In materie de drept penal (fie drept penal fie drept procesual penal) observ ca tendinta este spre sistemul anglo-saxon si nu spre cel romano-german.
E bine? E rau?
Binenteles nu trebuie sa uitam faptul ca recomandarile U.E. privind justitia din Romania si asa zisa reforma in justitie se regasesec in legislatia penala.
In lupta impotriva criminalitatii zilelor noastre din Romania, e necesar o orientare spre SUA sau spre Europa?
Daca orientarea este spre SUA, atunci de ce nu si in materie de legitima aparare(care se stie ca prezinta carentele ei) si spre protejarea patrimoniului persoanelor fizice?
Nu este nici o tendinta spre dreptul anglosaxon ci spre ceea ce putem numi si cred ca pe viitor se va numi drept european. Cred ca se va ajunge la o unificare a procedurilor si a prevederilor dreptului material pe teritoriul UE. Au unificat moneda (ori moneda nationala era chiar un atribut de identitate a tarilor) dar niste proceduri. In ce priveste dreptul material-este cam acelasi peste tot, chiar daca articolele sunt numerotate diferit.
In legatura cu legitima aparare nu sistemul roman are carente (in Romania avem legi bune dar care se aplica prost) ci cel american. Este dus pana la absurd. Cunosc caz real de despagubiri acordate unei persoane pentru ca ni a putut face dragoste cu sotul la un moment dat cu motivatia ca poate acela era momentul in care urma sa ramana insarcinata. No comment.
Legitima aparare in Romania? Hm... Glumesti nu?
Ce parere ai de precederile : atac material, direct, imediat?
dar conditiile apararii ? apararea trebuie sa fie proprtionala cu atacul?
Adica cu alte cuvinte daca sunt atacat trebuie sa astept sa vad cu ce ma ataca. Daca foloseste un par, e trebuie sa raspund tot cu un par, nu pot sa scot un pistol pt. ca depasesc limitele...
Pana atunci e posibil sa iau un par in cap si sa imi cante popa.
Si trebuie sa-si manifeste vadit intentia de a ma ataca. Daca e posibil sa iau si un par in cap. Si daca ma ridic(greu de crezut) sunt in legitima aparare.
In SUA de exemplu se pune problema daca a fost pusa viata sau integritatea fizica in primejdie.
Procesual: ai dreptul sa nu declari nimic (ceva de genul "you'v got the right to remain silent"...) s.a.
Criticele pe care le aduci sunt venite din partea unui teoretician. In practica se analizeaza mult mai larg si "americaneste" legitima aparare.
In alta ordine de idei si in sistemul roman de drept penal ai dreptul sa nu dai nici o declaratie.
Da. Asta spuneam si eu ca in dreptul penal român sunt prevederi asemanatoare celui american.De aici titlul. Pana si politistii nostrii copiaza modelul american .
Am sa fiu convins, atunci cand si in România o persoana cu banii lui Michael Jackson ar putea fi condamnata spre deosebire de Ţiriac jr. , cand şi un preşedinte al ţării ar putea fi cercetat aşa cum a fost cercetat Bill Clinton, cand un politician de la noi nu vine la parchet asa cum a venit Patriciu cu colegii de partid (si aici trebuie sa recunosc ca luam exemplu de la minoritatea rrom-numai ei vin la spital si la tribunal cu tot neamul de la mic la mare).
Ce spui tu nu tine de cat de buna sau re este legislatia ci de cat de mare este coruptia. Iar coruptia, din punctul meu de vedere, tine de oameni nu de legi.
Legitima aparare
vladu04wpa
Buna ziua.. Este prima oara cand recurg la aceasta metoda pentru informatii si sper sa pot fi ajutat cu niste raspunsuri. Pe 29 decembrie seara, am iesit in ... (vezi toată discuția)