buna seara!am si o o intrebare.Mia depus o cerre catre domnul primar, pentru incetarea raportului de serviciu conform art.97, lit.b, incepand cu data de 29, in data de 31 am revenit cu o cerere prin care comunicam ca incepand cu data de 3 a lunii urmatoare nu ma voi mai prezenta la serviciu.Care este riscul si ce mi se poate intampla?Va multumesc
Art.97 lit.b din Legea nr.188/1999 necesita acordul partilor.. Prin urmare, nu aveti cum sa impuneti angajatorului sa-si dea acordul la incetarea raportului de serviciu.
Neprezentarea dvs la serviciu constituie abatere disciplinara care poate fi sanctionata de catre angajator , inclusiv cu desfacerea disciplinara a raportului de serviciu.
1. Desfacerea discplinara a raportului de serviciu va afecteaza, intrucat timp de 7 ani de zile de la data incetarii raportului de serviciu nu mai puteti ocupa un post de functionar public.
Legea nr.188/1999, art. 54. - Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute de lege pentru funcţia publică;
g) îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice;
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea; i) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
j) nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege.
2. Preavizul constituie inștiințare prealabilă făcută de către o parte contractantă privind încetarea raportului de munca/de serviciu într-un anumit termen.
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia, inclusiv prin desfacerea disciplinara a raportului de serviciu/ de munca.