avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legi facute de locatarii din bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legi facute de locatarii din bloc

Curand mi-am schimbat punctul de lucru intr-un apartament din zona Universitatii. Ce m-a suprins este ca presedintele blocului mi-a spus ca asociatia de locatari a facut o "lege" in care toate firmele trebuie sa plateasca 3% din totalul intretinerilor , ceea ce inseamna pe langa intretinerea mea sa mai dau in plus vreo 5-6 mil vara si 13-14 mil iarna).
Am luat acordul vecinilor pentru a declara punctul de lucru in apartamentul respectiv iar semnatura presedintelui nu o puteam obtine altfel decat sa completez aceea foaie cum ca sunt de acord sa platesc cei 3 %.
Cineva mi-a spus ca orice scara isi poate face legea ei, iar altcineva mi-a spus ca aceea hartie cu o "amarata" de stampila nu are nicio valoare din moment ce nu exista o lege anume sau ca nu e legalizata sau ceva de genul. Proprietarul apartamentului vrea sa ii dea in judecata, are rost?
Intrebarea mea e: trebuie sa platesc sau e pur si simplu e o excrocherie pusa la cale de acei mosi de pe scara?
Sper ca am fost inteles, daca aveti nelamuriri ma puteti intreba. Va Multumesc !
Proprietarul apartamentului in care sunteti chirias va trebui, inainte de a porni pe lungul drum al justitiei autorizate, sa ceara in scris presedintelui asociatiei de proprietari "legea" facuta de ei in acel sens (al perceperii acelui procent pentru ....), adica statutul asociatiei. Daca in statut este scris acest lucru, negru pe alb, sau exista un proces verbal al adunarii generale a proprietarilor unde, deasemenea, exista stipulat in scris acest lucru, atunci mai ramane sa vada dumnealui in ce conditii, pentru cine, ce, cat si cum se percepe aceasta taxa. Pe vorbe......e vorba goala.
Daca acest lucru e scris, da, o asociatie poate sa-si instituie diverse taxe, care sa mearga in fondul de reparatii al blocului si nu sa usureze obligatiile de plata a cotelor de intretinere pentru restul locatarilor.
Si daca semnarea acelui acord este conditionata de contrasemnarea acordului cu plata de catre proprietar a acelui procent, acst lucru este cu totul ilegal si se cheama ....santaj. Aici este punctul nevralgic pentru care poate chema in justitie presedintele asociatiei.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
elga50, moderator
alex_21 a scris:

Ce m-a suprins este ca presedintele blocului mi-a spus ca asociatia de locatari a facut o "lege" in care toate firmele trebuie sa plateasca 3% din totalul intretinerilor


Se poate spune si lege dar corect cred ca este Hotarare in cazul Adunarii Generale su Decizie in cazul Comitetului Executiv. Legea 230/2007 stabileste foarte clar conditiile in care o atare Hotarare este valabila. In mare procedura presupune o Adunare Generala legal intrunita in care se pot hotara aspecte ce tin de Asociatia in sine, dar fara a incalca Legi aflate in vigoare.

