avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnat. Reabilitarea judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnat. Reabilitarea judecatoreasca

Infracțiunea săvârșită: complicitate la infracțiunea de furt calificat, prev. și ped. de art. 26 Cod Penal raportat la art. 208 alin. 1, art 209 alin. 1 lit. i Cod Penal. Sancțiunea aplicată persoanei condamnate: 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani. Perioada supravegherii: 18.10.2010 - 17.10.2016 Data primei intrevederi de supraveghere: 02.11.2010

S-a dispus că atât autorul cât si complicele (EU) să plătească in solidar obligațiile civile și anume suma de 34.000 lei cu titlu de daune materiale către partea vătămată.

Autorul furtului: în baza art. 208 alin. 1, lit. i Cod Penal, condamnă inculpatul la 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. ( nu s-a prezentat niciodată pe parcursul procesului, acum dat în urmărire generală, nu a fost găsit nici până în ziua de astăzi ).

Eu complicele, m-am prezentat de fiecare dată la sedințele impuse de consilierul de probațiune, am început să plătesc eșalonat în fiecare lună obligațiile civile, în limita posibilităților. Absolvent facultate + master, iar acum în căutarea unui loc de muncă. Momentan susținut financiar de familie. Provin din familie bună cu o situație financiară medie, trai decent.

Întrebarea mea pentru dumneavoastră:

In legătură cu reabilitarea, am înțeles că se va putea face doar pe cale judecătorească, doar că trebuie să-mi achit înainte cu 3 luni obligațiile civile în totalitate. Nu înteleg, nu mă pot reabilita dacă plătesc doar o parte din aceea sumă de 34.000 lei? Având în vedere că în sentință e mentionat ca trebuie să plătesc în solidar cu Autorul. Până acum am dat dovadă de bună credință, am plătit în fiecare lună o anumită sumă, am toate chitanțele cum am depus banii in contul părții vătămate. În cazul acesta ce pot face? (Știu că partea vătămată poate cere daunele materiale de la cine doresc ei, dar nu se poate face nimic? Eventual individualizarea obligațiilor civile, să știu că am atâta de plătit, sau în cazul acesta de acuma cum e în solidar, normal ar trebui 50-50 să plătim).
Ma pot reabilita daca nu am platit toata suma? de exemplu din 34.000ron ajung pana la aceea data sa platesc doar 15.000ron. De ce anume depinde reabilitarea? De referatul final care il face consilierul? Daca consilierul este multumit de mine si totul e ok. Ma pot reabilita?

Aștept un răspuns din partea dumneavoastră dacă mă puteți sfătuii ce aș putea să fac. Vă mulțumesc frumos.
Dacă nu ati săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei intervine reabilitarea de drept.
Problema este ca dacă până la expirarea termenului de încercare nu ati îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa este posibil sa dispuna revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul in care dovediti că nu ati avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii.


Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc pentru raspuns.
Nu am mai săvârşit nicio infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei.
Consilierul din cadrul serviciului de probatiune care se ocupa de mine e multumit de mine, adica daca la inceput ne intalneam odata la 1 luna, acum trebuie sa ma prezint odata la 4 luni. De fiecare data ii duc copii dupa chitantele cum ca lunar depun o anumita suma pentru a scadea din obligatiile civile. ( sume cuprinse intre 50-100lei lunar). Deci dau dovada de buna credinta. Nu ma abat de la nimic, doar ca nu dispun de o suma foarte mare lunar ca sa pot depune mai multi bani. deja de 3 ani lunar am depus diferite sume de bani. Referitor la obligatiile civile, s-a stabilit ca trebuie sa platesc in solidar cu autorul, autor de negasit nici acum. Partea vatamanata nu s-a indreptat impotriva mea in legatura cu obligatiile civile, deci ramane la varianta in solidar, dar se pare ca doar eu am platit pana acum...
Aici nu inteleg si daca dovedesc ca am fost de buna credinta si am platit lunar diferite sume de bani, daca instanta considera ca nu trebuie sa ma reabilitez, imi poate revoca suspedarea conditionata a executarii pedepsei? Totul depinde de instanta cum are ea chef in momentul acela? Parintii mei sunt despartiti. Tatal meu de 3 ani nu mai vorbeste cu mine din aceasta cauza si nu ma mai sustine financiar. Mama e casnica cu copil de 4 ani. Locuiesc cu mama si concubinul ei. El e singurul suport financiar. Eu pana anul trecut am fost student. Iar cu cazier nu prea am avut sanse de angajare. dar chiar daca nu am putut lucra tot am depus o anumita suma de bani lunar in contul partii vatamate si am pastrat chitantele binenteles... Deci cum pot dovedi ca nu am avut putinta sa platesc mai mult?
Ce trebuie sa fac?
Daca ma puteti ajuta va rog frumos cu niste sfaturi din cate v-am povestit mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare pedeapsa mai favorabila George1905 George1905 Bună, aș dorii câteva păreri/sfaturi dacă mă puteți ajuta în legătură cu condamnarea mea și noul Cod Penal intrat in ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca aramisadrian aramisadrian Va rog sa-mi spuneti cum si cind pot sa ma reabilitez(sa mi se stearga din cazier infractiunea) in situatia urmatoare: Am fost condamnat prin sentinta penala ... (vezi toată discuția)
Reabilitare bolt1234 bolt1234 salut! in noiembrie 2008 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditonata avand un termen de incercare de 3 ani. as vrea sa stiu cind pot ... (vezi toată discuția)