avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistem de penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistem de penalitati

Buna seara

Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de 2000 lei apare o penalizare de 952 lei , administratorul sustinand ca sunt penalitatile de la utilitati . Este legal ce a ce face ?
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 10:11, 2 Februarie 2014
Asociatia, asa cum s-a spus si mai sus, aplica penalizari restantierilor si o poate face pe baza sistemului propriu de penalizari ori repartizand penalizarile facturate de furnizori, proprietarilor care au restante, proportional cu restantele. Nu este obligatoriu ca o asociatie sa-si adopte sistemul propriu de penalizari.

Sunt cateva diferente si asemnanari intre cele doua modalitati de aplicare a penalizarilor, de exemplu:
- in cazul aplicarii sistemului proprie, penalizarile se calculeaza intr-un procent de maxim 0,2%/zi, iar fara sistem propriu nu se mai tine cont de procentul acesta.
- in ambele cazuri penalizarile se aplica doar restantierilor si nu celor care sunt cu plata la zi.

Spuneti ca "la suma restanta de 2000 lei penaliatile sunt foarte mari , de 952 lei". Poate sunt mari sau mici, depinde de penalizarile facturate de furnizor ori de vechimea restantelor.
De cat timp aveti aceste restante sau in cat timp s-au acumulat?

restantele sunt incepand cu ian 2012 , dar din 2012 pana in prezent am achitat in jur de 1700 lei ajungand ca pe luna ianuarie 2014 sa mai am un rest de plata de 2000 lei si o penalitate de 952
Din ianuarie 2012 pana in ianuarie 2014 sunt sume care au depasit de mult 500 de zile de intarziere, chiar si 700 zile de intarziere, depinde de data fiecarei plati.
Asa ca la o restanta aferenta, de exemplu, lunii martie 2012 de 200 lei, aplicand 0,2%/zi, penalizarea a ajuns sa egaleze restanta pentru ca nu este voie legal sa fie mai mare.
Pentru lunile mai recente, sub 500 zile de intarziere, penalizarile calculate sunt sub valoarea restantei pe lunile respective. Astfel la o restanta de 200 lei din luna august 2013, intarzierea poate fi de 100 de zile (in functie de data afisarii listei...) si penalizarea este calculata doar pentru aceste zile: 200 x 100 x 0,2% = 40 lei.
Daca acum aveti 2000 lei restanta, acesta suma reprezinta o acumulare de restante pe mai multe luni din urma si in functie de vechime, penalizarile pe lunile mai veci sunt mari pentru ca asa cum am incercat sa explic prin formula simpla de mai sus, numarul de zile de intarzire conteaza foarte mult.
La modul general si simplist explicat, valoarea penalizarilor calculate nu trebuie legal sa depaseasca valoarea restantelor de plata, ceea ce in cazul dumneavoastra se vede ca se respecta.
Deci penalizarile sunt pentru suma de 3700 nu pentru 2000, poate sumele achitate de dumneavoastra au fost scazute doar din restanta nu si din penalizari (si daca este asa, foarte rau au facut), daca suma achitat de dumneavoastra scadeau si din restanta si din penalizari atunci nu era asa apropiata suma penalizarilor.
Cel mai bine este sa achitati si restanta si penalizarile si sa incercati sa "tineti aproape" cu platile, pentru ca o luna neachitata este destul de greu de recuperat, iar riscurile sunt foarte mari.
Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)