Nu va poate nimeni forta sa semnati ceea ce nu vreti, iar proprietarul are dreptul de a fi incunostintat de orice hotarare a asociatiei la fel cum are dreptul de a accesa orice document al asociatiei.
Daca hotararea de a aplica acea taxa este luata respectand Legea, atunci ea devine un fel de Lege pentru membrii asociatiei.
Situatia e complicata. Consultati un avocat. In principiu o asociatie nu are drept de hotarare asupra chiriasilor unui proprietar ci doar a partilor comune. Ciriasii nu au nici o obligatie privind cheltuielile unei asociatii, ci doar proprietarul.
Deci este problema lui. Daca doriti sa- l ajutati, ma rog...
Dna elga nu prea cred ca e legal sa se constituie o astfel de taxa decat cu acordul partilor direct implicate si nu prin decizii sau hotarari cu caracter general.
Aveti dreptate cand spuneti ca e santaj. Necesitatea acordului as pt firme nu tine de pretentii materiale, ci de deranj(la modul general).
@ Marius Cioca
Pai sa luam chiar exemplul de mai sus.
Chiriasul NOU mutat intr-un apartament din acel bloc si acea asociatie descopera dupa ce a semnat contractul de inchiriere ca trebuie sa plateasca 3% din cheltuiele lunare ale asociatiei.
Aceasta prevedere POATE a fost luata intr-o AG anterioara, cu titlu general, adica "orice proprietar care isi declara sediu.....etc va plati 3%....". A fost adoptata, scrisa si batuta in cuie. Un proprietar (care nici n-o fi stiut de acea hotarare din diverse cauze pe care nu le discut aici) inchiriaza si nu-l intereseaza decat chiria pe care si-o ia de la chirias si nu diverse probleme ale acestuia in AP. Hotararea a fost luata ca situatie generala pentru oricine vrea sa deschida sediu sau punct de lucru etc, fara a se face referire la cineva anume. Deci hotararea e luata si "legiferata" anterior faptei. Cine vrea sa faptuiasca trebuie sa stie la ce sa se astepte.
Dar eu am o banuiala care se apropie de certitudine....aceasta asa-zisa hotarare nu e decat o presiune a presedintelui (sub pulpana AG) sa mai stoarca niste bani de la cei care indraznesc sa aiba vreo firma prin bloc si apriori sa-i faca sa plateasca sub o forma sau alta un prezumtiv deranj.
@alex-21
Pe de alta parte chiar as vrea sa-l vad pe proprietarul Dv. deschizandu-i proces presedintelui asociatiei!!!!!! Eu ma tem ca nu e decat o "cocoseala" in fata Dv......
Daca, in caz contrar, lucrurile sunt chiar asa, situatia e destul de serioasa si gestul Dv. ar trebui sa fie de a rezilia contractul de inchiriere si sa va mutati in alta parte. Si, in acest caz, aceasta problema este varful aisbergului....vor mai aparea si alte surprize.....

Subscriu la ce a spus elga50.
Logic, zic eu, sunt cele doua variante:
1.Hotararea exista si este legal instituita, caz in care puteti sa reziliati contractul unilateral prin simplul fapt ca proprietarul nu va adus la cunostita (prin inscrierea in contract) a conditiilor "speciale" in cazul dumneavoastra. Bineinteles, daca in contract este specificata si intetia de a declara acel spatiu ca si sediu de firma.
Daca nu ma insel in codul civil sunt cateva articole referitoare la incheierea de buna credinta a unei intelegeri si consecintele ce rezulta din aceasta. Daca nu e un secret :D am putea face cateva speculatii pe marginea felului in care este redactat contractul.
2.Hotararea nu exista si este doar o tentativa de a mai stoarce ceva, caz in care va veti lovii de opozitia reprezentantilor Asociatiei si in final sunteti obligati sa renuntati, ca si in varianta (1), la acel contract (in masura in care clauzele va permit asta).

Una peste alta, daca opozitia Asociatiei se mentine, ma gandesc ca varianta (1) este iesirea eleganta din situatie. :weg:
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
RaDracones, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatii legate de cheltuielile la intretinere ale unui spatiu comercial aflat la parterul blocului AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 {\"Buna ziua! As avea o intrebare! Intrebarea este legata de un spatiu comercial aflat la parterul blocului si anume....toate cheltuielile care trebuie ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare fond de reparații Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu La parterul blocului este în chirie o firma tip CAZINOU, care urmează sa primească avizul de funcționare . Pentru aceasta, firma solicita avizul ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere firma cu activitate comerciala alstmo alstmo Buna ziua, exista vreo reglementare privitor la plata intretinerii de catre o firma care isi desfasoara activitatea intr-o scara de bloc? In cazul nostru ... (vezi toată discuția)