții în legătură

Scoatere de la intretinere tynatwine tynatwine Buna ziua, Ma intereseaza daca in conditiile in care sunt plecata din localitate in intervalul 21.12.2013-07.01.2014 am dreptul de a depune cererea pentru ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuielilor pe scara pentru pesoanele plecate din tara Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti daca, plecat fiind din tara, sunt obligat la plata cheltuielior administrative pe scara blocului : electricitate+lift, ... (vezi toată discuția)
Atitudinea cenzorului este indreptatita? bubu19042009 bubu19042009 in perioada 23 dec 2010 - 9 ian 2011 am fost plecati din localitate intreaga familie. din acest motiv am depus o cerere de scutire a platii cheltuielilor ... (vezi toată discuția)