avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Modificare pedeapsa mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Modificare pedeapsa mai favorabila

Bună, aș dorii câteva păreri/sfaturi dacă mă puteți ajuta în legătură cu condamnarea mea și noul Cod Penal intrat in vigoare.

Infracțiunea săvârșită: complicitate la infracțiunea de furt calificat, prev. și ped. de art. 26 Cod Penal raportat la art. 208 alin. 1, art 209 alin. 1 lit. i Cod Penal. Sancțiunea aplicată persoanei condamnate: 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani. Perioada supravegherii: 18.10.2010 - 17.10.2016 Data primei intrevederi de supraveghere: 02.11.2010

S-a dispus că atât autorul cât si complicele (EU) să plătească in solidar obligațiile civile și anume suma de 34.000 lei cu titlu de daune materiale către partea vătămată.

Autorul furtului: în baza art. 208 alin. 1, lit. i Cod Penal, condamnă inculpatul la 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. ( nu s-a prezentat niciodată pe parcursul procesului, acum dat în urmărire generală, nu a fost găsit nici până în ziua de astăzi ).

Eu complicele, m-am prezentat de fiecare dată la sedințele impuse de consilierul de probațiune, am început să plătesc eșalonat în fiecare lună obligațiile civile, în limita posibilităților. Absolvent facultate + master, iar acum în căutarea unui loc de muncă. Momentan susținut financiar de familie. Provin din familie bună cu o situație financiară medie, trai decent.

Întrebarea mea pentru dumneavoastră:

Având în vedere că a intrat în vigoare noul Cod Penal, se poate modifica ceva la condamnarea mea? Vreo lege mai favorabilă, care mi-ar putea micșora perioada de condamnare? Deja am ispășit 3 ani și 3 luni din 4 ani, iar perioada de reabilitare am înțeles ca minimul este de 2 ani, deci acolo nu cred că se poate schimba nimic.

Aș aprecia foarte mult dacă m-ați putea sfătuii ce aș putea face, deoarece consider că am ispășit destul din pedeapsa. Având în vedere că provin dintr-o familie bună, am dat dovadă de bună conduită atât în înainte cât și ulterior comiterii faptei, cred că aș merita scăderea pedepsei.

Iar în legătură cu reabilitarea, am înțeles că se va putea face doar pe cale judecătorească, doar că trebuie să-mi achit înainte cu 3 luni obligațiile civile în totalitate. Nu înteleg, nu mă pot reabilita dacă plătesc doar o parte din aceea sumă de 34.000 lei? Având în vedere că în sentință e mentionat ca trebuie să plătesc în solidar cu Autorul. Până acum am dat dovadă de bună credință, am plătit în fiecare lună o anumită sumă, am toate chitanțele cum am depus banii in contul părții vătămate. În cazul acesta ce pot face? (Știu că partea vătămată poate cere daunele materiale de la cine doresc ei, dar nu se poate face nimic? Eventual individualizarea obligațiilor civile, să știu că am atâta de plătit, sau în cazul acesta de acuma cum e în solidar, normal ar trebui 50-50 să plătim)

Aștept un răspuns din partea dumneavoastră dacă mă puteți sfătuii ce aș putea să fac. Vă mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:04, 3 Februarie 2014
avand in vedere ca sunteti condamnat mai putin decat maximul prevazut de lege pentru infractiunea de furt nu aveti de ce sa beneficiati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat. reabilitarea judecatoreasca George1905 George1905 Infracțiunea săvârșită: complicitate la infracțiunea de furt calificat, prev. și ped. de art. 26 Cod Penal raportat la art. 208 alin. 1, art 209 alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Practica judiciarã reprezintã interpretarea legii de cãtre organele responsabile cu aplicarea acesteia. cateva exemple în materie de tãinuire: rodica_post rodica_post La analiza oricărei infracţiuni, şi pentru o mai bună înţelegere a acesteia trebuie să studiem şi practica judiciară întrucât practica judiciară ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier fara prezenta in instanta camburu camburu buna ziua o intrebare as vrea sa aflu daca se poate:Am avut o condamnare de 3 ani de inchisoare din care am savarsit 2ani an 1999-2001 incadrat in art.208-209 ... (vezi toată discuția)