Buna ziua, in urma decesului mamei fratii si surorile mele au dezbatut succesiunea nedeclaranduma si pe mine la emiterea certificatului de mostenitor eu nefiind in tara. as vrea sa stiu in ce termen pot cere in instanta anularea certificatului de mostenitor si daca dupce obtin in instanta calitatea de mostenitor pot insraina drepturile mele prin donatie,vanzare sau alta modalitate fara a se face iesirea din indiviziune altei persoane. va multumesc
In primul rand in instanta trebuie sa cereti 1. anularea certificatului de mostenitor, 2. constatarea calitatii dvs. de mostenitor si daca doriti si partajul succesoral.
S-ar putea sa inttampinati probleme in ceea ce priveste capatul 2 de cerere daca decesul a survenit cu mai mult de 1 an in urma si nu puteti dovedi ca ati efectuat acte de acceptare tacita a mostenirii intrucat instanta va poate considera strain de mostenire si astfel sa va respinga actiunea.
In situatia in care o astfel de actiune este admisa, si nu faceti si partajul, puteti instraina cota dvs parte ideala si abstracta din dreptul de proprietate astfel mostenit.