Sotia este bugetara, eu bugetar.Copilul s/a nascut in 19 iunie 2012 iar sotia a optat ptr 2 ani ccc. Eu nu optez pentru ca a 24 luna s/a intru in concediu de cc iar sotia vrea s/a inceapa activitatea la locul de munca, cu o luna inainte de a implini 2 ani de la nastere.
Va rog sa/mi spuneti, daca eu nu optez pentru o luna de ccc, sotia poate incepe activitatea inainte cu o luna, daca va fi retribuita si care sunt pasii de urmat?
Va multumesc anticipat!
1. Daca tatal nu doreste sa intre in concediu crestere copil (CCC) cel putin o luna atunci se reduce CCC al mamei cu o luna.
2. Mama va primi indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in luna in care copilul implineste 1 an si 11 luni dupa care se suspenda plata indemnizatiei iar mama poate relua activitatea la locul de munca (si va fi platita).
3. Mama copilului face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
4. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.